Мирослава Минчева: Пожелах си догодина да взема квота за олимпиадата в Токио

Спортна стрелба
Добави в Svejo
    Viasport 24/12/2017 09:24
Мирослава Минчева: Пожелах си догодина да взема квота за олимпиадата в Токио

Мирослава Минчева е една от младите надежди на спортната стрелба. 18-годишната девойка направи една от най-силните си години през 2017-а, след като спечели сребърен медал на световното първенство за девойки в Зул (Германия), а месец по-късно и европейска титла в същата възрастова група на шампионата в Баку (Азербайджан). И двата медала бяха извоювани в дисциплината 25 м спортен пистолет. Тези резултати пък й донесоха и голямо признание от фондация "Български спорт" - управителният съвет на сдружението й присъди специална награда и я нареди до Радослав Янков (сноуборд), Борис Йотов (гребане), Лиляна Георгиева  (лека атлетика), Александра Начева (лека атлетика) и др. Какво е тази награда за девойката от Търговище, какви са амбициите й за новата година и какво си пожела тя на Дядо Коледа, Мирослава разкри специално за Viasport.bg.   

 

- Наскоро получи награда от фондация "Български спорт" за добрите си постижения през годината. Какво е тя за теб?

- Това е едно признаниое за моя труд и за този на треньора ми Борис Димитров, както и на Антоанета Бонева и нейният наставник Христо Маринов, които ми помагат страшно много в подготовката.

 

- Очакваше ли да бъдеш отличена по този начин?

- Не съм си и помислила дори, че мога да бъда сред номинираните, камо ли сред наградените. Това са награди за високо оценени спортисти и аз още не мога да повярвам, че съм сред тях.

 

Мирослава е изключително благодарна за помощта на Антоанета Бонева.

 

- За пореден път благодариш на Антоанета Бонева. Колко ти помага тя в подготовката?

- Изключително много. Ако не беше тя, аз нямаше да съм този състезател, който съм, нямаше да имам успехи нито на европейското, нито на световното, нито пък щях да взема награда за постиженията ми. Дължа много не само на Антоанета, но и на нейния треньор. Дават ми доста съвети какво и как да направя, къде греша. Разбира се, има и критика и аз се опитвам да я приема. Но съм им изключително благодарна.

 

- Предстоят празници. Как ги посрещате във вашето семейство в Търговище?

- Аз започвам коледния ден с правенето на специалните коледни сладки с украса и не позволявам на никой друг да припари в кухнята. Естетсвено, баща ми винаги успява да се промъкне и си открадва по някоя и друга сладка. Иначе за празниците аз предимно украсявам елхата, тати организира гостите, които ще дойдат, а мама – готви, като по някой път баща ми й помага. Събираме се много хора за празниците – роднини, семейни приятели и т.н. У нас е пълна къща. Нямах търпение да се прибера в Търговище, защото изкарах 2 седмици в София заради терапия на колената. Имах възпаление на сухожилията и не бях виждала нашите много време, но вече съм у дома.

 

Коледните сладки за запазена марка на Минчева.

 

- Какво си пожела на Дядо Коледа?

- Пожелах си една кола, но тати ми каза само: "Добре, те мечтите са безплатни". И мисля, че няма да ми се получи. Сигурно не съм слушала достатъчно (смее се). Може би след някоя и друга година. Иначе предимно късмет си пожелах и много успехи.

 

- Какви са целите ти за новата 2018 г.?

- Има световно първенство за мъже и жени, на което ще се раздават квоти за олимпиадата в Токио през 2020 г. Надявам се аз, Мария Гроздева и Антоанета Бонева да направим нещо там. Имаме много състезания през 2018 г. – международни турнири и Световни купи при големите. Надявам се аз да участвам на поне една купа, както и да заслужа мястото си в отбора за световното (б.р. могат да участват по 3 състезателки от държава в една дисциплина), за да се боря за квота за игрите в Япония.

 

Мирослава и треньорът й записаха големи успехи този сезон - злато от европейско и сребро от световно първенство.

 

- Ще заложиш ли на нещо ново в екипировката или подготовката през новата година?

- Не, всичко си е старото. Работим по един и същи начин, със стария ми пистолет. Не мислим да променяме нищо, защото нещата вървят много добре и няма нужда от новости.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари