Българските треньори не отстъпват на италианските

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 06/12/2018 10:00
Българските треньори не отстъпват на италианските

В началото на месец ноември група от 12 българи посети базата на футболен клуб Аталанта в Бергамо. В рамките на 3 дни футболните специалисти участваха в практически семинар, а италианските домакини показаха как функционира най-продуктивната академия в Италия. Посещението бе организирано от агенция DKB Sport Group.


Viasport.bg се срещна с един от треньорите, който посети школата на Аталанта – наставникът на ЦСКА U19 Ивайло Станев. Пред Viasport.bg той сподели своите впечатления.


Академията на Аталанта в Бергамо произвежда футболисти на много високо ниво. Като бюджет школата отстъпва на Милан, Интер, Ювентус..., но може да се каже, че е най-продуктивната в Италия.

 

Според мен, нашите треньори не отстъпват по нищо на италианските. Това е положителното за нашата гилдия. Проблемът е в самата организация на целия процес, не само тренировъчен и спортно-технически, но и скаутиране, менажиране и т.н. Целите и задачите се поставят ясно, точно и конкретно - те трябва да произвежат футболисти. Резултатите на мачовете в никакъв случай не са важни. Това, което можем да вземем за пример, е организация и дисциплина на самата работа.Структурата на ДЮШ

 

Структурата на всеки отбор е следната – има един старши треньор, един помощник-треньор, един кондиционен треньор. Треньорите на вратарите са общо 6. Имат 5 лекари в академията и 12 физиотерапевти. Главният фитнес треньор определя цялостната програма на своето звено, главният треньор на вратарите – също.

 

Отборите са в две категории - до 14 години и от 14 до 19 години. Академията има 12 отбора – 312 деца, 5 женски отбора. Юношите старша възраст на клуба, набор 1999-2000, играят в Примаверата. Само ден след като си тръгнахме от Бергамо, Аталанта U19 победи Милaн U19 6:1. За съжаление, не успяхме да гледаме този мач.


Скаутско звено е разделено по следния принцип:

 

- от 6 до 12 години - местно ниво;

- от 12 до 14 години - регионално ниво;

- от 14 до 16 години - национално ниво;

- от 16 до 19 години - чужденци;

 

Имахме разговори и срещи с треньори от академията. Моят интерес бе насочен повече към юношите старша възраст. Въпросите бяха свързани с това каква е ролята на методиста, на треньора, как се изготвят плановете за подготовка – докъде е свободата на треньора.


До 14 години програмата се спуска от ръководството, тъй като в тези възрасти има млади треньори. Там  е важно какво трябва да знаят, да научат децата до тази възраст.

 

От 14 години до Примаверата треньорът има повече свобода – той решава. Разбира се, има някои рамки, които спазва. Реално няма никаква зависимост от начина, стила на игра, схемата на игра на първия отбор. Въпросът е футболистите да са адаптивни при промяна на схемата на игра. Например, в първия отбор играят с трима защитници, в Примаверата - четирима.

 

 

Тук се постави и въпросът за специализрането на треньорите в определена възраст или всеки треньор да си върви с отбора. Идеята е да има профилиране на треньорите, тъй като всяка възраст има своите изисквания.

 

Аз говорих с треньора на Аталанта U19 Масимо Брамбила. Любопитното беше, че в последната трениривка преди мач само 20-25 минути вниманието беше акцентирано към противника. През седмицата треньорът акцентира на нещата, които трябва да се знаят в тази възраст и да се тренират. Ето доказателството, че не се интересуват от резултата.

 

Относно преминаването в мъжкия футбол, важна е клубната политика. При тях става по-лесно, защото са по-ниско ниво, не са Ювентус, Милан, Интер...

 

В Аталанта има нещо много важно, което е свързано с интергацията. Винаги след кръг се прави двустранна игра с тези, които не са играли в първия отбор, и тези футболисти от Примаверата. Това е задължително.Работата на психолога

 

В клуба работят две психоложки. При разговор с едната от тях, тя каза, че работи с родителите и с треньорите, не с футболистите. Но разговаря с родителя и треньора, защото те са всеки ден с децата.

 

Една от целите е да се притъпи т. нар. "болна амбиция" на родителите. Те не трябва болезнено да амбицират децата си, защото от 500 деца, едно става професионален футболист в мащабите на Италия. Тук е много важен този детайл - с кого работи психологът – с родителите, не с детето. Не трябва само да чакаме да има проблем и тогава да говорим – трябва превенция.


TIPS

 

В работата и селектирането има четири компонента, които са много важни, т.нар. TIPS - техника, интелект, характер и бързина. Всеки играч, трябва да притежава минимум два от тях. Само 2-3 деца в цялата школа имат и четирите.

 

В Аталанта усещат, когато имат проблем. Не бягат от него, а търсят решение. Изостават спрямо Испания, Португалия, Франция в динамиката на играта. И чрез  много игрови форми се опитват да подобрят това наред с тяхната тактическа грамотност. Наистина обръщат много внимание на тактиката.

 

Сега имат проблем в U15. Взели са 9 нови играчи през лятото и имат пропуски. Търсят къде са те - при скаутите, при треньорите или при играчите.

 

Снимки: F/DKB Sport Group


На заглавна снимка: треньорите в ДЮШ на ЦСКА - Ивайло Иванов и Ивайло Станев

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway