Валентин Андреев: Целя се в медал от младежката олимпиада

Лека атлетика
Добави в Svejo
    Viasport 12/10/2017 09:00
Валентин Андреев: Целя се в медал от младежката олимпиада

Валентин Андреев е роден в Балчик и живее там. В морския град 15-годишният лекоатлет се занимава с любимата си дисциплина - хвърляне на чук. Тази година се оказа изключително успешна за Вальо, който подобрява 3 национални рекорда, единият от които е на 28 г. - за юноши до 18 г. от 69.13 м. С него той си осигури и място на световното първенство за тази възраст в Найроби (Кения) през юли, но не участва там заради възрастовото ограничение, наложено от ИААФ от навършени 16 г. Андреев обаче не губи кураж и малко повече от месец след върховото си постижение от юни, той грабна бронз от Европейския олимпийски младежки фестивал в Унгария. И както подобава на един такъв успешен сезон, той завърши с още един рекорд – за юноши до 16 г., където Валентин подобри собственото си постижение и вече е №1 у нас със 77.16 м. Какви обаче са целите на младежа в близките няколко години и по колко килогарама на ден изхвърля, 15-годишният тийнейджър разкри специално за Viasport.bg.

 

- Защо започна да тренираш лека атлетика?

- Всичко се случи, когато бях на 3 години. Започнах с ателтиката, защото баща ми Адриан е бил атлет, а сега е треньор. На мен ми беше много интересно да ходя с него на стадиона. Бях на 3-4 годинки, когато ми даде една 10-литрова пластмасова бутилка, в която имаше няколко камъчета и ми каза да хвърлям. От тогава си хвърлям.

 

- Защо избра точно хвърлянето за своя дисциплина? Само заради бащати ли?

- Не точно. На мен трудните неща са ми по-интересни, а хвърлянето на чук е една от най-трудните дисциплини в леката атлетика.

 

- Какви качества трябва да притежаваш, за да си успешен точно в чука?

- Абсолютно всякакви качества трябва да имаш – бързина, издръжливост, сила, техника, въобще всичко.

 

От тази тренировъчна площадка тръгва Вальо, за да започне да покорява рекорд след рекорд.

 

- Къде учиш?

- В гимназия в Балчик. Училището не ми пречи на тренировките, защото ако човек има желание, всичко му се подрежда.

 

- Кои са любимите ти предмети в училище?

- Биология и английски език.

 

- Какви са целите ти в леката атлетика?

- В момента целта, която съм си поставил, е да спечеля медал от младежките олимпийски игри догодина в Буенос Айрес. Постепенно по-нататък ще си поставям различни цели.

 

- По колко часа на ден тренираш?

- Различно. Понякога тренирам по 2 пъти на ден по 3-4 часа.

 

- По колко опита правиш на тренировка?

- Зависи как се чувствам и как ми се получава в дадения ден. Един път за ден мога да направя 50 опита (б.р. Вальо се състезава с 4-килограмов чук, което за деня прави изхвърлени 200 килограма), но може да са и едва 10.

 

Ивет Лалова е пример за подражание на Валентин, но неговият идол е японеца Коджи Мурофуши.

 

- Силовата ти подготовка какво всключва?

- Тренирам абсолютно всичко – за ръце, за крака, защото всичко ми е нужно. Не гоня много големи рекорди с щангите, защото мога да кажа, че не съм от най-силовите състезатели, но явно са ми достатъчно, след като успявам да подобрявам рекордите на България за моите възрасти.

 

- Хвърлянето на чук е много технична дисциплина. От къде се учиш?

- От това, което баща ми ми казва и това, което правим. Освен това гледаме постоянно видео от големи състезания и анализираме опитите на спортистите.

 

- Имаш ли си идол?

- Да, имам си – олимпийският шампион в хвърлянето на чук Коджи Мурофуши (Япония). Това е може би най-техничният хвърляч за всички времена.

 

- Имаш ли си друг любим спорт, освен леката атлетика?

- Незнам, май не. Всички спортове са ми интересни да ги гледам, но нямам друг любим.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway