Защо България U19 пак е на Елитен кръг? Пет причини

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 18/11/2017 13:14
Защо България U19 пак е на Елитен кръг? Пет причини

Годината приключва добре. Подобно на миналата - юношеският национален отбор по футбол до 19 г. се класира на Елитен кръг квалификации.

 

През 2016-а същото стори и набор 1998-1999, а после дори отиде на европейско.

 

Мина време, емоциите утихнаха и вече може да се направи реална оценка на постижението и причините.

 

Viasport.bg намери 5 причини. Редът не е по важност, произволен е.


Приемственост

 

Тя е налице. Шестима от сегашния състав бяха в селекцията, която ни представяше на Евро 2017 в Грузия през юли. При това футболисти като Димитър Шейтанов, Андреа Христов, Иван Тилев, Станислав Иванов и Калоян Кръстев бяха важна част от тима във всяка една гледна точка.

 

Сега (поне тази есен) няма такъв мост с набор 2000, който е следващият U19. Ангел Стойков, или който бъде треньор догодина, ще има доста повече работа. Но това е въпрос на бъдещето и не е предмет на този материал.

 

Силен колектив

 

Има връзка с горната причина и с тези по-долу - напълно логично. Без добра съблекалня нямаш никакъв шанс във всички колективни спортове и равнища. Момчетата от предишния U19 изтъкваха добрите, приятелски отношения в отбора като основна причина за огромния успех.

 

Тези дори не беше нужно да го изтъкват - личеше на терена. Отново. Личеше и добрата спойка между треньор и футболисти. Не само заради вече традиционното събиране накуп пред скамейката преди началото на всеки двубой.

 

Дисциплина

 

Не тактическата, тя също беше налице и е жизненоважна, за да имаш успех. Тук изтъкваме “другата” дисциплина. Тя често липсва в български клубни, че и национални отбори.

 

Ангел Стойков имаше критичен момент след успешните първи квалификации през миналата година. Тогава - след третия мач с Беларус, бяха отстранени Слави Петров и Валентин Йосков. Това бе ясен знак от треньора и ръководството на БФС, че своеволия няма да се търпят.

 

Времето показа, мярката е била правилна. 

 

Оптимален състав

 

Трудно може да се намери човек, който да критикува Стойков за избора на състав за квалификациите. Той избра футболистите, които се намират в най-добра форма.

 

Същото се отнася за титулярите и смените му, за тактическата схема, задачите на терена… И успехът е пред очите ни.

 

Тук няма как да не отчетем нещо отрицателно. Само 5-6 футболисти в цялата група на България U19 на квалификациите играят редовно в Първа и Втора лига.

 

Останалите се подвизават предимно в U19, може да тренират с мъжките си отбори и да влизат като резерви, но това става епизодично. Не е достатъчно.

 

Сравнение с миналата година по това време: осмина (!) от титулярите в тогавашния България U19 бяха постоянни единици на най-високото (или поне второто) ниво в клубовете си. Още трима от резервите. 11 срещу 6.

 

Щеше ни се да отчетем положителна тенденция тази година, като числото (и качеството) поне бъде запазено. Не би. Това за пореден път показва, че почти всичко в българския футбол продължава да се прави инцидентно и хаотично. Според случая и конюктурата.

 

Изборът на програма

 

Който я е правил - свършил си е работата. От гледна точка на българските интереси. Че за кои други да мислим?

 

Ясно беше, че България и Исландия ще спорят за второто място в групата при наличието на европейския шампион Англия. Който спечели прекия мач напрактика си осигурява класиране напред. Ако се откопчи нещо от британците, толкова по-добре, а пълен успех над Фьорските о-ви е задължителен, независимо че “слаби вече няма”.

 

В интерес на истината и България, и Исландия не бяха далеч да вземат нещо от “трите лъва”. И пак в интерес на истината трудно преодоляха “фарьорите”.

 

Първи мач с прекия конкурент носи риск. В този случай - рискът се оправда. Но много по-опасно е да стартираш срещу фаворита или аутсайдера.

 

Всичко това може да са само думи - ако имаш силен отбор (а ние имаме такъв и той може доста повече от показаното в трите мача, нали така?) просто излизаш и биеш наред. Но в подобни турнири и поредността е от значение.

 

Ще приключим годината с усмивки, надежди и трепетно очакване на жребия за Елитния кръг, както и за първите квалификации на наборите 2000 и 2002 идната есен.

 

Но класирането на България U19 не бива да ни замазва очите за проблемите, които си остават. Сега изтъкваме един от тях - малко футболисти на 18-19 г. играят мъжки футбол. А защо е така нищим постоянно. Въпросът е да почне да се забелязва промяна и то като тенденция, а не само с фойерверки.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway