Милена Тодорова: Тренирам с мисълта за успехите на Дафовска

Биатлон
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 07/06/2017 15:50
Милена Тодорова: Тренирам с мисълта за успехите на Дафовска

Милена Каменова Тодорова е родена на 18 януари 1998 г. в Троян. Преди около 10 години по лекарска препоръка взима решение да се захване с биатлон и това определя живота й. Така сега Милена уверено върви по пътя на олимпийската шампионка Екатерина Дафовска, напътствана от друга звезда от близкото минало – Павлина Филипова. Този сезон бе най-успешният за 19-годишната девойка, след като записа две 10-и места (в индивидуалната дисциплина и в преследването) на световното младежко първенство в Брезно-Осърбле (Словакия). В спринта пък изпусна сребърния медал, след като вървеше 2-а до последната стрелба, но един грешен изстрел я лиши от отличието. Въпреки това Тодорова не се обезсърчава, а напротив – смята, че успехите й този сезон са нейният стимул да продължи да преследва по-големите си цели. А какви са те и коя е любимата й част в състезанията по биатлон, Милена разкри специално пред Viasport.bg.

   

- Каква е твоята оценка на сезона, защото направи някои много добри класирания, особено на световното първенство?

- Аз по принцип не тръгвам с големи очаквания, за да не се разочаровам след това. За този сезон си бях поставила за цел влизане между първите 10 на световно първенство и я изпълних. Определено ме беше яд за изпуснатия сребърен медал, но в спорта става всичко, така че приемам нещата и гледам напред.

 

- От колко време тренираш биатлон и защо започна именно с този спорт?

- Тренирам от около 9-10 години. А защо започнах – незнам точно. Имах проблем с костите и личния доктор каза на родителите ми, че трябва да се занимавам с някакъв спорт. В Троян по това време пък биатлона беше много развит и аз реших да започна с него.

 

- Какво ти харесва в него и с какво той те запали толкова, че да продължаваш със заниманията?

- Хареса ми разнообразието. Спортът е комбинация от ски и стрелба. Освен това лятото караме ролки, колелета, никога няма еднообразие. Хареса ми това да пътувам, да обикаляме, тръпката от състезанията, от всеки старт. Като цяло обичам да има напрежение.

 

- Все пак това е тежък спорт, не е ли трудно за една крехка девойка да се занимава с него?

- Че е трудно – така е, но се издържа. Пък и се започва постепенно с натоварванията – от пролетта и полека лека се увеличават. Колкото до фигурата ми - не се притеснявам, че мога да заякна прекалено и не спазвам диети. Залагам на тренировките и когато всичко е умерено, не мисля че ще имам проблеми. Пролетта тренираме по 1-2 пъти в седмицата по около 2-3 часа някъде. След това в сезона заниманията са по 3-4 часа всеки ден, а понякога, когато сме на лагер и по повече.

 

Стрелбата е по-слабата дисциплина на Милена в биатлона, но благодарение на треньорката си Павлина Филипова тя напредва доста бързо в нея.

 

- Имаш ли си идол в биатлона или в спорта въобще?

- Нямам си точни идоли. Харесвам някои биатлонистки, например Лаура Далмайер и Кайса Макарайнен. Те са добри и ми допада стила им на каране и хъса за победата.

 

- Как се справяш с ученето и спорта едновременно?

- Аз по принцип съм на индивидуален план и се подготвям самостоятелно.

 

- Какви са мечтите ти?

- Искам да стигна до най-високите върхове и за това работя. Това, което се случи тази година беше просто една крачка, един стимул към бъдещите успехи. Без мотивация не може. Определено сега се чувствам по-надъхана след тези ми класирания и се надявам да продължавам така.

 

- Смяташ ли, че един ден можеш да стигнеш до успехите на Екатерина Дафовска и останалите момичета от златното поколение, една от които е и твоята треньорка Павлина Филипова?

- Разбира се, че се надявам. Точно за това работя и всеки ден тренирам с тази мисъл. Смятам обаче, че е доста рано да говоря за тези неща, защото все още съм малка, има какво да работя, но не е невъзможно. Аз всъщност вече усетих какво е да си на олимпиада. Участвах в Лилехамер миналата година на младежките игри, но не се представих по най-добрия начин. Притеснението и еуфорията бяха много големи, не бях претръпнала, а и смятам, че до известна степен ми липсваше опит и за това се класирах 22-а.

 

Тодорова (в средата) се надява един ден да стигне успехите на Катя Дафовска. Тя бе отличена като най-добрата биатлонистка при девойките за сезон 2016/2017 в биатлона преди по-малко от месец.

 

- Коя е по-силната ти дисциплина в биатлона – ски бягането или стрелбата?

- Аз се чувствам по-стабилна в бягането, мисля че това е по-силната ми страна. В стрелбата има още върху какво да се работи. С нея се занимава основно треньорката на националния отбор при младежите и девойките Павлина Филипова. От нея научих много. Откакто съм под нейно ръководство доста напреднах и повиших успеваемостта си.

 

- Семейството ти подкрепя ли те в твоите стремежи?

- О, да, определено много ме подкрепят и ми помагат. Те са винаги зад гърба ми. 

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway