Кристиян Стоянов: След биатлона ще се занимавам с компютри

Биатлон
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 15/06/2017 10:20
Кристиян Стоянов: След биатлона ще се занимавам с компютри

Кристиян Стоянов е на 18 г. от Берковица. Той се доказа като лидер на младежкия национален отбор по биатлон, след като на световното първенство за юноши и девойки през февруари в Словакия записа най-предно класиране от българите - 5-о място в спринта на 7,5 км. Тогава той за малко изпусна медала, след като сбърка на последната си стрелба. Това обаче го амбицира още повече да продължи със сериозните тренировки и да гони по-високи цели. Тази година Кристиян беше абитуриент, но интересното е, че още преди бала си, той вече беше и студент. Как се случват тези неща, в коя сфера продължава обучението си Стоянов, както и кои са идолите му в спорта, разказа младият биатлонист специално за Viasport.bg.

 

- От колко годишен се занимаваш с биатлон?

- Започнах на 10 години. Съвсем случайно се записах на биатлон. Тогава тренирах ориентиране и ски алпийски дисциплини в родния ми град. Треньорите ми обаче ми предложиха да пробвам биатлон. На мен ми изглеждаше много интересно. Аз по принцип съм любитал на зимните спортове и много обичам ските, както и цялото ми семейство. Още на второто си състезание спечелих медал и това страшно ме запали по новия ми спорт и реших да продължа с него.

 

- Има ли някой твой роднина, който е бил спортист?

- Не точно, но цялото ми семейство обича спорта. Баща ми винаги ме е водил на състезанията ми по ориентиране, алпийски ски и сега по биатлон.

 

- Какво ти хареса в този спорт и те запали да продължиш в него?

- За мен биатлонът е много интересен спорт. Освен това имам пример за подражание в моя роден град – Павлина Филипова, която винаги ни е показвала колко хубав е спорта. На мен ми харесва това, че действието се развива много бързо, никога не знаеш как ще финишираш. Освен това се съчетават много различни качества в един човек. Това е и интелигентен спорт, обмисля се всяко едно действие.

 

- Какви са условията децата в Берковица да се занимават с биатлон?

- Сега, когато съм в националния отбор всичко е по-добре, но в началото беше трудно. В България по принцип не са най-добри условията за този спорт. Има много малко места, които са подходящи за професионална подготовка, но сега вече ходим на лагери и с много труд и усилия нещата се получават.

 

На бала си Кристиян вече беше и студент в София.

 

- Откога тренираш с Павлина Филипова и кое е най-важното, на което те научи тя?

- Тренирам при нея от първия ден, в който се записах в клуба в Берковица. Там й помага Вероника Григорова. Хубаво е, че Павлина е треньор и на младежкия национален отбор, защото ме познава и знае на какво трябва да наблегна. Тя винаги се е стремяла да ни показва най-добрия път, давала ни е примери от нейната спортна кариера, което много ни е помагало и винаги ни подкрепя. Най-важното, на което ме научи е, че никога не трябва да се отказваш.

 

- Има ли нещо, което не успя да постигнеш през изиминалия сезон, въпреки добрите си резултати?

- Аз съм много доволен от постигнатото в последния сезон и най-вече от класирането на световното, в което станах 5-и в спринта. Натрупах ценен опит. Така или иначе аз продължавам с биатлона, така че имам доста стартове пред мен и не се ядосвам за пропуснатите стартове. Разбира се на световното се борех за медал и малко ме е яд, че не успях да го взема, но пък това ме мотивира да продължа да тренирам още по-усилено и се надявам, че следващите сезони ще са още по-успешни.

 

- Имаш ли си идол в биатлона?

- Идоли нямам, но моят пример са нашите национали при мъжете. Ние тренираме заедно и винаги има какво да науча от тях.

 

- С толкова много лагери и състезания, как успяваш да наваксаш в училище?

- Трудно е. Винаги се опитвам да уча в почивните дни и в свободното ми време, което е малко. За сега успявам. Аз тази година завърших. Подготвих се сериозно за матурите, най-вече след края на състезанията и се получиха нещата.

 

Стоянов получава първите си уроци от звездата на женския биатлон Павлина Филипова, която и до днес предава знанията си на по-малките като треньор на юношеския национален отбор.

 

- Къде смяташ да продължиш обучението си?

- Ще продължа в софтуерния университет „СофтУни” в София, тъй като ме влекат технологиите и компютрите. Вече даже съм приет там - преди повече от месец издържах приемния изпит с шестица и съм студент. Ще се опитам да съчетая спорта с университета. Избраната от мен специалност изисква много време и усилия. Аз обаче съм записал онлайн обучение. Добре е, че ми се предлага тази възможност. Така че обучението ми ще е пред компютъра, като единственото условие е да се явяваш в университета за изпитите.

 

- Имаш ли някакви свои технологични разработки до момента?

- Не, нямам за момента, защото софтуерните програми изискват много учене и опит, а аз не съм имал много време, което да отделя за това. Смятам обаче, че технологиите са бъдещето и за това съм се ориентирал към тази професия, пък и мен това ме влече. 

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway