Пет извода за държавното по футбол и сезонът при юношите

Футбол
Добави в Svejo
    Валентин Маринов 02/07/2018 13:50
Пет извода за държавното по футбол и сезонът при юношите

Сезонът в детско-юношеския футбол приключи с края на държавното първенство при децата. 

 

Приключи и държавното в този формат. Отсега нататък ще има шампионат като Елитна група U15, подобно на Елитните U17 и U19. А не финален турнир, който слага край на зоналните първенства.

 

Това е най-голямата новост за следващия сезон при подрастващите.

 

Вижте пет извода от миналия сезон.

 

1. Най-силният отбор стана шампион в U15.


Левски е номер 1 в България в тази възраст и не отсега. Като тим, начин на игра, индивидуален талант, треньор… Силно се надяваме, че момчета като вратаря Иван Андонов, Даниел Начев, Мартин Хайдаров, Марк-Емилио Папазов и останалите ще стигнат до професионалния футбол.

 

И не просто да се озоват там, а ще играят на голямо ниво. Нагледахме се на перспективни момчета, които ставаха шампиони, носители на купи, юношески национали и предизвикваха шум, но не стигнаха доникъде (В и Б група не се броят за “някъде”).

 

2. Нивото на футбола на държавното първенство (също така в Елитните U17 и U19 и останалите групи на всички нива) беше ниско.


Не и такова, че да предполага горното да се случва по-лесно и да е предпоставка, а не изключение когато някой някак се добере до Първа лига. Защо е така сме нищили много. Водещи, поне за мен, са напрежението и огромните очаквания за резултати и купи. 

 

 

3. Като за български финал, мачът беше добър. 


Двубоят ЦСКА-София - Левски (0:2) беше може би най-качественият финал в U15, поне откакто Viasport.bg съществува. Сравняваме го с други финали, протичащи обикновено под знака на напрежение, скованост, нерви и никакъв футбол. 

 

Вчера все пак имаше и хубави неща от двата отбора, имаше футболна битка. Заслугата за това е и на “червените”, които направиха силен мач, просто не си вкараха нито едно от положенията, а като за финал имаха предостатъчно.

 

Обикновено Левски побеждава и надиграва убедително ЦСКА в тази възраст. Вчера не бе така.

 

Тук е мястото и за лошото в този финал. В сектора с “червените” на стадиона в “Драгалевци” бе хвърлена бомбичка (а преди това и димка), която гръмна край малко дете от школата на домакините от ДИТ и го разплака. Браво, страхотни сте! Имаме явно пълна липса на онова нещо в черепа.

 

 

Неотдавна, когато фен на Левски едва не уби служителка на реда на дерби с ЦСКА-София, сектор Г заклейми проявата и изтъкна, че сред “червените” вече нямало бомбички. 

 

В радостта си след триумфа младите “сини” футболисти скандираха обиден възглас по адрес на съперника. Възглас от агитката. Момчета, не ви прилича. Показвайте на терена, не с “ултраски” прояви.

 

Тук някой би казал, че и “червените” футболисти понякога скандират техните си рефрени. И отново трябва да цитираме онзи пазаж от библията: “Който е безгрешен, нека пръв хвърли камък”.

 

4. Ще липсва ли държавното в този формат? Да.


Отива си чарът на директната елиминация, на това да се срещат непознати отбори и тимове от малки школи (като Аристон примерно) да мерят сили с големите.

 

Но пък хората, които лансираха идеята за национална Елитна U15, уверяват, че тя се прави, за да се вдигне нивото и повиши конкуренцията. Ще видим дали ще стане така. Засега се въздържаме от коментари и прогнози - не е редно да ги правим без да е изигран един кръг от тази лига.

 

Няма спор, че Елитните U17 и U19 са полезни и явно задължителни. С тяхна помощ юношеските национални отбори почнаха да се представят по-добре.

 

Но пък от друга страна едва ли някой ще отрече, че родният футбол не изобилства от български футболисти, за които западните агенти да се прескачат по стадионите ни.

 

 

Елитна U15, или каквато там група, не бива да е еднократен акт, на който да разчитаме да вдигне качеството. Всички те трябва да са част от проект, процес и целенасочени действия, които започват някога и някъде, но никога не свършват. Не еднократен акт. 

 

Или както каза треньорът на Левски (2003) Красимир Петров след финала, изграждането и налагането на юноши трябва да е клубна политика в целия ни футбол. Не внезапно хрумване, от което после бързо се отказваме.

 

Дано създателите на Елитната U15 да имат тези неща наум. Дано отчитат, че тези деца трябва и да учат, да бъдат възпитавани и т.н. и т.н. Толкова засега.

 

Нека финалът да е добър.


5. Винаги има надежда. Трябва да има.

 

Ще ви върна на един мач, игран преди месец: Левски - Локомотив в столичната Зона за юноши старша (набор 1999-2000). Онзи с масовия бой на терена между футболисти. Скандалът на сезона може би.

 

На следващия ден един от играчите на Локо - Тодор Станкушев, поиска разговор по телефона, за да каже мнението си за случката и начина, по който материалът описва събитията.

 

Говорихме над един час и поне за мен това беше един от най-ценните разговори в последните месеци. Младият футболист - учтив, отлично възпитан и с добри изразни средства, беше несъгласен с някои неща в репортажа. Той смяташе, че не е имало масов бой, както и че негови съотборници са били неволно въвлечени в грозната свада.

 

 

Разбира се, това е негово право. Вече е минало. 

 

Станкушев беше критичен към себе си и отбора си. Не искаше да се е случило така, че мачът да бъде прекратен и Локо да стане шампион с административно решение.

 

Още много неща си казахме - за футбола и живота. Заради такива момчета като Тодор Станкушев има надежда. Трябва да има.

 

Бъдете здрави и хубаво лято.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway