Ученици разпъват палатка за по-малко от 5 минути

Общество
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 13/06/2017 16:50
Ученици разпъват палатка за по-малко от 5 минути

Финалното състезание по иновативния пилотен проект на Община Подуяне - "Бъди подготвен!”, приключи днес със състезание между най-добрите ученици от 3 столични училища.

 

Той бе насочен към развиване на умения у децата за справяне със стреса и опасностите при възникване на бедствена ситуация в планината.

 

Главният двигател на програмата бе Юлиан Баламезов, а основен лектор бе експертът по оцеляване в екстремни ситуации Момчил Цветанов, който има 15 години опит. Медиен партньор на инициативата пък е Viasport.bg. Той е и консултант на първия епизод на култовото предаване „Двойно оцеляване“ (Dual Survival) на Discovery channel, заснет в България.

 

В проекта участваха 90 деца от 5 и 6-ти клас от три училища на територията на район Подуяне - 143-то ОУ с ръководител учителя по физическо Петър Матев, 49-то ОУ, водено от физкултурника Георги Георгиев и 44-то СУ, в което отговорник по програмата бе учителката по география Петя Янчева.

 

В продължение на няколко седмици малчуганите научаваха интересни неща за планините у нас, произхода на имената на върховете, необходимата екипировка за планинарство, както и да се научат как да правят подслони и да опъват палатки. Финалния кръг се състоя в гориста местност над Герман, като най-добрите 10 деца от всяко училище показаха какво са научили по време на курса.

 

Те трябваше да строят подслони и да опъват палатки за време, като всяко школо имаше по 2 отбора за всяка от дисциплините. За първата тимовете бяха от по 2 деца, а за втората – по 3. Всички малчугани се забавляваха страхотно и коментираха грешките на своите връстници, като се опитваха след това да не ги повтарят при своето участие.

 

Времената на всяко звено от отбора се трупаха на обща сметка и победителят бе този състав, който имаше най-малко общо време.

 

Възпитаниците на 143-о ОУ бяха най-бързи и в двете дисциплини във финалното състезание.

 

Шампиони станаха учениците на 143-о ОУ, които бяха най-бързи и в двете дисциплини. В разпъването на палатка се бяха специализирали момичетата Ина, Деси и Лора, които успяха да направят своята за рекордните за деца 4.31,48 мин. Техните съученички Дарина и Александра пък построиха заслон за по-малко от 3 мин., което също бе определено от инструктора Цветанов като уникално постижение. Петте момичетата получиха за усърдието си индивидуални награди – книгата на Момчил Цветанов „Българските планини”.

 

Всъщност се оказа, че на възрастните им трябва доста повече време, за да направят тези неща, които днес сътвориха малките. Тези подслони например са специални, български са, измислени от мен по неволя и са доста сложни като оплитане на въжетата и всичко останало. Те са базирани на българския килим  – разкри Момчил пред Viasport.bg. – Не знам защо се получи така, че учениците се справиха по-добре от големите. Може би, защото им е изчистено съзнанието или пък защото схващат доста бързо. Още на първите уроци в училищата те правеха подслони за 10-15 мин., докато на възрастните им отнема около 20-30 мин. това нещо. Сега на състезанието имахме двойка, която направи заслон за време малко под 3 мин., което ако го кажа на курсистите ми в групите по оцеляване – няма да ми повярват."

 

От лекциите пък на децата им бяха най-интересни разказите за  произхода на имената на нашите планини, върхове и т.н. Например те сега научиха, че Мусала не е турско име, а юруцко (бел.ред. юруците са тюркска етническа група, населявала главно планински области в Мала Азия, Тракия, Македония и Епир). Най-много харесаха произхода на името Рила, защото то идва от рола, роя, руй и всъщност върховете Рила, Руен и Руй имат един и същи произход – изобилие.

 

Момичетата Ина, Деси и Лора записаха уникално постижение по разпъване на палатка - под 5 мин.

 

Напрактика снеговете от тях влияят на количеството на водата в тази околност, а тя пък е изключително важна за всеки стопанин – за неговата реколта или пък за наличието на достатъчно храна за животните по пасищата. Това много ги впечатли, защото те не се бяха замисляли, че нещата могат да са свързани по някакъв начин. Всъщност сега разбраха и, че старото име на Рила е Дунка, а латинското – Донакс, което идва от донор или дарявам. Ето такива неща могат да запалят малчуганите по планинарството. Просто трябва да им поднесеш всичко по вълнуващ начин.”

 

Като във всяко състезание и в края на това имаше награди за победители и победени – медали и купи за първо, второ и трето място, както и плакети за всяко едно училище. Освен това децата получиха и предметни награди, като шампионите се сдобиха с комплект книжки за оцеляване, вторите си тръгнаха с бутилки за вода за планината, а третите – компаси или по-точно бусола за ориентиране в планината.

 

Организаторите присъдиха и една извънредна награда за най-активния ученик по време на целия проект, не само във финалното състезание и тя беше безплатно посещение на курс по оцеляване, воден от Цветанов. Тя отиде при възпитаничката на 49-о ОУ Ая. Призът е уникален, тъй като е прецедент за групите на Момчил, където се обучават само хора над 18 години. Цялото състезание пък проследи зам. кметът на Община Подуяне Ани Бързанова, която се включи активно и в награждаването на малките планинари.

 

Момчил Цветанов изпробва всеки от подслоните на учениците, които могат да се използват, както за спане при влажна почва, така и за заслон и остана удивен от страхотните им резултати, постигнати за едва няколко седмици обучение.

 

Това обаче не бяха всички подаръци за малчуганите. Всяко от тях получи раница на световно известна японска фирма за спортна екипировка, както и тениска, която за различните отбори бе в различен цвят. Така в състезанието участваха тимовете на жълтите, оранжевите и зелените.

 

Организаторите пък споделиха, че проектът е преминал изключително успешно и вече планират неговото продължение следващата година. Идеята е той да се разрастне и в него да бъдат включени не само повече училища, но и още дисциплини.

 

Проектът бе финансиран от „Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта” на Столична община и се реализира в подкрепа на инициативата „София - европейска столица на спорта през 2018 г.”

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари