„Бъди подготвен“ научи деца на важни умения

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 22/06/2018 11:30
„Бъди подготвен“ научи деца на важни умения

При огромен интерес премина второто издание на образователната програма за ученици от 5 и 6 клас „Бъди подготвен“.

 

Тя се реализира от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН), отдел „Образование, социални дейности, култура, спорт, интеграция и здравеопазване“ (ОСДКСИЗ) и „Дивландия“ ЕООД, ръководена от инструктора по оцеляване в България с над 15-годишен опит Момчил Цветанов.

 

Пълна подкрепа на проекта оказват и кметът на столичния район „Подуяне“ Ева Митова и зам.-кметът Ани Бързанова.


Във второто издание бяха обхванати три общински училища от район „Подуяне“ - 124 ОУ „Васил Левски“, 106 ОУ „Григорий Цамблак“ и 199 ОУ „Св. Ап. Йоан Богослов“. Бяха формирани групи по 15 ученици, които по желание се включиха в извънкласните дейности в периода от април до юни.

 „Целта на програмата беше да направим нещата изцяло практически. По време на първото издание на проекта поднесохме много информация и изглежда попретоварихме децата и затова сега искахме да сме им максимално полезни при това в позната за тях среда като училището“, споделя Цветанов, който бе консултант на първия епизод на култовото предаване „Двойно оцеляване“ на Discovery channel, заснет в Рила планина.


Така например, за да разберат защо се къса екипировката в планината, децата трябваше да се запознаят със слоевете тъкани и да разберат какво представляват мембраните.

 

„Всички онемяха, когато разпорихме една обувка и те можеха да видят всичко, за което им говоря“, споделя инструкторът.

 


За да могат при нужда да си направят саморъчно най-необходимото оборудване пък учениците трябваше да измайсторят раница само от едно парче найлон и едно въже.

 

В направата на различните възли пък децата разбраха как на практика могат да прилагат знания от геометрията. А защо са им необходими възлите се убедиха сами като си „подпалиха“ ръцете, опитвайки се да се изкатерят по въже.


„Децата са като попивателна. Те нямат обременеността на възрастните и затова бързо научават всичко. Любопитно и интересно им е“, казва още Момчил Цветанов.

 В рамките на час и половина, колкото трае едно занимание, децата научиха и какво е компас, защо и как показва север, усвоиха как да вземат азимут. Те дори трябваше да направят едно кошмарно и за пещерняците упражнение как от една точка да вървят, завивайки наляво на 90 градуса, за да излязат пак на същата точка.

 

„Имаше деца с едва до 50 см отклонение, което е супер постижение“, хвали възпитаниците си инструкторът.


Много ценно в обучението бе, че бяха вкарани и модерните технологии с използването на SMART-фоните и въвеждането на GPS точки и координати.

 


На т.нар. изпит след края на курса всеки отбор трябваше под формата на щафета и за време да изкатери въже, правейки си възлите, да намери правилната посока с GPS и да изгради подслон.

 

Състезанието се проведе в Лозенската планина в околностите на с. Герман, Софийско. А най-добре с поставените задачи се справиха учениците от 106 ОУ „Григорий Цамблак“, които само часове по-рано чуха последната лекция от курса.

 

Децата получиха като награди ранички и книжки за оцеляване.

 Освен чисто практическите уроци, те се научават и на умения като как да подбират партньорите си, да определят хората, които ще им бъдат от полза в състезанието – все неща, които ще правят и в живота след училище.

 

„Видя се, че там, където мислеха и действаха като екип, там бяха и успехите. Разбраха и ролята на неформалните лидери, като всички се увличаха по това, което те харесваха и не създаваха хаос и паника в състезанието, като ги следваха“, разказа още Цветанов.


„Хубавото е, че срещаме подкрепа от самите училища, а вече и други извън района изразяват желание да се включат в програма.

 

Имаме подкрепата на районната администрация и мислим занапред да го правим всяка година в различни училища и с различни възрастови групи, така че максимален брой деца да се запознаят с тази материя“, казва Юлиян Баламезов – главен специалист „Социални и младежки дейности, интеграция и спорт" в ОСДКСИЗ.

 „С проекта искаме да покажем алтернатива за организиране на свободното време и да е превенция срещу агресията. Полезно е за децата да се научат да използват съвременните технологии за неща от ежедневието, а не само да си правят клипчета, с които да се провокират“, смята и Мариана Андонова - секретар на МКБППМН.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари