Ева Петкова – дарование без граници

Лека атлетика
Добави в Svejo
    Viasport 11/09/2018 08:00
Ева Петкова – дарование без граници

На завършилия през юли шампионат по лека атлетика за момчета и момичета под 16 години впечатление направи габровската бегачка Ева Петкова. Тя спечели два златни медала (на 800 м и 1500 м) и възроди надежди и очаквания за малка „пролет” в тези „дефицитни” напоследък дисциплини. Изявите й и лекотата, с която взе златните си медали, ни накараха да я потърсим за интервю.

 

- Къде и кога си родена? Има ли в рода ти други спортисти?

- Родена съм в Габрово на 30 юли 2003 година. Единственият бивш спортист в нашия род е баща ми, който е тренирал футбол. Завършил е спортното училище в Габрово и се е състезавал във В група за Янтра (Габрово), Локомотив (Дряново) и Видима-Раковски (Севлиево).

 

- Кога и как се запозна с леката атлетика? 
Когато бях в шести клас, преди почти 3 години, след едно състезание по математика майка ми ме заведе на стадиона. Там се запознах с Веселин Георгиев - треньорът по лека атлетика. След няколко дни отидох на първата си тренировка. Тогава се срещнах за първи път и с част от настоящите ми съотборници - Ния Вичева и Йоана Йончева. Първоначално не бях ентусиазирана, но впоследствие заобичах спорта.

 

 

- Кога беше първото ти участие на национален шампионат?

- Първото ми участие на национален шампионат беше на открито през 2016-а в София. Тогава участвах в четирибоя за момичета под 14 години. В първите три дисциплини не се представих особено добре, но на 600 м записах добър резултат и в общото класиране заех девето място. Беше ми трудно, но се радвах, че съм завършила първото си по-голямо състезание.

 

- Кога спечели първия си медал?

- Първия си медал спечелих на второто си състезание - турнира „Никола Вълчанов“ в Габрово. Дисциплината, в която участвах, беше 300 м и се класирах трета. Бях много доволна, че съм спечелила медал и съм зарадвала родителите и треньора си.

 

- Очакваше ли двойната ти победа на шампионата в София? Трудно ли ти беше и кои бяха най-сериозните ти конкурентки?

- Да, може би я очаквах. Полагах нужните усилия по време на тренировките си, трудих се усърдно и най-много ми помогна това, че треньорът ми вярваше в мен. Имах му пълно доверие, и знаех, че той мисли само най-доброто за мен. Най-голямата ми конкурентка и в двете дисциплини беше Ива Чиликова от Русе. С нея се запознахме на шампионата по крос-кънтри миналата година. Много пъти съм се състезавала с нея и я уважавам като състезател и човек.

 

 

 

- Коя дисциплина повече обичаш – 800 м или 1500 м?

- Определено 800 м ми е по-трудната дисциплина, но ако трябва да избирам, бих предпочела нея.

 

- Какво учиш и къде? Разкажи по-подробно – кои предмети обичаш, отличничка ли си?

- Уча в Природоматематическата гимназия в Габрово, паралелка математика с немски език. Сега ще съм девети клас, а в гимназията съм от пети клас. Любимите ми предмети са немски и история. Тази учебна година, както и предходните, съм завършила с пълен отличен.

 

- За треньора (Веселин Георгиев) – разкажи какви са ви отношенията, имаш ли му пълно доверие?

- С треньора ми сме в много добри отношения, винаги се съгласявам с него и му имам доверие за всичко. Уважавам го много, защото той ме е направил състезател и има най-голямата заслуга за всичките ми успехи.

 

- Чувала ли си са съгражданката ти Джена Бинева-Стефанова – също бегачка на 800 и 1500 м?

- Да, чувала съм за нея. Бях чела една статия в сайта BGathletic.com за бивши български бегачки на средни разстояния и ми направи впечатление, че е габровка. Затова и попитах треньора си за нея.

 

 


- С кои съотборнички тренираш? Разкажи за всяка една по две думи.

- Най-често тренирам с Девора Аврамова, Маргарита Радева, Ния Вичева и Йоана Йончева. Те правят тренировките ми по-забавни и приятни. Девора е много амбициозна и упорита. Маргарита е позитивен и усмихнат човек, благодарение на когото никога не се отчайвам. Ния е ученолюбива и изпълнителна, и мога да разчитам на нея, а въпреки че Йоана е най-малката в групата, винаги се държи като по-голяма и се опитва да поддържа нивото на по-големите.

 

- Извън атлетиката – какво те привлича и какво ти е най-интересно?

- В свободното си време обичам да пътувам и да излизам с приятелите си. Също така обичам да чета и да прекарвам време в планината на чист въздух.

 

- Най-близките ти планове за следващата 2019 година?

- През 2019-а ще се готвя за титли на 800 и 1500 м в зала и на открито за младша възраст, както и ще се опитам да покрия норматив на една от двете дисциплини за Балканиада. Също така, според треньора ми ще успея да достигна резултат на 800 м около 2:16.00 мин и 4:40.00 мин на 1500 м.

 

- Ще участваш ли на детските европейски игри в Бърно през септември?

- Да, ще участвам на игрите в Бърно в дисциплината 1500 м. Ще гоня личен резултат, както и класиране в тройката. Преди около седмица се върнах от 20-дневен лагер на Белмекен и смятам, че съм достатъчно подготвена.

 

 

 

Ева Петкова като че е надраснала годините си – едва на 15 разсъждава трезво и критично. Знаем и търпението и упоритостта на треньора й Веселин Георгиев. А че тя ще изпълнява съвестно наставленията му в тренировъчния процес – в това въобще не трябва да има и капчица съмнение. Дано да успее и занапред да носи „двете дини под една мишница” – спортът и учението да вървят ръка за ръка. И да бъде все така амбициозна и последователна в преследването на целите си в атлетиката. За да се доближи един ден до големите успехи на своите знаменити предшественички – Светла Златева, Василена Амзина, Лиляна Томова, Тонка Петрова, Тотка Петрова, Николина Щерева, Стефка Йорданова, Росица Пехливанова, Весела Яцинска. И един ден да подобри рекордите на съгражданката си Джена Бинева–Стефанова – 2:04.5 мин на 800 м и 4:15.8 мин на 1500 м.

 

Автор: Александър Вангелов

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway