Начева: Щастлива съм, този път и треньорът ми има награда

Лека атлетика
Добави в Svejo
    Яна Касова 06/01/2019 19:33
Начева: Щастлива съм, този път и треньорът ми има награда

След олимпийска и световна титла в тройния скок при подрастващите атлети Александра Начева беше избрана и за най-добър млад спортист за 2018 г. Тя спечели безапелационно осмото издание на анкетата на сайта за детско-юношески спорт Viasport.bg, S Media и Фондация „Играй с Развитие“. Преди 12 месеца 17-годишната пловдивчанка беше под №2 в класацията.

 

- Алекс, държиш купата за №1 сред подрастващите спортисти у нас. Тежи ли?

- (Смее се). Тежи, да. Но и треньорът ми има награда и много се радвам, че този път има признание и за него (б.а. треньорът й Стойко Цонов беше избран за №1 сред специалистите при подрастващите за 2018 г.)

 

- В началото на 2018 г. си пожела много успехи. За толкова много медали ли мечтаеше?
- Смели бяха надеждите ми. Но не чак толкова смели. Защото очаквахме да станем първи там, където станах втора – на европейското първенство под 18 г. И от там нататък имаше леко колебание. Но след световното първенство за девойки, на което станах първа, ми се възвърна самочувствието. А за победата на Младежките олимпийски игри... вече съм много щастлива, че успях да победя именно момичето, което ме победи на първата ни среща на европейското.

 

- А сега какво си пожела за 2019?
- Падна ми се успех от новогодишната баница с късмети. Явно с това ще е белязана и тази година. Но си пожелавам най-вече здраве и да бъде без никакви контузии.

 

- Когато сега се връщаш назад към изминалата година, кой медал ти е най-скъп?
- Мисля, че от световното е малко по-ценен, но като знам с какво огромно желание излязох на Олимпийските игри, натежава към него.

 

- Достигна до трето място в най-елитната спортна класация Спортист на Българя. Очакваше ли толкова напред да те отведат твоите успехи през 2018 г.
- Това е един доста комичен момент, който донякъде искам да забравя, от друга страна, много се радвам до къде стигнах. Защото очавах да съм на осмо място, примерно – нещо от този ранг. Но като започнаха да съобщават имената и да ни викат, се стъписах, че не ме обявяват. Достигнах чак на трето място, аз просто не знаех къде се намирам. Обърках си речта. След Олимпйските игри изобщо не очаквах да съм в тази класация, а пък дори станах трета.

 

- Треньорът ти беше поставил задача да завършиш първия срок в училище до Нова година. Стори ли го?
Да, взех всичко, утре имам последно изпитване и вече може да тренираме спокойно и да ходим по лагери. Завършвам с около 5.25.

 

 

Фотогалерия от церемонията по награждаването на най-добрите млади спортисти на България за 2018 г. в анкетата на сайта за детско-юношески спорт Viasport.bg, S Media и Фондация "Играй с Развитие" - ВИЖТЕ ТУК


Репортаж, ЧЕТЕТЕ ТУК

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway