Как две ентусиастки вкараха Fit Kid у нас

Гимнастика
Добави в Svejo
    Viasport 11/12/2018 09:05
Как две ентусиастки вкараха Fit Kid у нас

Чували ли сте за Fit Kid? Ако не сте – спокойно, сега е моментът да научите.
Това е един прохождащ у нас спорт, „внесен“ от две ентусиастки - майките на състезателките ни по спортна гимнастика Грета Банишка и Рая Апостолова – Нели и Вера (и 4-те на снимката). Всъщност, Fit Kid е комбинация между елементи от аеробика, акробатика и гимнастика, обединени под формата на танц с хореография. Работи се по правилник, в който са включени елементи за сила, за гъвкавост, скокове и аеробика.


Всичко започнало, когато в началото на тази година с Нели Банишка и Вера Стоилова се свързали от европейската дивизия на Fit Kid и им предложили да се включат в това приключение. „Обърнахме се към много клубове по аеробика, акробатика, гимнастика да им предложим да развиват и тази дисциплина, но никой не се отзова, разказва Нели. - Затова ние двете с Вера решихме, че ще започнем да се занимаваме сериозно, тръгнахме да се обучаваме, да набираме деца и сега вече имаме 20 деца, които тренират усилено“.


И двете дами признават, че в началото не се чувствали подготвени. През последните 10-ина години обаче и двете прекарвали по-голяма част от дните си по залите и наученото оттам доста им помогнало. Започнали да четат правилниците на новия за тях спорт, да се учат от специалистите, посетили тренировъчен и съдийски курс за усъвършенстване в Унгария.


„И двете ни деца – Грета и Рая, страшно много ни помагат. Без тях едва ли щяхме въобще да се захванем и да се справяме така“, категорични са и двете ентусиастки.


Fit Kid е подходящ за всички деца, които искат да се показват на сцена, да танцуват с костюми и грим, но в същото време обичат и да се състезават.

 Тръпката от надпреварата вече усетиха 4 български деца, които участваха на първото за страната ни европейско първенство по този спорт в Бибионе, Италия. Те се състезаваха в категория Б, като две от момиченцата бяха най-малките сред участничките – 6-годишните Елица Кирякова и Яна Драгнева, които се впуснаха в надпреварата до 8 г. В категория 9-10 г. участва Ивайла Джаджарова, а при 15-годишните - Рая Апостолова.


Възрастовите групи във Fit Kid са 10, като най-големите, които се допускат до участие, са на 18 г.

 


Яна (вляво) и Елица бяха най-малките участнички на състезанието в Италия.

В Италия най-предно класиране от нашите постигна Рая, която с превъплъщението си в „Цар Лъв“ се нареди 4-а във финала. Всъщност, само тя проби до същинското европейското първенство, където след квалификации се допускат само по 5 участнички от всяка възраст. Останалите играха във финалите на Open Grand Prix.

 


Ивайла Джаджарова


„Мисля, че като за първо състезание, се представихме повече от достойно. Държавите, които обраха медалите, имат силно развита клубна мрежа и федерации“, даде оценката си Нели Банишка.
Рая има страхотна закалка от малка в подобни начинания, тъй като първоначално играе в „Роберта балет“, а после, едва 7-годишна, пленява публиката с танците си в тв предаването „България търси таланти“. По-късно тя печели редица медали у нас и в чужбина в спортната гимнастика.

 


Рая Апостолова като "Цар Лъв"

И четирите участнички в Италия се занимават с Fit Kid едва от май насам, но страшно много се амбицирали, като разбрали, че могат да се пробват на състезание. „За това кратко време успяхме да постигнем доста добра трудност за техните възрастови групи, така че догодина, когато отново ще са в тези групи, ще бъдат още по-доби“, казва Банишка.


Засега Fit Kid се развива само от Вера и Нели в София. Те държат лиценза за България и са готови да помогнат за откриването и на други клубове. В този млад спорт могат да се пробват деца от 4-годишна възраст нагоре.

 

Приветлива зала очаква желаещите дечица да се впуснат в приключението Fit Kid.

 

Тренировките при двете дами се провеждат от понеделник до петък от 18 до 19,30 ч. и в събота от 10 до 12 ч. в специално оборудвана от тях зала в столичния квартал „Мусагеница“, блок 106 (близо до метро станцията).
Мечтата им е един ден да заведат на международно състезание цял отбор от България, съставен от млади таланти от различни клубове.


Сега обаче подготвят първото си Коледно танцово шоу, в което на 15 декември в читалището в „Мусагеница“ ще дадат възможност на всяко дете да покаже пред родителите си и гостите какво е научило във Fit Kid.


 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари