Приемаме европейска квалификация по водна топка

Водна топка
Добави в Svejo
    BGswim.com 28/01/2018 10:56
Приемаме европейска квалификация по водна топка

България ще е домакин на мачовете от квалификационна група „А“ за европейското първенство по водна топка за юноши, родени след 1 януари 1999 г. 


Двубоите ще са от 11 до 13 май тази година в Бургас.

Очаква се именно квалификацията да бъде и първото официално състезание на супермодерния басейн, който вече в спортната си част е готов в Бургас и върви остъкляването на сградата.

 

Съперници на България ще бъдат тимовете на Грузия, Германия и Холандия.

 

Новината стана ясна след тегленето на жребия за разпределението на 16-те отбора в четирите групи в Техническия комитет по водна топка към Европейската лига по плувни спортове (ЛЕН). Първите два тима от всеки квартет (общо 8) ще се прибавят към съставите, заели места сред най-добрите 7 на предишния континентален шампионат за юноши (но U17), който се игра през септември в Малта.

 

УС на Българската федерация по водна топка (БФВТ) след сериозни колебания дали въобще да заявява участие на националите U19, но все пак подаде документи за жребия. Като ги придружи с официално искане за домакинство на един от четирите квалификационни турнира.

Притеснението бе, че ако молбата за българско домакинство не бъде уважена участието в евентуална далечна и скъпа дестинация може да се превърне в непосилно финансово бреме за БФВТ на фона на предвидения и за 2018 г. малък бюджет от държавата за водната топка. Това обаче бе избегнато, след като ЛЕН се съобрази с желанието на БФВТ да приеме едната квалификация и я даде на Бургас.

Със сигурност в решението сериозна роля е изиграл Андрей Константинов, авторитетен член на Техническия комитет вече шести мандат, с което е управленецът с най-дълъг стаж и опит в настоящия състав на ръководното тяло на европейската водна топка.

 

За последно България прие европейска квалификация по водна топка при юношите през 2012 г. Тогава национален треньор бе Бисер Георгиев-Камъка и 1 точка не стигна на отбора да се класира за финалите, а мачовете се играха във Варна.

 

В същото време стана ясно, че националният отбор за девойки ще играе направо на финалите на континенталния шампионат също при 19-годишните. Българките отиват на европейско заради 11-ото си място от шампионата на Стария континент, който бе през август в Нови Сад.

 

Финалите при девойките са на атлантическия остров Мадейра, който е в границите на Португалия, а при юношите домакин на мачовете между 16-те най-добри ще е Минск.

 

При юношите съставът на група „А“, която ще играе в Бургас е възможно най-тежкият в лицето на съперниците на домакина България - Грузия, Германия и Холандия.

 

Не така обаче изглеждат нещата за друг домакин - Словения, който явно се радва на благоразположението на ЛЕН. Словенците приемат квалификация за втора поредна година след 2017-а, когато в Любляна игра и българският национален отбор U17.

 

Сега по волята на жребия сред съперниците й има само един силен отбор (Румъния) и два напълно преодолими съперника като Малта и Швейцария. Съдбата можеше да прати същата тройка отбори и в Бургас, защото и нашия отбор, както и словенският са в четвърто ниво при жребия.

 

Същата е ситуацията и с група „С“, където съперници на Великобритания (също домакин за втора поредна кампания) са Гърция, Украйна и Литва. Непретенциозният отбор на Малта бе поставен във второ ниво при жребия заради участието си на европейското миналата година, където игра като домакин и завърши последен на 16-о място.

 

Състав на квалификационните групи


„А“ - Грузия, Германия, Холандия, България (домакин)

„B“ - Франция (домакин), Словакия, Турция, Молдова

„С“ - Гърция, Украйна, Литва, Великобритания (домакин)

„D“ - Румъния, Малта, Швейцария, Словения (домакин)

 

По право при юношите се класират отборите на Черна гора, Сърбия, Испания, Италия, Унгария, Хърватия, Русия и на домакина Беларус.

 

Николай Кръстев, СПРИНТ

Снимка: Светозар Добричков

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари