Валентин Андреев: Надявам се да чуя българския химн в моя чест

Лека атлетика
Добави в Svejo
    12/01/2019 09:00
Валентин Андреев: Надявам се да чуя българския химн в моя чест

Със сребърни медали в хвърлянето на чук от Младежките олимпийси игри и европейсото първенство за под 18 г. Валентин Андреев беше избран за №7 в класацията за най-добър млад спортист на България за 2018 г., организирана от Viasport.bg и SMedia, с подкрепата на Фондация "Играй с Развитие". Награждаването беше на Йордановден и 16-годишният Вальо не успя да скочи да вади кръста от водите на Черно море край родния Балчик.


„Миналата година за първи път скачах, но сега заради награждаването не успях. Надявам се догодина отново да имам възможност да скачам.” Но пък на церемонията на Спортно-образователен център „Лозенец” Андреев успя да се види със своите приятели от останалите спортове. Разказа ни и за плановете си за 2019 г.  

 

- Вальо, много медали през миналата година, а в резултат на тези успехи много награди в края на 2018-а и началото на 2019-а. Как се чувстваш да си в Топ 10 на най-добриите спортисти на Българяи сред младите?
- Перфектно се чувствам. И доволен. Благодарен съм на всичко, което се случи през изминалите месеци – и за тази силна година и за тези награди и отличия, които получиихме. Много благодаря.

 

- Какво се крие зад успехите ти?
- Тренировки, лишения. Понякога се налага да се отдалечаваш от семейството и приятелите си, за да се подготвиш за състезание. Не е лесно, но ти си си го избрал и ти ще търпиш лишенията. Но аз не съжалявам, че съм избрал спорта. И точно тези събития и награждавания ме мотивират още повече да продължавам упорито по този път. Виждам как хората се радват и на нас спортистите, и на успехите ни.

 

- Чувстваш ли се по-известен след медалите от олимпийския и европейски форум?
- Със сигурност, и с повече хора се запознах и доста повече приятелски връзки вече изградиих. Спортът не само отнема време и те лишава от много неща, както казах по-рано, но дава в същото време запознанства с нови хора. Обикаляш и света, което също е много готино и аз винаги много съм искал да го правя.

 

- Какви са целите ти през 2019 г.?
- За съжаление, отпадна световното първенство за под 18 г. Малко ме е яд за това. Но ще гледаме да се концентрираме в Европейския младежки олимпйски фестивал. За последна година ще участвам с 5-килограмовия чук и това ще бъде последното ми състезание с този уред и се надявам да чуя българския химн в моя чест. Готвя се и за европейското първенство за старша възраст.

 

- Ще те видим ли в сектора за тласкане на гюле?

- Да, тази зима ще участвам на гюле. Лятото – по-скоро наблягаме на чука и се гоним целите.

 

- Къде се подготвяш сега?

- В момента сме в Балчик. Трудно е, защото е студено. Нашата дисциплина изисква да си навън, а навън е с минусови градуси и не е никак лесно. Но от другата седмица съм на лагер в София, където ще се подготвям и за гюлето, и за чука.

 

Снимка: LAP.bg

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway