Камен Златков: Мечтая за топ 10 в Световната купа

Ски алпийски дисциплини
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 01/07/2017 09:35
Камен Златков: Мечтая за топ 10 в Световната купа

Кеман Златков е един от най-добрите ни скиори алпийци в последните години. Изминалият сезон пък се оказа най-успешният му. 19-годишният национал завърши под №56 в класацията на ФИС в коронната си дисциплина – слалом за 2016/2017. Предишното най-добро класиране бе на другия млад талант в тима ни - Алберт Попов, след сезон 2014/2015, когато бе 61-ви в слалома. Камен вече от няколко месеца се готви усилено за новите предизвикателства и цели, които си е поставил – а именно топ 30 на олимпиадата в Пьончан 2018, както и медал от юношеското световно първенство. Как тренира Златков за тези високи резултати, защо е избрал засега да не учи и с какво запълва малкото си свободно време, алпиецът разкри специално за Viasport.bg.

 

- Как оценяваш изминалия сезон? Успя ли да изпълниш целите си?

- сезонът беше доста успешен за ските като цяло. Още в подготовката записах сериозен напредък. За жалост в средата на сезона имах един спад на формата, който може би се дължеше на това скоростно израстване в началото. Аз развих едно каране, с което не съм свикнал и ми беше трудно да задържа едно постоянство. Колкото до целите ми – доста надхвърлих някои от тях, но други не успях да постигна. Например в Европейската купа планирахме едно влизане в топ 30, а аз направих няколко, като имаше и такива, които бяха почти в топ 20. В ранглистата също смятахме, че ще съм по-назад, но аз изпреварих нещата и направих неочаквано дори и за мен класиране. За жалост обаче на световното първенство за юноши целта беше медал, но поради грешка в първия манш в слалома не успях да я постигна. Тогава бях изключително ядосан. Сбърках малко преди финала и направо ми причерня. Беше странно за всички нас в отбора, защото не ми се беше случвало скоро. Трябваше да се връщам и да мина изпуснатата врата, което ми костваше 4 сек. Осъзнах, че съм загубил целта, която гонех. За това просто се качих за второто спускане, за да го направя така, че да покажа какво мога. Може би успях да го постигна. Но в слалома е и малко хазарт, така че трябва да се спускаш на максимума.

 

-  През следващия сезон продължаваш ли да залагаш на слалома или ще наблегнеш и на другите дисциплини?

- Още в началото на тази година имаше дискусия дали да се наблегне на слалома и гигантския слалом или само на първото. Аз лично прецених, че ще е по-добре да се насочим само към слалома, за да имам добри резултати там и след това да развиваме гигантски. Това беше изпълнено, така че за предстоящия сезон ще наблегнем и на по-бързата дисциплина.

 

9-годишният Камен (вляво) с поредната си купа. 

 

- Къде се готвите по принцип и за тази година какви са плановете?

- Готвим се къде ли не. За новия сезон ще сме предимно на глетчер в Швейцария до към октомври месец. След това в Норвегия, тъй като там са повечето състезания и стартове от Световната купа в този период и после най-вероятно в Алпите.

 

- В колко старта от Световната купа смяташ да участваш преди олимпиадата?

- За сега сме набелязали само слалома в Леви през ноември. Оттам нататък трябва да преценим как вървим с подготовката, къде се намирам и тогава да решаваме за останалите. Предполагам, че повечето стартове ще са в слаломите, макар и не всичките.

 

- Миналата година завърши средното си образование. Сега учиш ли нещо?

- Не, не съм кандидатствал никъде, защото това, което искам да уча няма да ми се получи с този натоварен график и постоянните отсъствия от България. Така че може би след като приключа със ските, ще се насоча към университета. Иска ми се да уча някаква техническа специалност.

 

- Имало ли е период в последните години, в който си искал да се откажеш от спорта, да захвърлиш ските?

- Не съм взимал такова решение, но съм го обмислял, защото минахме през някои трудни моменти и като отбор, и аз лично. Претърпях няколко контузии, след това и тази катастрофа, която се случи с Алберт Попов и тогавашния национален селекционер. Имаше и леко неразбирателство в отбора, неуточнени отношения и за това ските в един период въобще не ми вървяха и нещата не се развиваха така, както исках. Тогава ми е минавала мисълта за отказвне през главата, но само толкова.

 

Златков напредна страшно много в слалома в последния сезон и това му донесе рекордно класиране за Световната купа.  

 

- Имаш ли си идол в ските или в спорта въобще?

- Не мога да кажа, че имам идол. Гледам много състезатели от елита и се опитвам да взема по нещо от всеки, но не смятам, че в ските можеш да следваш някой, защото това е индивидуален спорт и има много различни стилове на каране и тактика. Всеки трябва да намери своя си път.

 

- Вървиш по стъпките на Петър Попангелов. Смяташ ли, че можеш да постигнеш неговите успехи в ските и дори да го надминеш?

- Мисля, че с много труд нещата могат да се получат. Петър Попангелов е направил нещо уникално за времето си и дори за сегашното време.

 

- За какво мечтаеш ти във ските?

- Мечтая да съм в елита, сред първите. Целя се в топ 10 за Световната купа. Задачите ми за новия сезон пък са – топ 5 на световното юношеско първенство, а в Световните купи – да вляза в топ 30. Смятам и че класиране сред най-добрите 30 алпийци на олимпиадата в Корея също е реалистична цел.

 

- Какво си мислиш преди старт, притесняваш ли се много?

- Не бих казал. Старая се да не се натоварвам. Просто си мисля, че имам едно трасе и трябва да се спусна, независимо от ранга на състезанието, мястото на провеждането му, конкуренцията и т.н. Не мисля за класиране, резултат или пък какъв е залогът, а само кой е най-бързият път до финала.

 

В свободното си време алпиецът сам проектира и сглобява дронове, с които участва и в състезания. Последният му е и най-бързият.

 

- На колко години всъщност започна да тренираш ски?

- Не си спомням, защото съм бил малък – на годинка и половина. Тогава карах с мама и тати през уикендите. След това вече минах през ски училище и в клуба на Мотен, за да стигна до националния отбор.

 

- Кога почувства, че ските са твоя път?

- Незнам. Просто ми харесва това, което правя. В началото не съм смятал, че това което правя ще е сериозно и ще стигна до някакво високо ниво. Може би преди няколко години, когато нещата започнаха да се получават, почувствах, че съм си на мястото.

 

- По колко часа на ден тренирате, когато сте в подготвителен период?

- Зависи – около 4-5 часа ски и след това кондиционна тренировка.

 

Фотографията е другото хоби на Камен, а тази снимка специално е правена с новия му апарат, за който обаче не е успял да си купи обектив, тъй като не е имал достатъчно пари.

 

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- От 1-2 години се занимавам с фотография по-сериозно. Това ми стана като хоби. Също така с моделезъм и по-специално състезателни дронове, които доста ми завзеха свободното време. Аз сам си купувам частите и си проектирам и конструирам дроновете. До сега съм направил 3-4 модела. Най-бързият ми е последния. Веднъж се опитах даже да снимам едно спускане с мой дрон, но не ми се получи много добре. Възможно е след време да се ориентирам към своя фирма за такива апарати или нещо подобно. Като цяло доста серозно следя тенденциите в тази сфера, но за сега нямам време да се занимавам повече с това.

 

Алпиецът се готви сериозно за новия сезон на високопланинската база Белмекен, тъй като целите му са доста високи цели.

 

- А как ще коментираш инцидента с дрон този сезон, който едва не се стовари върху главата на Марсел Хирчер?

 

- Тази техника е доста опасна за нас, скиорите. Дори след този инцидент дроновете вече са забранени и спусканията се снимат със съвсем различни камери. 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари