Памела Георгиева: Мога да съм българската Симон Байлс

Гимнастика
Добави в Svejo
    Viasport 15/09/2017 08:35
Памела Георгиева: Мога да съм българската Симон Байлс

Памела Георгиева е на 16-години, но вече остави следа в женската ни спортна гимнастика. Девойката спечели бронзов медал на греда на последната Световна купа във Варна и то само след около 2 месеца тренировки. Толкова й останали след поредната, 3-та операция в кариерата й - този път на глезена и възстановяването след това. Всъщност гимнастичката има и 2 интервенции на лакета, а в момента тренира въпреки болките в дясното си коляно. И се готви за световно първенство, където иска да представи България в най-добра светлина. Памела обаче е изключително наясно какво иска да постигне в спорта и стиска зъби. А целите й не са малки - тя просто иска да е българската Симон Байлс, 4-кратна олимпийска шампионка от Рио де Жанейро. Какви са плановете на тийнейджърката за бъдещето, какво може да я откаже от гимнастиката и кой винаги е до нея, за да я подкрепи, сподели самата тя специално за Viasport.bg.  

 

- Очакваше ли да вземеш медал на Световна купа за мъже и жени?

- Не, аз дори не очаквах на финал да вляза, камо ли да взема медал. Когато намерих място сред най-добрите, които ще спорят за отличията – бях много щастлива. След играта ми във финала обаче бях малко разочарована, защото направих доста груба грешка и паднах от гредата. В този момент не си мислех въобще, че мога да стигна до медалите. Когато си видях оценката и разбрах, че ще се кача на стълбичката – бях на седмото небе, даже се разплаках от щастие. Изтичах направо при господина (треньора Филип Янев) и той ми каза „Браво” и ме гушна.

 

- Строг треньор ли е Филип Янев и налага ли наказания?

- В някои моменти е строг, но принципно – по-скоро не. Мен лично не ме е наказвал, защото аз гледам да си изпълна всичко.

 

- Имаш ли идоли в гимнастиката и до къде искаш да стигнеш?

- Искам да стигна до световното ниво, да попадна сред известните гимнастици и гимнастички. Иначе моите идоли са Йордан Йовчев при мъжете и Симон Байлс – при жените.

 

- Мислиш ли, че в България може да се появи новата Симон Байлс и смяташ ли, че може ти да си това?

- Всичко е възможно. Защо да не може да съм като Симон. Трябва само да стискам зъби и да тренирам здраво.

 

- Предстои световно първенство, за което ще пътуват 2 жени. Смяташ ли, че ще си една от тях?

- Да, силно се надявам да успея и да ме изберат, заради това, което мога и което най-добре ще представя на състезанието.

 

- В последните години женската ни гимнастика като чели залага големи надежди на греда. Защо този уред е толкова притегателен за нашите състезателки?

- Незнам точно, но лично на мен този уред ми е най-лесен от четирите и за това наблягам на него.

 

Гредата е любимия уред на гимнастичката и й донесе първия голям медал при жените.

 

- От колко годишна тренираш спортна гимнастика и как стана така, че попадна в залата?

- Тренирам от 5-годишна. Историята ми е много интересна. Един ден, когато бях на около 3 г., бяхме със семейството ми на мач на брат ми на „Герена”. Той беше футболист. Аз обаче си играех настрани и се катерех по оградата. Тогава при майка ми дойде треньора от залата по гимнастика Георги Виденов и даде на мама визитка, като й каза, когато стана на 4-5 годинки да ме заведе да тренирам. Така, когато станах на 5 г. майка ми ме заведе. Там ме посрещна моята първа треньорка Станка Павлова и започнах при нея.

 

- Кога разбра, че точно това е твоя спорт?

- На мен гимнастиката много ми хареса още от първия ден, защото постоянно скачах на батута, правех кълбета и когато станах на 7 г. спечелих първия си медал. Тогава всъщност започнах да се влюбвам в този спорт и го обичам все повече.

 

- Не те ли обезсърчават травмите? Не си ли искала да се откажеш?

- Всъщност никога не съм мислела да се откажа. Просто този момент при мен няма да го има, защото аз обичам гимнастиката и не мога толкова лесно да го загърбя.

 

Майката Марина е голяма упора за Памела. Родителите й твърдо застават за амбициозната състезателка и я подкрепят и в тежките, и в радостните моменти.

 

- Не ти ли е било трудно да се върнеш след поредната травма или операция?

- Трудно е, защото започваш отначало, а и след толкова операции възстановяването е по-дълго, правиш физиотерапия и след това трябва да влезеш във форма. След като се контузих за първи път ме беше малко страх от операцията, а и не знаех как ще се възстановя после. Смятах, че ще е много трудно. После видях, че след около 2 месеца мога да тренирам и се успокоих. Втория път вече знаех какво е и не се изплаших. Всичко обаче се преодолява.

 

- Как се навиваш, за да продължиш да работиш след тези травми?

- Казвам си, че трябва да представя България в най-добрата светлина на световни първенства, купи, европейски шампионати и други състезания и да покажа това, което мога.

 

- Родителите ти не искат ли да се откажеш след толкова тежки травми?

- Не, те ми казват аз да си преценя и да направя това, което аз искам – да тренирам или да се откажа. Не са ме навивали да спра с гимнастиката. Аз сам реших, че продължавам и те ме надъхват, подкрепят ме и ми казват, че всичко ще се оправи и нещата ще се наредят.

 

Треньорът Филип Янев понякога е строг, но не и с Георгиева, тъй като тя винаги си изпълнява задачите на тренировка.  

 

- По колко часа на ден тренираш?

- Тренирам по около 6-7 часа на ден. Първата ми тренировка е от 9:00 часа до към 13:00 часа, а втората – от 14:00 часа до около 16:30-17:00 часа.

 

- За какво мечтаеш в гимнастиката?

-  Искам да печеля медали от големи състезания.

 

- Как съвместяваш училището и толкова тренировки, състезания и т.н.?

- Аз от миналата година съм на индивидуален план в 95-о СОУ „Проф. Иван Шишманов” в София, защото иначе е много трудно да съчетавам тренировки и уроци. За това мама предпочете да съм на индивидуално, за да мога да тренирам повече.

 

- Кои са любимите ти предмети?

- Справям се еднакво добре с всички предмети, но май най-любими са ми физиката и английският. 

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway