Какво да носим в планината - съвети на елитен водач

Общество
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 09/07/2017 12:35
Какво да носим в планината - съвети на елитен водач

Момчил Цветанов (на снимката) има 15-годишен опит като професионален планински водач с над 600 групи. Има собствена фирма за преходи и туризъм - „Планинария”, и е водил групи до всяка от 39-те български планини. Има над 30 изкачвания на Олимп, многобройни изкачвания до други планини на Балканите, Юлийските Алпи, Гросглокнер, Доломитите, Атласките планини и др.


Той е бил и консултант на първия епизод на култовото предаване „Двойно оцеляване“ (Dual Survival) на Discovery channel, заснет в България, в Рила планина. Заедно с Франческа Чиорандо (Spartan X) участва като експерт по оцеляване на пустинен остров в епизод на Insight TV (SKY channel). Момчил е презентатор на предаването „Без пътека“ на „Телевизия Туризъм“ (TVT), както и автор на книгата „Българските планини”.


Специално за Viasport.bg Момчил се съгласи да даде няколко ценни съвета за това какви преходи могат да правят децата в планината, какво трябва да носят със себе си и с какво да внимават родителите преди да тръгнат да покоряват върхове заедно с малчуганите си.

 

Екипировката

 

Всичко зависи от това какъв преход ще се прави. На първо място съветвам родителите да ходят с децата си или да внимават на кого ги поверяват. Трябва да се пазят от приятели с голямо самочувствие на познавачи, ако те не са обучени водачи и т.н. Базовият пакет за еднодневен преход с повече приятели пък включва това, което не може да се намери в планината. Да започнем от два наилонови плика и резервни чорапи, защото ако обувките пропуснат вода, а това е неизбежно – каквито и да си купиш и колкото и да са скъпи, практиката ми показва, че рано или късно те изпускат, то човек трябва да е подготвен.

 

Самите обувки пък трябва да са стабилни и категорично да са високи, особено за децата. Човек е свикнал да ходи на гладка повърхност и глезените му не са особено стабилни. Имал съм случаи, когато на мои групи съм казвал с голяма точност кога даден човек ще се подхлъзне, наблюдавайки движенията му и екипировката.

 

Колкото до облеклото – то трябва да е многослойно, от дишащи и бързосъхнещи материи, като започнеш от бельото, тениските, връхните дрехи и др. Те имат свойството не само да съхнат бързо, но и в същото време да поддържат една комфортна температура. Спортните дрехи не са дрехи за туризъм, защото например когато потта на обикновените тениски съхне, те са студени и това води до настиване.

 

За над тениската препоръчвам полар или термобельо с дълги ръкави, за да предпазва от ултравиолетовата радиация, защото на високо тя е в пъти по-висока и се започва с образуването на едни папиломи и други такива проблеми. 

 

Когато водите дете в планината, преди похода трябва да помислите и за ситуация ако то се обездвижи и трябва да го носите. Ползвайте винаги високи обувки.

 

Често например в планината можеш да видиш хора, които са с много къси панталонки и тениски или потничета, очевидно нямащи си понятие от силната ултравиолетова радиация и обути с обикновени маратонки с ултракъси чорапки. Това е типичен пример как не трябва да си екипиран.

 

Задължителна е и екипировката за дъжд – най-обикновен дъждобран или модерните напоследък мембрани (горнище и долнище). За горната дреха трябва да се информирате не толкова колко милиметра воден стълб има като показател – 5000 е достатъчен, а по-скоро колко време може да поддържа тези показатели. А още по-важното е каква е дишаемостта на материята.

 

Тоест купувате едно яке за дъжд, което ви хвалят, че има 20 000 мм воден стълб, ама колко милилитра дишаемост на денонощие има – никой не ви казва. Това е важен въпрос, защото иначе се изпотявате много и може да се окаже, че ако сте ходили под лекия дъжд без яке е по-добре, отколкото с него и да сте подгизнали от пот отдолу. И когато свалите якето и е хладно – стават неприятни неща.

 

Аксесоари, но не маловажни

 

Друго важно нещо, което често се пренебрегва, е осветление (фенерче), защото понякога се случва да замръкнеш и без да си го предвидил. В гората не можеш да се движиш без светлина, с опипване, не можеш да следиш пътеката. Ориентирите по звездите, луната, по мъха и т.н. могат да се ползват, но като част от ориентирите, които могат да ти свършат работа понякога.

 

Когато човек се изгуби обаче има нужда от план, който да следва стъпка по стъпка. Трябва да си отговори на един много важен въпрос: „Защо”. Например ако си мисли: „Гадно ми е. Защо ми е гадно? Защото духа вятър. А къде не духа? Долу. Ами слизай тогава” – ето това е планът. Така първо се измъкваш от моментната притеснителна ситуация и второ - решаваш как да влезеш отново в релси.

 

Децата под 6 г. не трябва да се водят високо в планината и винаги трябва да ползвате слънцезащитни кремове.

 

Ако планирате един по-дълъг преход – сложете в раницата си един дебел найлон 2 на 3 метра и едно тънко планинско въженце около 15 м например, защото това ще ви даде възможност при нужда да си направите заслон или пък да преминете през някое препятствие, макар че и за това трябва да сте специално обучен и не трябва да се използват въжетата, без да сте сигурни какво правите.

 

Храна и вода

 

Носете в себе си енергийни или протеинови блокчета, но и нещо солено – фъстъци или други ядки. Те доставят солите на организма. Разбира се – много течности. Планирайте си колко хранения ще имате в зависимост от времето, в което ще ходите и мислете, че все пак трябва да мъкнете всичко нагръб.

 

Практични съвети и насоки

 

Деца под 6 години не трябва да се качват високо в планината. От доктори знам, че до 7 години фонтанелата на главата на детето не е добре затворена и не предпазва мозъка му от ултравиолетовата радиация. За това категорично препоръчвам на свръхамбициозни родители планинари да не мъкнат децата си на височини над горския пояс. Дърветата са една доста добра защита, но по-нависоко няма какво да предпазва малчуганите. Използвайте винаги слънцезащитни кремове с поне 50-и фактор и UV екипировка. Например върху бързосъхнещата тениска може да се облече една ленена риза.

 

Малчуганите е хубаво да ходят на поход в групи, в които има техни връстници. Така те издържат повече време, без да се отегчат.

 

Когато отивате с деца на планина, трябва да планирате всички преходи, взимайки в предвид ситуация, в която малките са абсолютно неподвижни, т.е. ако се контузят или изморят – вие да можете да ги придвижите надолу. Защото детето не можеш да го оставиш в планината, докато възрастен можеш да го завиеш и да отидеш да извикаш помощ.

 

Няма някакви критерии за това колко време може да върви едно дете в планината, зависи от кондицията му. Има едно правило обаче, че ако е само може да ходи 10 мин., а ако е с връстници – и 10 часа. Важно е да има и други малчугани в групата, за да има с кого да си говори и да не му дотегне прехода. Трябва да се има в предвид, че ако мъникът ви ходи много един ден – то на другия е страшно уморен и трябва да се щади, да направи само една лека разходка. За това не планирайте няколко поредни дни на големи преходи.

  

Има още две неща, които се пренебрегват от туристите. Когато планираш поход в планината, трябва да си отпочинал. Първо не можеш да си легнеш в 1 часа през нощта и на другия ден да станеш рано и да тръгнеш, защото не можеш да разчиташ на силите си в такова положение. Трябва да имаш минимум 8 часа сън според лекарите, а аз бих казал – събудете се без аларма, тогава сте спали достатъчно. Второто нещо е храната – трябва да се храните разнообразно и качествено преди преходите, защото диети или пък яденето само на един определен вид храна не дават сили.

 

Следващата седмица поредицата съвети продължава с това как да се предпазим от гръмотевици в планината и какво трябва да правим, в случай че се загубим.


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари