Гроздева: За да има повече деца, спортът не може без подкрепа

Олимпизъм
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 23/06/2017 21:15
Гроздева: За да има повече деца, спортът не може без подкрепа

Рожденичката днес и двукратна олимшпийска шампионка Мария Гроздева бе главно действащо лице при откриването на честванията на Международния олимпийския ден и Деня на българския олимпиец.

 

Легендарната състезателка по стрелба сподели, че децата трябва да бъдат подкрепяни от спонсори, за да вървят уверено по стъпките на родните шампиони във всички спортове.

 

Спортът не може без подкрепа. За да има повече деца по нашия път, за да чуваме по-често българския химн на олимпиади и големи първенства, спортът се нуждае от помощта на бизнеса и на цялото общество“, заяви Гроздева. Тя си припомни, че навремето баща й завел нея и брат й на стрелбището, но в спорта останала само тя, тъй като на нея й се отдавала спортната стрелба.

 

Мария не пожела да сподели дали се е отнасяла сериозно с тренировките в началото на кариерата си, но пък разкри, че в края на 80-те години, когато била все още тийнейджърка, заниманията станали доста тежки и работата била на професионално ниво.

 

Когато бях малка никога не съм си мислила, че един ден ще имам такива постижения в стрелбата, но след като започнах да печеля медали ми светна лампичката, че може би ще направя нещо голямо. Като дете аз исках да стана артистка. Спомням си, че започнах с упоритите тренировки в края на 80-те години.

 

Тогава всеки месец имахме лагер за по 20 дни и подготовката ни беше централизирана, което водеше до солидните резултати на българските състезатели в доста от спортовете. Сега не можем да си позволим такива лагери, но и нищо не е същото, времената също са се променили. Трябва обаче да имаш конкуренция до себе си, да тренираш с други състезатели, за да не те стряскат околните гърмежи на състезание и да те разсейват”, разкри Гроздева.

 

Олимпийската шампионка е доволна, че националният отбор мъже и жени постепенно се подмладява, настъпват юноши и девойки, които показват обещаващи резултати.

 

Имаме горе долу прилични условия, а децата работят упорито. От стрелковия съюз се питваме да им осигурим всичко необходимо за една нормална подготовка. Относно обещаните от министъра на спорта Красен Кралев 100 000 лв., с които ще закупим електронни мишени, мога да кажа, че те идват в точния момент, защото хората от старата федерация ни информираха, че ще си приберат и малкото малокалибрени мишени, които ни даваха да използваме под наем.

 

След месец ни предстои европейско първенство на малокалибрено оръжие и с това сезонът на тази дисциплина приключва, така че ще се радваме за догодина вече да имаме наши мишени. Те ще са разположени най-вероятно в София, тъй като са малко и трябва да са на едно място. Ще могат да се използват от националните състезатели във всички възрасти”, допълни Мария.

 

В Благоевград отбелязаха олимпийския ден с факелно шествие, а огънят носи и олимпийската медалистка Елица Янкова.

 

От олимпийския комитет пък изразиха своята огромна благодарност към основния си спонсор – Първа инвестиционна банка, като връчиха на изпълнителния й директор Неделчо Неделчев плакат с подписите на всички над 500 юноши и девойки, взели участие в юбилейното 10-о издание на Младежкия олимпийски фестивал в Албена преди няколко седмици, както и уникален, специално изработен медал, изработен по случай юбилея от световноизвестната италианска фирма „Бертони“.

 

„За тези години и благодарение на тази помощ Българският олимпийски комитет успя да организира много младежки олимпийски фестивали в търсене и подкрепа на младите български таланти, на следващите ни олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти“, заяви генералния секретар на БОК Белчо Горанов при връчване на подаръците.

 

Утре, 24 юни, тържествата по отбелязване на международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец продължават в НСА „Васил Левски“ с начало 11:00 ч. Тогава ще бъде даден стартът на демонстративните турнири и състезания по голф, плажен волейбол, ролери, спортно катерене, футбол на малки вратички и др.

 

След дълго отсъствие голфът се завърна в олимпийска програма по време на игрите в Рио миналата година, а катеренето e предвидено като нов спорт в програмата на следващата олимпиада в Токио през 2020 г. и на III младежки олимпийски игри в Аржентина през 2018 г. 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари