Общината сбъдна мечтата на скейтбордистите

Скейтборд - ролери
Добави в Svejo
    Даниел Мечикян 21/06/2011 12:50
Общината сбъдна мечтата на скейтбордистите


Международният ден на скейтборда бе отбелязн подобаващо и в София. Преди обяд в столичния Студентски град бе открит най-големият скейтборд парк на Балканите.


Кметът на София Йорданка Фандъкова, предстедателят на БОК Стефка Костадинова, заместник-министърът на спорта Иван Ценов и председателят на федерацията по скейтборд Борис Атанасов имаха удоволствието да открият уникалния за страната ни парк.

Той е разположен на 3000 кв.м. в зелените площи срещу УНСС. Идеята и пороектът са на федерацията по скейтборд, а средствата са отпуснати от Столична община. Общо за бетоновата подложка, рампите, специалните плоскости, монтажа, контейнера за канцеларията, оградата и осветлението са платени 650 000 лв. Капацитетът на парка е за между 80 и 100 каращи едновременно (плюс почиващите на околните пейки).


Поглед от най-високата точка на биг джъмпа.
Снимка: dnevnik.bg

„С доброто партньорство на федерация по скейтборд имаме вече едно място, което е осигурено и има медицинска помощ. Три декара е площадката общинска собственост, всичко съоръжения са на стойност над 600 хил. лв. и са осигурени от общината - от Общинския приватизационен фонд и от Комисията за децата, младежта и спорта”, заяви кметът Йорданка Фандъкова. „Така младите хора ще имат законното, осигурено, безопасно място, за да могат да упражняват любимите си видове дейности”, добави тя.

„За първи път имаме на разположение нещо, което е направено от хора, които карат скейтборд за хора, които карат скейтборд, а не от строители”, коментира за viasport.bg Кристиан Драгошинов, който съвместява даването на уроци по сноуборд с карането на скейт в свободното си време. Според повечето момчета, които бяха дошли на откриването паркът е направен отлично, като има рампи за всяко ниво на каране и са разположени така, че да с минимални усилия да се подържа еднаква скорост при обиколката на съоръженията. Според Драгошинов, на този комплекс могат да се провеждат изпитите за специалността Сноуборд в НСА, а и за откриването на специалност Скейтборд. Дъската, която обединява екстремните спортове събира и технте любители - лятото по рампите, а зимата в планината.


И BMX-ърите ще вилнеят в новия парк.
Снимка: dnevnik.bg


„Радваме се, че с общи усилия направихме този чудесен парк. Имаме планове да монтираме още няколко модула по него, но това ще стане с времето. Надявам се  че всички, които обичат да карат скейтборд, БМX или ролери бързо ще ни намерят. Освен това при нас ще има уроци и за начинаещи, така че нашата общност да се разширява, а най-добрите ни състезатели да повишават класата си в този толкова динамичен спорт”, пожела си Атанасов.

Повече за цените и работното време на Скейтборд парк София вижте в секцията ни клубове.


 


Коментари
Още по темата