Стойко Цонов: Начева можеше да e двойна олимпийска шампионка

Лека атлетика
Добави в Svejo
    Viasport 18/01/2019 11:30
Стойко Цонов: Начева можеше да e двойна олимпийска шампионка

Стойко Цонов изведе състезателката си Александра Начева до три медала от големите първенства за подрастващи, в които тя участва през лятото на 2018 г. Пловдивският тандем се окичи със сребро в тройния скок от еврошампионата за кадетки, със злато от световното първенство за девойки и със злато от Младежката олимпиада в Буенос Айрес. След всички тези успехи, гарнирани с няколко национални рекорда от Начева, Цонов беше избран за Треньор №1 в класацията за най-добър млад спортист на България за 2018 г., организирана от Viasport.bg и SMedia, с подкрепата на Фондация "Играй с Развитие".

 

- Г-н Цонов, треньорите винаги имат забележки към състезателите си. Но след тази успешна 2018 година, може ли да кажете, че сте удовлетворен?

- Да. Всеки гледа медала. Особено ако е златен, нещата стават различни. Алекс и през 2017 г. взе един сребърен медал от световно първенство за кадетки, на европейското първенство това лято се случи, че все сребърен медал и беше малко разочарована. След като стана златна медалистка на световното за девойки, вече видя за какво иде реч, когато медалът е златен. Олимпиадата беше потвърждение на световната титла и беше голям бонус. Няма как да не съм удовлетворен от тази година. А и след като ме избраха за Треньор №1 на подрастващите спортисти, съм много доволен. Въпросът е как да задържим това ниво.

 

- Имате ли отговор на този въпрос?
- Състезателят ми ако е здрав, имам много отговори. Важно е Александра да изпълни няколко технически елемента, които изисквам от нея. Ако се запазим здрави, поне мога да прогнозирам, че до две години успехите ще се задържат на това ниво.

 

- Може ли 2018-а да се определи като най-успешната в кариерата ви на треньор?

- Най-успешната при юноши и девойки – да. Въпеки че 2006-а, когато Тезджан Наимова стана двойна шампионка за девойки на 100 м и 200 м, също беше изключителен успех. Тогава само две жени бяха постигали такъв дубъл. Мисля, че двата медала в спринта са много по-трудни от двете злата на Алекс, защото на Тезджан са в едно състезание и то на 100 м и 200 м. Тези три медала, които Алекс спечели в един летен цикъл, могат да определят годината като най-успешната, защото вече виждаш труда си, виждаш, че на всяко едно състезание се получават нещата. Това, естествено, е добра подготовка, защото ние имахме голямо желание, но ако не бяхме подготвени, някъде на тези състезания щеше да стане беля. Но ние бяхме мотивирани още в тренировъчния процес и свършихме много добре работата. А тя се справи много добре като състезател. Синът ми Георги Цонов беше в много добра позиция за медал от европейското първенство в Берлин, но се контузи. Но идва световното първенство в Доха, идват Олимпийски игри, да се надяваме и той да се върне в играта. Александра е в играта, само трябва да продължи да тренира мотивирано.

 

- Световното първенство за мъже и жени в края на септември стои ли в плановете на Александра?
- Не бих казал, че седи. Ако тя постигне резултатите си в нейните състезания през лятото, се предполага, че ще покрие и норматив за Доха. Първенството е късно, не е проблем да се участва, въпросът е как е минала годината. Това лято има само едно европейско под 20 г. и със световното сезонът става много дълъг. Още не знам как ще разпределя сезона и къде ще бъде световното в плановете. Европейското първенство за юноши и девойки е на първо място.

 

- До тук как върви подготовката ви?

- Януари и февруари е най-сложният период. Александра беше ангажирана до сега с училище. Трябва да измисля нова формула как да се изтренираме, за да пробваме да участваме и на европейското първенство за мъже и жени в зала в Глазгоу през март. Не ни е самоцел европейското, но не е лошо когато има състезание да се участва. Нали затова тренираш, за да се изявяваш в състезания.

 

- Залата в Пловдив беше обновена. Отговаря ли вече на условията за добра подготовка?
- За зимата – абсолютно, да. Вече имаме много модерно скочище – пистата е допълнително одебелена, за да пази от травми. Най-важното е, че в залата е около 25 градуса, тополо е, което е много добре за всички. Ние не можахме да се подготвим добре като обем и затова сега трябва да търся някакъв вариант да се отиде на по-топло и тогава да се прибираме в залата и да участваме в Глазгоу. Но това ще се случи в процеса на работа.

 

- В подготовка влиза ли скокът на дължина?
- Той винаги стои в подготовката на състезателя по троен скок. Няма тройноскачач в света, който да не може да скача и на дължина. И колкото по-добре на скок дължина, толкова по-добри са резултатите на тройния скок, защото това обуславя първата крачка. Скокът на дължина при Алекс малко изостана, защото има проблеми с бързината, което трябва да развием като качество. Но мисля, че резултатът й на скок дължина също е много обнадеждаващ. Тя можеше да стане двойна шампионка на Младежката олимпиада – и в двата хоризонтални скока. Само че това трябваше да се случи, ако бяхме участвали на скок дължина на европейското, което беше квалификация за Буенос Айрес. Там прецених, че не трябва да рискуваме със скока на дължина, защото пак имаше квалификация, финал. Можеше да не се представим добре нито на едното, нито на другото.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway