Едмонд Назарян: Боря се за честта на баща ми

Борба
Добави в Svejo
    Василен Димитров 11/01/2019 18:40
Едмонд Назарян: Боря се за честта на баща ми

Когато Едмонд Назарян се ражда, пъпът му е скрит под тепиха от неговия баща Армен Назарян. И така го орисва за борбата. 16-години по-късно Едмонд заявява, че иска да стане олимпийски шампион като баща си. Не говори празни приказки, а от позицията на талант, който само през миналата година е спечелил отличия от най-престижните състезания в класическия стил за възрастта си.

Стана бронзов медалист от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина), европейски шампион за юноши в Скопие и трети на световното първенство за кадети в Загреб.

Тези му успехи направиха Едмонд Назарян шести в класацията за най-добър млад спортист на България в анкетата на сайта за детско-юношески спорт Viasport.bg, S Media и Фондация „Играй с Развитие“.

Церемонията се състоя в  Образователно-спортен комплекс „Лозенец“, а талантливият борец получи наградата си от Треньор №1 у нас за миналата година Петър Касабов – старшията на женското направление и личен наставник на Тайбе Юсеин. Случи се навръх арменската Коледа, на която освен здраве и късмет, Еди си пожела следващата година да е още една крачка към голямата му мечта – олимпийска титла.  

 

- Едмонд, какво е за теб името на баща ти? Преди всичко респект, отговорност как ще се представиш на тепиха или мотиватор да повториш неговите триумфи?

- Баща ми ми дава много. Нахъсва ме. Мотивира ме. Наясно съм какво означава да съм син на Армен Назарян - трябва да защитавам неговата чест на тепиха.

Когато разберат кой съм, някои противници се притесняват. Други обаче искат наистина да надвият сина на Армен Назарян. А не трябва да им позволявам. Винаги ще защитавам името на баща ми.

- На 16 години си, но говориш като зрял човек по отношение на самооценката и поставените цели. Увереността ти наследствена ли е или с баща ти работите в психологически план в тази посока?

- Спортистът, който си е поставил високи цели, трябва да е подготвен винаги психически. Да умее да контролира тепиха. Себе си и противника, за да направи по-умни и печеливши ходове от съперника.- Като дете си бил палав. Укроти ли се?

- Всички деца са палави, но аз бях просто недостижим. Запалих къщата с пламък от камината. Такова нещо ще направи ли някое дете? Запалих килима, после огънят се пренесе по завесите. Баща ми гасеше огъня с ръце.

 

Много пъти съм се губил. Върхът обаче беше в „Дисниленд“ в Орландо, САЩ. А той е огромен. Имаше хора с костюми на герои от анимационни филмчета и аз тръгнах след един от тях. Изчезнах за 30 минути и доста притесних родителите си.

- Причината да станеш борец като баща си е, че си бил палав. Преди това обаче си се занимавал и с други спортове.

- Ходех на карате. Харесваше да удрям с крака, но не ме грабна. После покрай баща ми започнах да уча хватки, но и борбата не ме задържа на едно място. Исках да се движа, а не да правя едно и също на едно място.

После баща ми ме остави. Замислих се какво искам да правя. А борбата си е добър спорт – има хватки, атракция е. Реших да е пробвам сам. Всъщност започнах със свободна борба. След това се преместих в класическата.

Ходех с два рейса до залата на Славия. Бил съм на 9-10 г.- И твоите родители те пускаха сам на тази възраст да кръстосваш София?

- Сам си тръгвах, но борбата просто много ме привличаше. От сърце ми харесваше. Залата не беше далеч и трудна за ориентиране. Треньорът ме напътстваше ме. Друг път ме водеше.

- За всички възрасти досега си печелил титли и медали от най-важните и престижни състезания. Каква е голямата ти цел?

- Олимпийското злато. Трябва да го върна в семейството. Ще се опитам да го направя на Олимпийските игри през 2024 г., макар да ми се иска това да стане още в Токио 2020 г.

Дотогава ще съм в горна категория – 60 кг, а на нея няма да имам достатъчно опит. Все пак там борците са по-силни. А аз раста и качвам килограми.

Миналото лято се измъчих доста със свалянето на теглото, защото за Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес взех квотата в категория до 45 кг.

- Кой ти е любимия борец?

- Разбира се, баща ми е на първо място. Харесвам Александър Карелин. Роман Власов. Обичам атрактивните борци. Тези, които търсят схватките, а не се защитават постоянно.

- Какво правиш, когато не тренираш?

- Спортувам. Обичам да съм активен. Играя постоянно шахмат с приятели. Обичам да ритам футбол. Всяка събота, когато времето позволява, ходя до Витоша.

- Спомена, че си се занимавал карате, силен си в борбата, а покрай нея вероятно и в други бойни спортове на тепиха. Тези ти умения може ли да те направят след време ММА-боец?

- Смесените бойни изкуства са възможност за много борци да потърсят възможност за средства и реализация, тъй като в моя спорт парите не са много. Атрактивно е, но и опасно.

Интересно ми е да видя как бих се справил с ММА в тренировъчна среда. Да пробвам различни бойни техники,  но като състезател не се виждам.

Снимки: Ивелин Солаков и Българска федерация борба

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway