Скандалът "Левски-Раковски" - безстопанственост и безхаберие

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 27/09/2017 11:55
Скандалът "Левски-Раковски" - безстопанственост и безхаберие

Във всеки спор има две, а понякога и повече страни. Има печеливши и губещи. В спора между ръководството на ПФК Левски и Станислав Ангелов за база “Раковски” и школата Левски-Раковски губят не двете страни, а децата, юношите и треньорите на стадиона в квартал “Иван Вазов”.

 

Те са потърпевши - битката беше пренесена на техен гръб. Левски направи това.

 

Чухме позицията и на двете страни. Клубът разпространи декларация с куп обвинения към Ангелов и организира среща с родители. Станислав Ангелов даде пресконференция, на която Viasport.bg не беше поканен, там присъстваха само най-големите и комерсиални български медии.

 

Не че това вълнува вас, нашите читатели, но все пак го вметваме, тъй като тези дни получихме обвинения, че залитаме в едната или другата посока. Все пак пресконференцията на г-н Ангелов беше отразена подробно и навреме.

 

Страна не вземаме. Всъщност вземаме. Колкото и малки да сме (на фона на телевизии, вестници и мегасайтове), ние сме на страната на децата. Така ще е докато го има този портал. Някои се усъмниха, но фактите сочат друго. 

 

Важни сега са фактите в случая “Левски-Раковски” и ние ще ги изложим, а вие съдете сами. 

 

Има една стара истина, която казва, че каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи. Може да е клише и баналност, но е вярно.

 

Години наред Левски правеше така, че да се стигне до случай “Левски-Раковски”. Отгледа си го. Има две думи с буквата Б, които характеризират отношението към база “Раковски” и подрастващите там - безхаберие и безстопанственост. И сега на “Герена” се чувстват така, сякаш Станислав Ангелов издърпва килимчето под краката им.

 

Ето ви още една баналност - съдете ги по делата.

 

Ако сте родител или юноша на Левски-Раковски, Ангелов е положителен герой. Той се завърна на ст. “Раковски” през 2014 г. и завари там пълна разруха. 

 

Откакто съществува нашата скромна медия (вече близо 8 години) на всеки полусезон по веднъж-два пъти посещавахме руините в кв. “Иван Вазов” и отправяхме въпроси към Левски докога ще продължава тази гавра с безобразния терен. Кой да чуе...

 

Стадион "Раковски" през есента на 2011 г.

 

Някои ще си спомнят, че отбори отказваха да гостуват на “Раковски” и предпочитаха да губят с 0:3 служебно, но не и да рискуват здравето на футболистите си.

 

Стадион "Раковски" година по-късно - ноември 2012-а

 

Ето ви безстопанственост и безхаберие - първо от държавата, после и от Левски. Може ли да имаш такъв комплекс в един от най-хубавите квартали в столицата и да го оставиш да гние?


Това към МВР. Формите как на арената хем да кипи спорт, хем да се изкарват пари са десетки. “Раковски” е поредният пример за липса на държава в спорта. А всеки ден там спортуват хора, които живеят в района.

 

2012 г.

 

Може ли да си Левски, клуб със 100-годишна история и една от най-добрите школи в историята на родния футбол, и толкова години да не намериш време и начин да вземеш тази база и да надградиш там?

 

2013 г.

 

Истина е, че десетилетия не е забит един пирон от Левски на ст. “Раковски”. 

 

Година, след като Ангелов се появи на арената, в която се е формирал като футболист, основният терен беше оправен. Как и с какви пари, той си знае. Но беше истинско чудо. Ремонтирани бяха съблекалните и т.н. и т.н. 

 

Въведе се нов ред, появиха се млади и кадърни треньори, които се захванаха за работа. Спусна се концепция. Децата станаха към четири пъти повече. И се стигна дотам отбори на Левски-Раковски да побеждават връстниците си от “Герена”.

 

Лятото на 2015 г.

 

Но оставете това, в този сайт не сме фенове на резултатите, въпреки че първи ги публикуваме. Тимовете на стадион “Раковски” почнаха да играят футбол. Ред деца пък почнаха да напускат “Герена” и да се местят в другия “син” отбор, за да получават повече шансове да играят. 

 

С две думи - Раковски отлепи.

 

Онази вечер гледах Красимир Иванов и Даниел Боримиров пред родителите на “Раковски” и чак ги съжалих. Те нямаха отговори. Просто защото и клубът ги няма. Ако някой в момента има визия за развитие на академия на “Герена”, това са феновете в лицето на тръста “Синя България”, който притежава 10 процента от акциите на клуба. И който е помагал и на Станислав Ангелов.

 

Няма как да си родител, юноша на Левски-Раковски или дори страничен наблюдател и да повярваш, че ПФК Левски ще има концепция за база “Раковски”, ако си върне контрола.

 

Дълги години гледахме точно обратното. Отношението към Раковски бе като към нежелано, доведено дете. Нещо като футболна сегрегация. За едните имаше по-хубави терени, екипи и участия в турнири, за другите - не. Така се роди разделение, може би чувство за малоценност в някои.

 

Станислав Ангелов, който разкри вчера, че има личен сантимент и дълг заради миналото си на стадион “Раковски, промени това. Сега той е уволнен, но продължава без заплата да работи в качеството си на шеф на сдружението. Не се подчинява на натиска от “Герена” да напусне. Прави ли го това лош служител (вече бивш)? Преценете сами.

 

Ситуацията е нелепа и абсурдна. И сложна - Боримиров и Ангелов имат дори концептуален спор. Единият смята, че най-добрите от “Раковски” трябва да отиват на “Герена”, а другият точно обратното - едната школа не трябва да е за сметка на другата като потенциал и развитие.

 

И за финал да се върнем към началото. Поредният грях на ПФК Левски към Левски-Раковски е, че заложи треньорите и децата в битката с “отцепника”. Нямате право на това. Искате да отнемете от децата най-голямата им радост - любимата игра. Какво им казвате в момента: че любимият им клуб, този, който и без това ги е изоставил в “задния си двор”, иска да им спре футбола?!

 

Сега берете лоши плодове заради лоши решения и действия на предишни ръководства в миналото. Не трупайте нови.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway