Водни майки и плувни бебета

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 17/08/2017 10:24
Водни майки и плувни бебета

Много специалисти твърдят, че този тип раждане е не само много по-безболезнен за родилката, но и много по-малко стресиращ за новороденото. Това е така защото плодът се развива във водна среда докато е в утробата на майка си и я познава много по-добре от въздушната среда, която го очаква след раждането.


Най-големият плюс за раждащата жена е плавателната сила на водата. Иначе казано във водата всеки се чувства по-лек. Много майки вярват и в успокоителната сила на водата, която се отнася до физическата болка и до психическото състояние на родилката. Всеки човек, изправен пред такова изпитание. Водата има също способността да отпуска мускулите, когато температурата е съобразена, и да подобрява кръвния поток.

 

Процесът на раждане във вода у нас се осъществява 24 часа в денонощието след предварително избран лекарски екип. Задължителен е предварителният преглед, при който след преценка на статуса се взема окончателното решение.


Раждането във вода протича в специално оборудвана, самостоятелна родилна зала, като може да се избира между малък воден басейн и вана (според възможностите на болничното заведение). През цялото време екипът работи в състав лекар акушер-гинеколог и медицинска сестра, обучени за работа в тези условия.

Преди влизането във ваната се измерват пулса, температурата и кръвното налягане на майката, прави се запис на тоновете на плода. Сърдечните тонове се следят на всеки 30 минути по време на първата фаза, а по време на втората - след всяка контракция. Апаратурата позволява тоновете да се следят без да се налага майката да излиза от ваната. Препоръчва се майката да влезе във водата, когато раждането е установено, а разкритието е 5-6 см. Дълбочината на водата трябва да бъде такава, че да покрива гърдите на майката, когато седи, но да са открити раменете й.

 

За самото раждане на бебето водата трябва да е 36-37 градуса. Топлата вода оказва своето спазмолитично и отпускащо действие, в резултат на което разкритието настъпва по-бързо, по-лесно и по-безболезнено.

 

Много майки, които са родили по този начин в България, споделят, че не са имали пълна свобода на движението и че самото раждане се е случило в класическата поза по гръб. В болниците у нас няма практиката третата фаза - отстраняването на плацентата, да протича във вода, водата се източва от ваната или майката бива помолена да излезе.

Някои лекари се притесняват от инфекции по време на водното раждане и това е една от основните причини да са скептични към идеята. Изследванията показват, че няма значително повишаване на процента на инфекциите при водните раждания. Даже колонизирането на бебето с бактериите на майката може да му предложи допълнителна защита. Въпреки всичко като резервен вариант в залата има и специален родилен стол или болнично легло в случай, че се наложи промяна – ако бъде поискана от родилката или по решение на лекарския екип.

 


Дори и сред защитниците на естественото раждане понякога има известна доза скептицизъм, когато става дума за раждането във вода. По време на раждане във вода тялото на майката неизбежно изстива при излизането от водата, а топлата среда след раждането е изключително важна, за да се намали риска от кръвоизлив. Другото притеснение е, че във водата е по-трудно да се определи размера на кръвозагубата, но за акушерки с опит с такива раждания, това не е проблем.

Много е интересен процесът на започване на дишането при новороденото и защо всъщност родените под вода бебета не се давят. Има няколко фактора, които предотвратяват вдишването на вода от бебето, в момента, в който се ражда. 24-48 часа преди началото на спонтанното раждане, нивата на простагландин Е2 от плацентата нарастват значително. Това води до намаляване или спиране на феталните дихателни движения – ритмичните движения на мускулите на гърдите и диафрагмата, които бебето извършва  по време на бременността, за да се “тренира” за бъдещото дишане извън утробата. Другият фактор, който се смята, че предотвратява вдишването под водата, е температурната разлика.

 

Водата във ваната е толкова близка до телесната, че организмът на бебето не реагира на нея. Така бебето си поема първата глътка въздух едва при допира със студения въздух на повърхността. Налице е и рефлексът за гмуркане (the dive reflex) - когато субстанцията, която влиза в гърлото на бебето е течна, глотисът се затваря и бебето гълта тази субстанция, вместо да я вдиша.

 

След като бебето се роди, плацентата продължава да го снабдява с кислород. Но 5-7 (до 10) секунди, след като се роди, бебето внимателно се изважда на повърхността. Тогава се задействат различни хормонални, химически и физически процеси и бебето започва да диша.


Само жени с нормална бременност, без усложнения, трябва да обмислят раждането във вода. Значение има и позицията, която е заело бебето непосредствено преди раждането. Ако то е седалищно (крачетата и дупето ще излязат първи), то такъв тип раждане би било по-рисковано. При всички случаи обаче решението е в ръцете на лекарите.

 

За раждане във вода освен консултация и изследвания се запазва и зала около месец преди термина. Друго важно уточнение е, че и водното раждане не позволява използването на упойка, което го причислява към т.н. естествено раждане.

 


У нас се прави от 2006 г.


В България водното раждане се въвежда през 2006 г. Към момента раждане във вода предлагат:


• Първа акушеро-гинекологична болница „Света София” – гр. София

• УМБАЛ „Свети Георги” – гр. Пловдив

• Акушеро-гинекологична болница „Свети Лазар” – гр. София

• Медицински комплекс „Майчин дом” – гр. Варна

• САГБАЛ ′′Ева′′ - гр. Сливен

 

Навсякъде присъствието на бащата на раждането е позволено.

 

Използвани източници:

 

1. Дукат, Олга. Раждане във вода – примамливата алтернатива.

2. Pyanov, Maria. Water Birth – Everything You Need To Know

3. Balaskas , Janet. The Waterbirth Book: From the World-Renowned Natural Childbirth PioneerPaperback – 2 Aug 2004

4. Терзиева, Цветелина. Раждане във вода // Кенгуру

5. Раждане във вода: предимства и рискове // Мама, татко и аз

 

Текст: Лили Липчева; Снимки: Getty Images и архив BGswim.com


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари