Нападателят трябва да чува звука на мрежата след гол

Футбол
Добави в Svejo
    25/05/2018 10:20
Нападателят трябва да чува звука на мрежата след гол

За втори път бяхме на обучение в структурата на английската Футболна асоциация. Всичко стана бързо. Чисто организационно бяхме притиснати и нямахме много време. Ние сме лицензирани треньори и имаме право да ходим на допълнителни обучения за защитници, за халфове, за нападатели...

 

Присъствали сме на курса за халфове, вече и на този за нападатели. Всеки колега, който иска да отиде на такъв курс, може да се свърже с нас, за да му кажем какви са стъпките и как може да отиде. Не е нищо сложно. Всеки може да отиде, но има различни изисквания от ФА, които трябва да покрият. Този курс е еквивалент на българското опресняване, с което се презаверява лиценз.


Лектор беше Джими Гилигън. Той акцентира, че всичко, което се случва на мач, може да се пресъздаде на тренировки. Разбира се, не може да е точната ситуация, но подобна, за да може футболистът да е готов.

 

Голямо впечатление ми направи как този човек, Джими Гилигън, се беше подготвил за курса. Той бе направил всичко възможно да ни покаже нещо, което се е случило миналата седмица, а не преди 6-7 години и може би вече е остаряло. Всичките му материали бяха нови и съвременни. Едното видео беше от мач на националния им отбор U17 от предишния ден (курсът е по време европейско първенство до 17 години, на което Англия бе домакин, бел. ред.).


Лекторът говореше едновременно за женски и мъжки футбол. Когато даваше примери, казваше "нападателят" или "нападателката".

 

Данаил Иванов, Джими Гилиган, Михаил Цоков (от ляво на дясно).

 

Имаше въпрос как треньорът може да помогне на нападател, който в период от 6-7 мача не е вкарал гол. Джими Гилигън, който е бивш нападател на Оксфорд, Портсмут и Суонзи, играл е във Висшата лига на високо ниво, каза, че едно от най-важните неща, което свързва нападателят с гола, е това как се чува опъването на мрежата, след като вкара гол. Има много специфичен звук - "сссс", след като топката влезе във вратата.

 

Гилигън заяви, че нападателят разпознава този звук. За да помогнете на голмайстор, който е в минидупка, улеснете максимално упражненията за завършване, за да може той да започне да чува звука на мрежата. По този начин постепенно ще влезе в ритъм.


Имаше дискусия дали трябва да има треньори за всички блокове - защитен, полузащитен и нападателен. Включиха се всички треньори. В крайна сметка общото мнение беше, че трябва да има.

 

Лекторът попита колко често в мъжкия футбол тренират единоборства и от 25 души на курса се вдигна само една ръка. Мнението беше, че трябва да има специалисти за блоковете, но в същото време стигнахме и до извода, че ако има по един треньор за всеки блок плюс главен, асистент, кондиционен, ще има разностранни мнения и футболистът може да се обърква. Но е хубаво да има треньори за различните блокове.


 

Джими Гилигън използва понятието "география на терена". Хубаво е ситуации, които се случват често, да се тренират и то на същото място. Това се запаметява в мозъка.


Имахме като задача, при която група от 4-5 човека теглят карта с даден футболист и трябва да кажат кои са най-силните му страни.

 

На нас ни се падна Джейми Варди. Правихме пълен профил на футболиста, как бихме го използвали в нашия състав, какви функции бихме му дали.

 

На практическата част имаше деца от Мансфийлд до 14 години. Играехме 11 на 11. Ние бяхме наставниците. Всички треньори бяхме разделени по групи и всеки отговаряше за различен блок от отбора. Аз и Михаил Цоков говорихме на нападателите.


Четирима български треньори (Михаил Циков, Данаил Иванов, Милен Гаджев и Кирил Мицов от лято на дясно) участваха на треньорски курс в Англия, насочен към развитието на съвременния нападател.


Имаше друга много интересна игра. Отново бяхме разделени на отбори и всеки отбор имаше около 10 минути, за да направи най-добрата нападателна формация, която реши. Трябваше да е свързана, играчите да се напасват. Избрахме да играем с трима нападатели и един плеймейкър. За плеймейкър избрахме Денис Бергкамп, централен нападател - Лионел Меси, отляво - Тиери Анри и отдясно - Мохамед Салах. Трябваше да определим всички качества на футболистите и кои са суперсилите им.


Фантастичното нападение. Излизахме пред всички и разказвахме защо сме избрали тези четиримата, как се напасват, как могат да играят заедно.

 

Имаше интересен въпрос. Джими Гилигън ни попита дали се караме на футболист, когато вкара гол с кората или топката му се удари с коляното, а той е посегнал да я удари с вътрешен удар. Имаше различни мнения. Влезе ли топката във вратата е 1:0 за нас и всички се радват. Много е трудно, когато имаш защитник на гърба си, до теб или пред теб, да направиш перфектния удар и да вкараш гол. Понякога се случва топката да се удари в кората, в гърба... Важен е крайният резултат.

 

Нападателите могат да си играят с нервите на защитника - да му минават зад гърба, постоянно да го разкарват и чрез своето движение ти го карат и той да се мести. Може да го изкараш от удобната за него зона, за да направиш атака.

 

 

Нападател стреля към вратата, удря греда и ние казваме, че няма късмет. То не е късмет, той не е уцелил вратата. Това е умение. Трябва да може да вкара гол.

 

За човека Джими Гилигcн и останалите от екипа мога да кажа, че са изключително мотивирани. Те наистина искаха треньорите на курса да получат знания и да станат по-добри. Гилигcн постоянно говореше, че който се помисли за голяма работа, вече е приключил. Той е на 54 години и не спира да се учи. Всеки миг.

 

Накрая имаше и мотивиращи думи към нас:

 

"Надявам се момчетата от България да са тези, които ще направят новите български трансфери в Англия".

 

Надявам се всеки, който обучава други хора, да има тази мотивация, която имаше този човек. Нещата, които се учат там, са много по-съвременни.

 

Един треньор от курса ми каза:

 

"Аз съм треньор от 18 години и съм разбрал, че да кажеш нещо на някого, не означава, че той го е разбрал. Първо трябва да му го покажеш на дъската, след това да излезеш да му го покажеш на терена и след това да му го кажеш. Това е най-трудният начин да се запомни."

 

Колкото повече тренираш, толкова по-добър ставаш. Но трябва и определен талант. На курса имаше колеги от Манчестър Сити, Нотингам Форест, Уест Хем, треньори на различни нива - деца, юноши, мъже, професионалисти, всички възрасти.


Данаил Иванов


Данаил Иванов роден на 09.04.1988 г. Треньор е в столичния Олимпия Футбол Клуб. Образование: НСА „Васил Левски" - треньор по футбол (бакалавър), НСА „Васил Левски” - Физическо възпитание и спорт (Магистър). Притежава лиценз UEFA “B". Специализирал е във Футболната асоциация на Англия - The FA - Developing Midfielders. Като футболист е играл в следните клубове: Левски (София), Рилски Спортист (Самоков), Белите Орли (Плевен), Сливнишки герой, Хебър (Пазарджик), Велбъжд (Кюстендил) и Ахиронас (Кипър).

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари