В Италия следят братя Христови от години

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 27/07/2017 10:45
В Италия следят братя Христови от години

Голямата трансферна новина това лято е свързана с името на Петко Христов. 18-годишният защитник на Славия премина във Фиорентина. Разбира се, сумата по договора не бе съобщена официално, но според последните твърдения тя е 1,7 милиона евро. Viasport.bg потърси мениджъра Петьо Костадинов, който разказа интересни подробности около сделката с италианците.

 

Темата за братята Христови - Петко и Андреа, при мен фигурира от 4 години, когато бяха в седми клас. Те бяха момчетата от набор ′99 в Славия с треньор един прекрасен млад специалист, който създаде не само двамата братя. Славия капитализира това, че се довери на млад човек като Иво Градев, който на юношеска възраст е бил не толкова сериозен състезател в оня смисъл на спортно-технически възможности, но човек, който си е учил изключително добре уроците в спортната академия.

 

Аз вече съм го казвал на няколко места, колкото и на някои да им се струва пресилено, Иво ми стои точно като Юрген Клоп. Това, което Клоп казва, е: "Когато бях състезател, аз бях играч за Пета лига. Но акълът ми беше за световен шампион." При Иво е сходно.

 

За първи път момчетата бяха маркирани от много, много, много голям европейски клуб, когато бяха седми клас заедно с Асен Максимов, но Асен после претърпя едни счупвания. Тогава бяхме отишли със скаути от този много голям европейски клуб да гледаме съвсем други момчета от противниковия отбор. Но Славия направи страхотен мач, близнаците направиха уникален мач, веднага се забиха на очи.

 

Дори гостите ми тогава помолиха да поздравят треньора за добрата работа. Отидохме и ми стана още по-драго, когато Иво включи на прекрасен английски език и не просто прие поздравите, но коментира някои неща съвсем спокойно. Това ми достави изключително удоволствие, защото Славия реагира по начина, по който трябва да се реагира в България. 

 

 

 

Няма нищо по-прекрасно да си бил звезда и да бъдеш треньор при децата, ако го можеш. Но ако не го можеш, по-добре не бъди там. Така беше в Славия преди време. Но Славия, Венци Стефанов и Веско Събев като общо действие промениха това. Говорили сме си много по темата и те търсят точно тоя тип млади хора, които могат да работят с децата, а и разбират работата, какво да изградят в тях.

 

Аз съм бил на тестове с изключително талантливи млади българи в сериозни шампионати и се е е виждало грапавата, на места отсъстваща работа с тях. Те просто имат талант от Господ, който никой не е вкарал в система, която да работи в съвременния футбол, още повече по отношение на тактика – това е абсолютна секретна база за 90 процента от младите. Особено във възрастта до 16 години те са съвършено неграмотни масово.

Пламен Пейчев и Петьо Костадинов 

 

Братята бяха седми клас, беше рано да преминат на 14 години където и да било, защото ФИФА разрешава тези преминавания на 16, освен ако родителите не са преселени на това място, където има интерес към тях. Там позатихнаха нещата, но за сметка на това от 3 години заедно с партньора ми Пламен Пейчев, който живее в Италия, работим конкретно по темата Петко Христов.

 

Факт е, че аз имам изключителна слабост и към Андреа. Има скаути, които са съгласни с мен, въпросът е колко бързо ще можем и на другото момче да бъдем полезни.

 

От 3 години имаше заявен интерес от друг италиански клуб, не от този, в който отиде Петко. Тогава правихме срещи със Славия, защото когато има интерес към някого, независимо от кой клуб, аз информирам клуба, не състезателя. Петко до последния момент не знаеше от мен нищо.

 

  

Истината е, че от Фиорентина от доста отдавна се водеше това наблюдение.

 

Петко се очерта като много важна цел за тях. Финалната оценка и решение, че трябва да форсират нещата около неговото привличане във Фиорентина беше дадено от страхотен специалист, скаут на Фиорентина от световна класа. Няма да му кажа името, за да не го виждат, когато идва в България. Финалната оценка беше направена на мача на Славия – Нефтохимик 5:2 на националния стадион "Васил Левски".

 

Тогава получих официални пълномощия от Фиорентина да водя преговорите от името на Фиорентина. Ясно е, че с българските клубове, като изключим един, аз няма как да имам някакви проблеми от гледна точка на доброто отношение. Преговаряйки от името на Фиорентина, през цялото време съм гледал да запазя максимално интересите и на двата клуба.

 

 

Няма как да говоря за цифри, само ще кажа, че Славия защити по блестящ начин интереса си, следствие на което сега ще последва подобрение на стадиона. Когато Чавдар Янков отиде в Хановер, те си направиха тренировъчната база. Мога да кажа, че в случая нещата са далеч над това, което Томов направи с Чочев в Серия А. Далеч над това.

 

Преговорите не бяха лесни, имаше моменти на лек застой. Седмицата около 12 юли форсирахме нещата на среща в Милано, там направихме пиковия разговор. Истината е, че докато работехме с Пламен, дори клубове, които са научили от нас за Петко, направиха опити за него, в последния момент се включиха и други клубове.

 

Аз имах ангажимент в Лондон, с кацането ми се обадиха от клуб да ми предложат неща, които вероятно биха ме пенсионирали, да счупя сделката. Аз, разбира се, не съм си и помислял за подобно нещо. Трябва винаги да отчитаме и желанието на играча. Петко се ползва с извънредно висока оценка за капацитет, за потенциал, който да бъде развит. До 21-ата си година ще бъде на високо европейско ниво.

 

 

Той подписва с Фиорентина. Той е професионален състезател с много висок статут. Друг е въпросът, че дори Бербатов при неговия свръхпотенциал на талант през първата половин година влезе точно три пъти от пейката, защото трябваше да бъде подготвен за месомелачката на Бундеслигата.

 

Чочев, който беше капитан на младежкия национален отбор, трябваше да чака 4-5 месеца, за да направи дебют и то навън в мач, в който не зависи нищо от него при 3:0 за Емполи.

 

Така че Петко ще мине много специална програма, и ако ще прави игрова подготовка, вероятно ще я прави във втория отбор в Примаверата, в младежката формация, докато не го оформят, докато не го адаптират, защото те в това отношение са изключителни специалнисти и никога няма да "изгорят" млад човек.

 

 

Един от най-щастливите чужденци, които съм виждал някога от това, че вижда чужд състезател в своя клуб, бе професор Винченцо Верджине – той сияеше, че се случи. Професор Верджине е изключителен специалист, шеф на Акдемията на Фиорентина, един от главните методисти в школата в Коверчано.

 

Петко го чака много добра приятелска среда за работа. Той е много фокусиран, дисциплиниран, не е настроен към волности, спокоен, което ще му даде много опции. Започва интензивни курсове по италиански.

 

От гледна точка на интервютата - няма право на такива. 25 страници са "виола рулс" – правилата на "виолетовите", които установяват как се случват нещата и на какъв контрол. Когато дойде да играе за националния отбор, той може да коментира националния отбор колкото си иска. Но не може да коментира клуба си, защото това е клуб на изключително високо ниво. Фиорентина е с изключителен капацитет на мениджмънт и затова трябва да се спазват правилата, заради самата индустрия футбол.

 

Пламен Пейчев, Петко Христов и бащата на Петко - Росен 

 

Появата на Петко и изявите на Чочев започват да връщат доверието в това, което можем. Още ни броят. Спомням си коментар за Чочев в "Гадзета дело Спорт", който завършваше с "класа булгаро" – все още българската класа има значение за тях.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари