Отново с болка за Елитната U19

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 12/06/2018 19:47
Отново с болка за Елитната U19

Изминалият сезон в Елитната юношеска група до 19 години за жалост остави повече въпроси, отколкото отговори.

 

Всъщност изводи и отговори има колкото искаш, но те са все същите от последните години. 

 

Дотегнахме ви вероятно да ги повтаряме, но това е положението. Положителното е малко, отрицателното е много повече. Това не е констатация само на Viasport.bg. На същото мнение са треньори, футболисти, странични наблюдатели - онази малка група от хора, която е в средите на детско-юношеския футбол.

 

От Елитната U19 се очаква да е “последното стъпало до мъжкия футбол” (дотегнало клише). Не е. Най-често стъпалото води към пропаст. Разбира се, проблемът за пропадането не произтича само от ниското ниво на футбола в тази дивизия. Както сме отбелязвали десетки пъти, нещата тръгват от най-ниските възрасти и нива, от семейната среда, от всички треньори по веригата, от цялостната система на футбола и спорта, от болестите на обществото…

 

Но сега думата е конкретно за Елитната U19. 

 

Ето няколко извода от изминалия сезон: 

 

* в Елитната U19 се игра футбол от ниско качество, който почти не кореспондира дори с този във Втора лига, а какво остава за нещо повече;

 

* нивото на миналия сезон и като футболисти беше по-ниско, отколкото на предходния. И става все по-ниско с оглед на това, че световният футбол (детско-юношески и професионален) се развива с все по-бясно темпо. Може би и ние се развиваме, но много, много бавно, както отбеляза неотдавна Красимир Балъков;

 

* продължава да се играе на лоши терени, а на някои места и при недобра организация.

 

За да не бъде този материал само констативен, отново ще си позволим и конкретни идеи как биха могли да се подобрят нещата.

 

На първо място трябва да се намали съставът на групата. Като начало на 14 отбора при сегашната система. Какво ще помогне това? Ще има два слаби тима по-малко, оттам по-малко “баскетболни” резултати и повече равностойност между съставите на водещите 5-6 школи и останалите.

 

Още зимата се знаеше, че трябва чудо да стане, за да се спасят Черноморец (Бургас) и Ботев (Враца).

 

По-малкият брой отбори ще позволи да има по-гъвкав календар с възможни “буфери”. Елитната U19 ще приключва по-рано през есента и пролетта - докъм средата на месец май.

 

Какво се получава сега? В края на сезона на момчетата, които излизат от юношеския футбол, предстоят балове и търсене на отбори, ако вече не са си намерили. А последното се случва много рядко.

 

Направихме анкета сред почти всички треньори в U19 и поговорихме с тях за мнението им за групата и какви перспективи дава тя. 

 

По-голяма част от специалистите са на мнение, че съставът трябва да се намали. И ако тук все пак няма единодушие, то абсолютно всички са на мнение, че сезонът трябва да приключва по-рано.


Някои обръщат внимание на началния час, когато трябва да играеш на другия край на България. При приключване на двубой в 19 часа, примерно, прибирането от Варна или Разград до Пловдив, София, Благоевград, Дупница и обратното се превръща в кошмар, а следващият ден е тотално изгубен и като възстановяване.

 

Ами отлагането на срещи за щяло и нещяло? А прекъсването на първенството всяка есен и пролет заради евроквалификации? Защо в края на сезона може да се играе с по-малки и с резерви, а да не може през ноември и март? Толкова голям проблем ли е отсъствието на трима национали?

 

Нещата са много. Но не, този път няма да хвърлим вината или отговорността изцяло върху БФС. Правили сме го, но нека сменим плочата. В много по-голяма степен топката е в полето на клубовете, защото те селектират и развиват играчите.

 

Тези неща се решават от Комисията за детско-юношески футбол, в която присъстват представители на водещи школи. Те са в контакт с всички останали (вярвам, че не е само когато вземат децата им). Няма спор, че Елитните юношески групи са нещо добро и полезно. 

 

Но отдавна даже мина времето, в което трябваше да се направи анализ и да се вземе решение за реформи. Един от въпросите е какво се търси с тази група: масовост или развитието на елитни футболисти?

 

Ако е масовост, нека отборите да станат и 20, щото мераклии винаги ще има. Но на другата везна не е зле да се поставят спортно-технически аргументи, терени, ниво на развитие на клубовете, демографската криза, обезлюдяването на определени региони и т.н. и т.н.

 

Последните тенденции са много неприятни и предизвикват болка във всеки един от нас, но просто са факт. А в крайна сметка една футболна школа може да се развива и без отбори в Елитните юношески групи. Въпрос на приоритети и планиране. 

 

Останалото са казуси, които е крайно време футболните хора да седнат и разискват. И да опитат да си стиснат ръцете за някои от тях. 

 

Водещият е осъзнаването, че първата цел трябва да е изграждането на футболисти, а не гоненето на резултати на всяка цена. Сега е точно обратното. Говори се най-вече за това “как сме свършили”, “как сме се класирали” и “какво класиране гоним”, а не каква игра играем и как футболистите ни да станат по-добри и по-готови за най-високото ниво. И обстановката често е доста нервна, а футбол реално не се играе.

 

Поемане на път към промяна звучи идеалистично, но и Рим не е бил построен за един ден.

 

А ако това почне да се случва, лека полека ще отпаднат препирните, скандалите и огромното напрежение сред футболистите и треньорите. Както и казусите с отлагане на мачове и спиране на цялото първенство заради 18 футболисти, повечето от които и без това са част от мъжките, а не от юношеските отбори. Просто защото резултатът няма да е най-важният от един мач.

 

Нека мечтаем, но само с мечти не става, както обичаше да казва един голям човек, останал завинаги на 8000 метра. Трябва да се набелязват цели и постигат една по една.

 

Та на големия въпрос, отново и отново: коя е основната цел в юношеския футбол?

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway