Мирослава Минчева: Преживях кошмарна нощ преди финала

Спортна стрелба
Добави в Svejo
    Анна Стоилкова 29/07/2017 10:41
Мирослава Минчева: Преживях кошмарна нощ преди финала

Мирослава Минчева спечели европейската титла при девойките на 25 метра пистолет от първенството по спортна стрелба, което се провежда в Баку (Азербайджан). 18-годишната състезателка на клуб Светкавица (Търговище) най-после счупи каръка и успя да се качи на върха на почетната стълбичка. До сега националката имаше само втори места на големи състезания, включително и преди около месец на световното първенство за юноши и девойки,  и отдавна чакаше звездния си миг. Оказа се обаче, че Минчева е била на косъм от това да не участва във финала на дисциплината. Всъщност драматичните събития преследват националката още от квалификацията, когато в първата част – прецизна стрелба тя прави слаб резултат и дори е извън топ 10, но след това всичко се развива добре и Минчева влиза във финала с втори резултат от 578 т. Какво обаче се е случило часове преди да грабне титлата и защо е леко недоволна от себе си за състезанието в Баку, Мирослава разкри специално за Viasport.bg от Баку.

 

- Честита първа титла от голямо първенство. Как се чувстваш?

- Страшно съм щастлива. Радвам се, че най-после счупих каръка и станах първа.

 

- Това ли беше твоето стрелбище?

- Всъщност не. Стрелбището в Баку е уникално, но някакси не ме предразположи, не се почувствах удобно. Предния ден в квалификациите в първата част – прецизната стрелба имах много лош резултат – 282 точки. Бях дори извън топ 10. Добре че след това наваксах в бързата стрелба и се класирах за финала. За мен квалификацията не е просто, за да влезеш сред най-добрите и да се бориш за медал, въпреки че там всичко започва от началото. Аз смятам, че още в пресявките трябва да покажеш висок резултат, да заявиш амбициите си и за това не съм много доволна от себе си. Но все пак напук на всичко взех златния медал.

 

-  Сънува ли титлата преди това и въобще имаше ли нещо, което да ти подскаже, че ще се качиш на първото място?

- Нищо не съм сънувала, напротив – почти не успях да спя в нощта преди финала. Събудих се около 1:30 часа с кошмарна болка в кръста. Просто както си спях в леглото, се завъртях на една страна и нещо се случи. Прерязаме страшна болка и не успях да запя следващите 2-3 часа. На сутринта пък станах от леглото и не си усещах крака. Направо си помислих, че всичко свърши, защото аз не мога да участвам така във финала. С треньора ми обсъдихме ситуацията и решихме да помолим някой за масаж. Той знае руски език, а и се разбира много добре с руснаците, за това ги питахме дали може да ми помогнат. За щастие те се съгласиха веднага и след като ме разпитаха за случилото се, ми направиха масаж. Беше много болезнен, но след него се чувствах така, все едно никога нищо не ми е имало и влязох спокойна във финала.

 

Още преди последните 5 изстрела Мирослава си помислила, че ще спечели титлата.

 

- Друг път имала ли си проблеми с кръста?

- Не, никога. Сега ми се случи за първи път. Незнам какво стана, но добре че ми помогнаха и отмина бързо.

 

- Всичко е добре, когато завършва добре и се надявам повече да не ти се случва. Разкажи сега за финала. Какво си мислеше на стрелбището?

- Всичко започна добре. В първите 2 серии направих по 4 точни изстрела. След това обаче, в 3-ата и 4-ата имах съответно само 1 и 2 десетки. Просто нещо се случи. Тогава си казах, че каквото ще да става на това европейско, но аз ще завърша финала по най-добрия начин, по който мога. Погледнах към треньора ми Борис Димитров и той със знаци ми каза, да внимавам повече, да обърна внимание на мушката и разни други насоки. Аз направих всичко и започнах да набирам скорост, а съперничките ми имаха проблеми. Така една серия преди края вече знаех, че почти сигурно ще съм шампионка, защото водех с 4 точки. Само че аз си помислих същото и на световното първенство и останах втора. За това сега си казах, че трябва да се стегна, да не повторям грешката си от преди месец и че още не съм шампионка. След първите успешни 2 изстрела вече знаех, че титлата е моя. Всъщност аз не падам духом от провалите и неуспехите, а напротив – те ме амбицират и стимулират още повече.

 

- Ще посветиш ли титлата на някого?

- (Мисли дълго) Всъщност не на някой конкретно. Искам да я посветя на себе си, на семейството ми, на треньора и на всички, които са ми помагали до сега.

 

Успешният тандем - Минчева и треньорът й Борис Димитров са щастливи с първата си голяма титла. 

 

- Някой от семейството ти беше ли на европейското с теб?

- Не, сигурно щях да се разсейвам. А и мама никога не гледа финалите ми, защото е много емоционална и много се вълнува. Даже след като свърши всичко не ги гледа и на запис, защото продължава да е напрегната. Още преди награждаването си пуснах интернета на телефона и аз й се обадих да й кажа какво съм направила и тя страшно много се зарадва. Тогава видях, че вече имам 15 поздравления за успеха, а след това те станаха страшно много.

 

- Какво ти предстои сега?

- С треньора ми смятаме да направим един възстановителен лагер във Варна, където ще мога да правя процедури за кръста, но и ще бъда малко на море. После ще имам около месец почивка и всичко започва отначало. Първото ми състезание от новия сезон ще е сигурно някъде през октомври, но още не сме правили план. 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари