Младежи се учиха как да оцеляват при тероризъм и пожар

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 17/11/2018 15:00
Младежи се учиха как да оцеляват при тероризъм и пожар

90 ученици от три столични училища в кв. „Сухата река“ участваха в проект „Действия при попадане в рискова ситуация“. Те се научиха как да оцеляват при тероризъм, как да оказват първа помощ при катастрофа или при пожар и други бедствия. Младежите на възраст между 15 и 18 години бяха от 44 СУ „Неофит Бозвели“, 95 СУ „Проф. Иван Шишманов“ и 130 СУ „Стефан Караджа“.


„Терористичните атаки, катастрофите и пожарите взимат много жертви. Те cъпътстват ежедневието ни, правят ни уязвими, като пораждат във вcеки един от нас чувcтво на безпомощноcт. Многобройни са примерите в последните години, когато паниката, неправилните или неадекватни действия от страна на гражданите водят до повече жертви, отколкото самата рискова ситуация. Затова подбрахме теми, свързани с това и по-големи ученици, за да могат да разберат и осмислят специфичната тематиката, заложена в проекта“, обясни пред Viasport.bg Юлиян Баламезов, главен специалист „Социални и младежки дейности, интеграция и спорт“ в отдел ОСДКСИЗ на СО р-н „Подуяне“.

 


Пълна подкрепа на проекта, който се проведе в периода от 19 септември до 16 ноември, оказаха кметът на столичния район „Подуяне“ Ева Митова и зам.-кметът Ани Бързанова. „Действия при попадане в рискова ситуация“ бе алтернатива, но и в съответствие на „План за противодействие на тероризма“ на Столична община. Дейностите в него съответстват на политиката на районната администрация, Стратегия за младите хора на Столична община (2017-2027), Националната стратегия за младежта (2010‐2020) и Национална програма за младежта (2016-2020) на ММС. Проектът бе осъществен и с подкрепа на инициативата „София - Европейска столица на спорта 2018“.

 


Дейностите на проекта се реализираха в три етапа на обучение. В първия бяха застъпени теоритични и практически занимания по първа долекарска помощ, пожарна и аварийна безопастност. Във втория етап се извърши теоретична и аналитична подготовка по въпросите на сигурността и тероризма, а третият обединяваше наученото от първите два етапа, както и практическа подготовка за действия при терористичен акт. Лектор на последния етап и инструктор на практическите занимания бе Иван Агопян, дългогодишен служител в специализираните структури на МВР.

 

 

Академия „Първа помощ“ бе водена от трима лекари: д-р Витан Витанов, д-р Владимир Стоичков и д-р Александра Шишкова. Лектор на тема „Пожарна и аварийна безопасност“ бе Живко Желязков, инспектор защита на населението от 05 ПБЗН-София.

 


Курсът завърши с полагане на изпити и отличаване на най-добрите от трите училища, като първите места бяха спечелени от момичета. Това са Петя Станчева от 44 СУ „Неофит Бозвели“, Ивалина Валериева от 95 СУ „Проф. Иван Шишманов“ и Симона Атанасова от 130 СУ „Стефан Караджа“.

 


По мнението на специалистите по време на провеждане на проекта, те са показали качества като целеустременост, съобразителност, находчивост, решителност, постоянство и дисциплина. Положили са изключително желание и старание да придобият умения, които да са им полезни в бъдещото им професионално развитие.


Трите момичета получиха индивидуални награди за провеждане на начално обучение по стрелба в СК Левски, както и за специализирано обучение в различни модули от Академия „Първа помощ“.

 


„Действия при попадане в рискова ситуация“ бе проведен като естествено продължение на двата успешни проекта „Бъди подготвен“ 2017/2018 г., който научи участниците  на полезни умения как да оцеляват в планината.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway