Над 120 деца се включиха в празник на гимнастиката (СНИМКИ)

Гимнастика, Художествена гимнастика
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 20/05/2017 16:25
Над 120 деца се включиха в празник на гимнастиката (СНИМКИ)

Над 120 деца от 12 столични училища и детски градини се включиха в Националния ученически шампионат по гимнастика - зона София, който се проведе в зала „Триадица”. Участниците бяха на възраст от 4-5 годинки до 6-и клас.

 

Инициативата бе организирана от Център за подкрепа на личностно развитие – спортна школа София (ЦПЛР-София), каквото е новото име на бившата Ученическа спортна школа в столицата и Българска асоциация спорт за учащи (БАСУ).

 

Въпреки че вече е с променено название и под шапката не на Министерството на образованието, а на Столична община, целта на ЦПЛР-София си остава една и съща – да предостави на всяко дете възможност да спортува любимия си спорт безплатно и независимо от неговите физически данни или възможности.

 

Малчуганите, които се занимават с гимнастика в този център са над 900 на територията на столицата, като обучението става от едва 5 треньорки, като всяка работи в 3-4 училища и градини. Те обаче провеждат тренировки в десетки училища и детски градини като хорариумът им е 720 часа.

 

За спортния празник в „Триадица” пък бяха селектирани най-добре подготвените малчугани от няколко училища и детски градини, които представиха на публиката в почти пълната с родители зала атрактивни изпълнения без уред, с топка, с лента и с обръчи. Сред малките гимнастички имаше и по-пълнички дечица, които обаче не отстъпваха по гъвкавост и умения на останалите и играеха съчетанията си с широка усмивка на лицето.

 

Децата се държаха като истински професионалисти и загряваха преди да излязат на килима.

 

Заради положените от всички тях усилия през годината и показаното на килима днес, всяко от момиченцата получи за награда златен медал, грамота и плик с най-различни лакомства.

 

Малките гимнастички и организаторите на празника пък получиха специално поздравително писмо от президента на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева, която пожела на децата един ден да станат участници в международни турнири, световни и европейски първенства.

 

Много от децата, които започват при нас в ЦПЛР-София, след това отиват в клубовете и продължават развитието си. За съжаление обаче доста често това опира до възможностите на родителите, които не винаги могат да плащат таксите и да покриват останалите разходи на наследниците си.

 

При нас в спортна школа София не се заплаща нищо, а децата дори получават трика и роклички, с които да участват в спортните празници и турнири по гимнастика – разкри пред Viasport.bg треньорката по гимнастика към ЦПЛР-София Антоанета Христова.

 

Антоанета Христова получи цветя и благодарности от своите възпитанички и техните родители.

 

- Другото важно е, че няма приемни изпити или изисквания, а малчуганите се записват за това, което обичат, без значение дали са слаби или по-пълнички. Имаме и такива със специални образователни потребности и т.н. Всичко това няма значение, важното е те да спортуват, а не да са пред компютъра, телефона и в кафето. Смятам, че не лекциите и беседите ще решат проблема с агресията в училище, а заниманията със спорт.

 

За съжаление обаче срещаме много трудности в училищата, защото директорите не ни съдействат. Те имат делигирани бюджети и за да си докарат допълнителни средства, дават салоните под наем на различни клубове.

 

Понеже ние не плащаме наем – не сме атрактивни и получаваме възможност за работа с децата само когато залата е свободна. Това трябва да се промени, да се поведе една държавна политика в полза на децата и в спортните салони и зали да има съблекални и душове, както е навсякъде в чужбина.”

 

Галерия от спортния празник, ТУК.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари