Най-важното, ако се загубим или попаднем на буря в планината

Общество
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 14/07/2017 13:15
Най-важното, ако се загубим или попаднем на буря в планината

В последно време все по-често чуваме новини за загубили се хора в планината, включително и деца. В сезона на отпуските много семейства предпочитат да прекарат свободното си време не на плажовете, а на по-голяма височина, покорявайки върхове. Хората планират няколкодневни походи с преспиване в хижи или пък на палатка.


Нерядко обаче се случва плановете да се объркат и един поход да продължи повече от предвиденото. Не са малко и хората с голямо самочувствие, които смятат, че познават планината и имат опит, а и за да се покажат пред приятелите си измислят сложни маршрути и походи, които може и да не завършат според предварителните планове.


Как можем да се справим с една такава стресираща ситуация, кои са опасните места в планините и как да познаем кога се задава гръмотевична буря и да се предпазим по възможно най-добрия начин от нея – Viasport.bg потърси за съвет един от най-опитните планински водачи в България Момчил Цветанов. Той има над 15 години опит и с над 600 групи. Изкачил е групи до всяка от 39-те български планини, над 30 изкачвания на Олимп, многобройни изкачвания до други планини на Балканите, Юлийските Алпи, Гросглокнер, Доломитите, Атлласките планини и др. Момчил е бил консултант на първия епизод на култовото предаване „Двойно оцеляване“ (Dual Survival) на Discovery channel, заснет в България, в Рила планина. Заедно с Франческа Чиорандо (Spartan X) участва като експерт по оцеляване на пустинен остров в епизод на Insight TV (SKY channel) .

 

Най-важните пособия в планината

 

В планината задължително да се излиза с фенер. Той може да е безценен, в случай че човек замръкне в гората. Светлината ще му помогне да държи пътя или да се движи по горската маркировка дори и по тъмно. Защото е противен случай какво ще прави – ще върви опипвайки земята и дъветата ли?!

 

Телефонът също е безценен помощник. В днешно време има много приложения като OruxMaps или подобни на него, които са специално създадени за смартфон, за да ти помогнат в планината. Програмите и картата на България могат да се изтеглят предварително и телефоните да работят офлайн (без интернет, който харчи много ток). Първото нещо, когато човек изпадне в притеснително положение, и дори да няма обхват, е да изпрати съобщение. Има и приложения за сигнал към Планинската спасителна служба (ПСС). Трябва предварително да намерите едно сравнително защитено място и да останете там.

 

Сигнал се изпраща по следния начин - всички програми имат възможност за отбелязване на GPS точка, след като са намерили местоположението ви. Когато дадете възможност за редакция на тази точка – тя изписва координатите. Има 3 вида координати, които се използват от тези програми и можете да пуснете някой копи-пейст на есемес до приятел, като напишете: „Помощ, тук съм. Предайте на ПСС”. Хората в спасителните служби са достатъчно компетентни, за да разберат къде се намирате по дадените координати.  

 

Хубаво е мястото, на което ще чакате, да не е на било и да е на завет. Върховете са опасни за гръмотевици, а в седловините например се концентрира вятърът. Така че обикновено човек трябва да е в долната третина на склона и да се вижда много добре. Там изчаквате известно време, а хората, които вече са информирани от вас, ще се опитат първо да направят контакт с вас. Ако наистина няма начин да се изпрати сигнала – минете на самолетен режим и следете картата, която сте си свалили предварително на телефона, докато намерите друго сигурно място и пробвате дали има обхват.

 

Българските спасители са добре подготвени и ще ви намерят ако успеете да изпратите есемес до тях.

   

Когато отивате в планината, вземете със себе си едно парче не много дебел, но здрав найлон например 2 на 3 м заедно с едно много тънко въженце, каквито се продават в алпийските магазини, около 15 м. Това нещо ви дава възможност в случай на нужда да си построите някакъв подслон или пък да използвате въженцето за преминаване на труден участък, макар че за това си трябва и специална подготовка. Не трябва да се използва въжето за тези неща, ако не знаете какво правите.

 

Когато чакате – извадете си найлона, метнете си го отгоре ако вали, седнете си на раницата, за да не изстивате, облечете си някоя дрешка, пийнете си вода, защото това разтоварва от стреса и хапнете нещо докато чакате помощ. Трябва да си носите в раницата нещо сладко, но и нещо солено. Например няколко медчета или пакетчета захар, но също така и едно химическо гадно бульонче - ще ви свърши страхотна работа. Но задължително пийте вода. Понякога една дъвка или едно бонбонче могат да ви измъкнат от стреса от ситуацията и да ви накарат да разсъждавате по-трезво и разумно.

 

Горската маркировка

  

Много често се забравя, че в планините има горска маркировка. Тя се поставя на места, на които може да се поддържа. Цяла България е разделена на горските баири, които имат номера и ако човек просто върви и внимава, е възможно да срещне такава маркировка – бяла черта отгоре и черна отдолу. Трябва да тръгне по тях, защото те следват или някое било или леснопроходим дол. При всички случаи не минават през опасни зони. Много често те ни отвеждат до някакъв път.

 

Прогнозата за времето и гръмотевичните бури

 

Имайте предвид, че сайтовете с прогнозата за времето обикновено дават най-песимистичната прогноза. Защото ако кажат, че времето ще е лошо, а то бъде хубаво – хората ще го приемат по-леко, но ако е обратното – те ще се чувстват излъгани и дори могат да ги подведат под отговорност. Хубаво е обаче да се съобразим, когато идват фронтове.

 

И именно за такива ситуации трябва населението да е информирано за опасностите от държавните структури. Има елементарни неща, които и децата могат да разпознаят. Фронтът можете да познаете когато един сайт дава хубаво време, след това няколко дни валежи и после пак слънце – това очевидно е фронт, но не можете да предположите къде ще е бурята. Някога виждали ли сте например информация за това какво е кумулонимбус (гръмотевичен облак) и как може да се познае къде ще се формира?

 

В природата има предфронтови гръмотевични бури и следфронтови. Те са кратки и се образуват, когато идва студения фронт. Тогава по „челото” му започват да се формират хаотични гръмотевични бури, които са около 30 мин. до 1 час, но не може да се предскаже къде точно ще бъдат.

 

Ако попаднете в нея – първото нещо е да не се паникьосваш, да се спуснеш на ниско и да отстраниш металните предмети от себе си на поне 30 м. Задължително трябва да се напусне билото, защото там и с и без метални предмети има голяма вероятност да те удари гръм. Добре е да не се запасявате с огромно количество метални предмети – швейцарското ножче е един добър вариант. Долната третина на склоновете е едно от най-безопасните места.

 

Не трябва да се стои под единични, извили се дървета или под отделни скали, защото те привличат гръмотевиците с евентуално съдържание на метали в тях. Ако сте се скрили в скалите – не трябва да се допирате до стените им, защото когато удари мълнията, тя се движи по твърдата повърхност. Също така е хубаво да сме изолирани максимално от влажната повърхност на земята. Например да стъпим върху раницата си и да е максимално сухо около нас.

 

Един лесен начин за изчисление на това колко далече ще падне мълнията е като видите светкавицата да започнете да броите секундите до гърма. На всяка секунда се падат близо 290 м и така може да пресметнем колко далече ще удари мълнията. Имайте предвид обаче, че в един облак, а те обикновено са огромни – може да са 20-30 км, ако една мълния е ударила на 10 км от вас, няма гаранция, че следващата ще е също далеч.

 

Може да е на 500 м. Така че, за да съберете информация на какво разстояние е гръмотевичната буря, трябва да изчакате няколко поредни гърма. Важен критерии е и вятърът. Когато попаднете в периферията на гръмотевична буря има много силен страничен вятър.

 

При буря в планината не се паникьосвайте, а спазвайте няколко простички съвета.

 

Другите гръмотевични бури са локални и за тях трябва да са налице определени условия. Например, когато времето е топло и има поле с река или езеро, от където могат да се помпа топъл, влажен въздух и да се формират термики. Обикновено по южни планински склонове се формират обичайно такива бури. Типично място за локалните бури са например югоизточнините склонове на Витоша. Преди време там загинаха 2 деца, които бяха излезли за гъби. Така че трябва да се знае, че при топло време, при 30 градуса, могат да се образуват локални гръмотевични бури.

 

Ролята на държавата за безопасността на населението

 

Според мен държавата трябва да направи някаква програма за запознаване на населението с нещата, които могат да помогнат на хората в планината. Но не с някакви бележки в метрото например, колкото да отбият номера, а с брошури, обучения в училищата, с приложения в телефони или съобщения например и т.н. Защото в момента няма нито един начален пункт, на който тръгвайки на поход, можеш да се запознаеш с местната стълбова маркировка, маршрутите и т.н.

 

А не са необходими някакви колосални средства, за да се направи това. За всички опасности – гръмотевични бури, загубване в гората и т.н. трябва да има информация от Българския туристически съюз. Това е тяхна работа – да запознае хората с тях и да ги информира как да се предпазят. Но това така и не се случва. Защото ако знаете всички тези неща, за които говорихме сега, и решите да бивакувате някъде, ще ги имате предвид и ще бъдете минимално изненадани, ако времето се влоши.

 

Преди няколко седмици Момчил Цветанов се включи доброволно в обучението на ученици по проекта "Бъди подготвен", като научи малките си възпитаници как да правят заслони, за да бивакуват на сухо място (на снимката) и как да разпъват палатки. 

 

Съвети за тренировка за любител-планинар

 

Планинарските упражнения можем да ги сложим в един кюп с екипировката. Те са един вид задължителни, за да сте подготвени за изкачванията, но най-вече за стръмните спускания, които натоварват много организма. Моите любими упражнения, които препоръчвам и на любителите-планинари са:

 

1. Сутрин след ставане, на мек килим, заставате на 1 крак, който е леко присвит, и започвате да пазите баланс със затворени очи. Това положение е близо до усилието за задържане на тялото при слизане по склон.

 

2. Сядате на пода и вдигате ръцете и краката си, оставяйки на земята само с дупето. Така разбирате колко издражлива е голяма част от мускулатурата ви, не само коремната, която е важна за слизането по склона.       


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари