Басейнът в Кърджали заработи след 25 години

Водна топка, Плуване
Добави в Svejo
    Viasport 31/12/2017 10:49
Басейнът в Кърджали заработи след 25 години

Закритият басейн в Кърджали отвори врати за децата от клубовете по водна топка и плуване, след като 25 години не работеше. 

 

Кметът инж. Хасан Азис даде старт на приятелски мач между малките ватерполисти. Още преди началото много състезатели, треньори, спортни деятели и родители се бяха събрали пред сградата на общинския плувен басейн.

 

„Днешната дата е една от тези, които ще се помнят дълго от кърджалийци. Спазихме даденото обещание, че до края на тази календарна година басейнът ще отвори врати. Това е символично отваряне на реновирания закрит басейн, чакано повече от 25 години. След дълги премеждия и много трудности, които трябваше да преодолеем, днес закритият плувен басейн вече е факт”, каза Хасан Азис.

 

Той бе придружаван от зам.-кмета по строителството инж. Катя Митовска, зам.-кмета Веселина Тихомирова, общинския съветник Милко Багдасаров и преставители на фирмата изпълнител.

 

Пред присъстващите Азис подчерта, че закритият плувен басейн е и новогодишен подарък за много деца, състезатели и жители на общината. Кметът поясни още, че в първите дни на следващата година, след като се подпише Акт 16 за въвеждане на съоръжението в експлоатация, общината вече ще има нормално функционираща база. 

 

Тя включва басейн с размери 12 на 25 м, детски басейн, два броя сауни, джакузи, фитнес зала и многофункционална зала за различни видове спорт, които ще бъдат на разположение на хората. 

 

„Кърджали се сдоби с още едно спортно бижу. След стадион „Дружба” успяхме да предоставим на кърджалийци още една модерна спортна база за развитие и на водните спортове”, подчерта градоначалникът и пожела на състезатели, треньори и спортни деятели много нови успехи. А на всички жители на общината весели новогодишни празници и 2018 г. да е мирна, изпълнена с повече радости, с много щастие и благоденствие във всеки дом.

 

Държавната приемателна комисия с участието на представители на общината, няколко министерства и институции трябва да приеме обекта на 9 януари следващата година, след което предстои да бъде актуализирана и общинската наредба за определяне таксите за ползване на басейна.

 

"След Нова година басейнът ще е общодостъпен за всички. В рамките на месец, месец и половина докато се приемат промените в Наредбата и стане ясно кой ще стопанисва Общинския плувен басейн, съоръжението ще се ползва безплатно, което ще бъде бонус за кърджалийци за тяхното дълго чакане”, каза още кметът Хасан Азис. 

 

Той поясни, че около 1,5 млн лв. целеви средства са вложени за цялостния ремонт на обекта, допълнително са осигурени и около 500-600 хиляди лв. от общинския бюджет.

 

Кметът припомни, че причините за забавяне на строително-монтажните дейности са както финансови, така и технически. Извършено е укрепване на носещата конструкция и на малкия, и на големия басейн, допълнително са били инжектирани основите на съоръжението, извършени са и ред други инженерни мероприятия. 

 

Заедно с това е направено и саниране на фасадата на сградата, в момента затоплянето на водата е на течно гориво, но предстои да се премине на газ. Ще бъдат направени и допълнителни подобрения, оборудване на фитнес залата, също и на голямата тренировъчна зала, обзавеждане на треньорските кабинети и т. н. 


Азис подчерта, че вече е монтирана и автоматична система, която ежедневно ще следи за температурата, качеството и чистотата на водата.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари