Николай Пеев: Трябва да работим върху физиката и селекцията

Баскетбол
Добави в Svejo
    01/04/2019 19:00
Николай Пеев: Трябва да работим върху физиката и селекцията

Отборът на Балкан за момчета до 14 години (родени 2005/2006) завърши на 5-о място от 28 отбора в Централна дивизия на Европейската младежка лига. В първото си участие за тази възраст тимът на Николай Пеев достигна до плейофите, където постигна две победи и две загуби, но не успя да се класира за Суперфинала. Наставникът на отбора Николай Пеев даде своята оценка за представянето на отбора в интервю за клубния сайт на Балкан. Ето какво каза той след завръщането от Чезенатико:


-Успех ли е петото място за Балкан или по-скоро отборът можеше да се класира по-напред?

-Аз разделям това класиране на две части - глобално погледнато пето място е доста добър успех, но втората част е неудовлетворението от последния турнир, където имахме възможност да се преборим за медалите и не успяхме.


-Загубихте първия мач от Санта Круз, а след това ги победихте лесно. Какво даде разликата във втория мач?

-Видяхме някои наши грешки в първия ни мач. Второ видях състезатели, които биха се справили с техни състезатели и това беше в основата на успеха. Във втория мач включихме в състава по-здрави баскетболисти, които да дадат отпор на техните физически по-здрави деца. Другото, което повлияе не малко, е нагласата, тъй като в първия мач мислехме, че ще ги победим едва ли не от само себе си, а на практика се видя, че те не са толкова лош отбор. След това бяхме по-мотивирани. Видя се, че ние наистина сме по-добрият отбор и успяхме да ги победим.


- Познавате отбора на Колидж Баскет, какво не се получи в мача срещу тях, който може би беше най-важен? Първото полувреме контролирахте мача, но защо загубихте през второто? 

- Отборът им този път беше с три, четири нови деца с много здраво сложени физически .Големият проблем според мен бе, че не издържахме физически на тяхното темпо. Баскетболът вече се превръща в изключително физически спорт. Ние се опитвахме да бъдем агресивни, доколкото може, но на практика в даден момент се огъвахме и не успяхме. Изненадахме ги със зоната, с която започнахме и на практика с нея успяхме до голяма степен да дадем голяма разлика, но след това те се приспособиха и ние не отговорихме навреме с наша агресия в защита. Дадохме им възможност те да поведат и оттам се получи разлика, която не успяхме да стопим.


- Какво мислите за нивото на другите отбори?

- Не мога да кажа, че има кой знае каква промяна от предишните турнири. Изводът, който отново си правим, е, че баскетболът става все по физически спорт. Техниката и другите неща отиват на заден план. Не по-малко важно обаче е, че вече трябва да се обърне внимание на тактическите приоми. Много отбори вече работят с доста варианти на защита и нападение. Имат разнообразие от такива неща, което им дава определени предимства, тъй като ние в България нямаме право да използваме определени видове защита. Не работим по този начин, не срещаме съответната съпротива и по този показател също изоставаме.


- Изненада ли Ви финалът между италианския Ориндж Баскет и Лондон Юнайтед?

- Не, това беше абсолютно реален финал. По-скоро ме изненада отборът на Клуж от Румъния, който според мен показа най-добрият баскетбол като тактически и индивидуални умения на играчите. Изненадан съм най-вече от тях. Бях гледал всички отбори, само тях не и може би оттам дойде изненадата, но те играха страшно подредено. Усещах, че имаме много възможности да бъдем на финала. Може би при малко по-добро стечение на обстоятелствата, в този смисъл имам предвид и начин на подготовка и работа, щяхме да се класираме. За мен отборът на Лондон не е толкова по-силен от нас. Съвсем в реалностите ни е да победим както Клуж, така и Лондон Юнайтед.


- Доволен ли сте от условията на Европейската младежка лига?

- Да, но мога да кажа, че един от минусите е по-голяма масовост в началните етапи, тъй  като участват отбори, които искат и така се получават големи разлики, което не е най-добрият вариант за всеки. Другото, което ме разочарова много на плейофите в Италия, е, че два пъти беше променян регламента, което и нас ни обърка. Часове преди мачовете не знаехме с кой ще играем. Ако всичко беше по първоначалния регламент и играехме с испанците (б.р вместо Колидж Баскет), това означава, че може би щяхме да ги победим и отивахме на полуфинал с Лондон. Макар и доста добре подготвен отбор, мисля, че те са абсолютно в нашите възможности.


- Какви са генералните Ви изводи от участието на Балкан в Европейската лига, изпълнихте ли това, за което тренирахте и върху какво трябва да работите сега?

- Като цяло съм доволен. Децата се развиват по най-добрия начин, който мисля, че е възможен. Моят извод е, че трябва още да насочим усилията си в изграждане на техните физически качества. Има и тези моменти, че те са даденост, но все пак, когато се работи целенасочено и дългосрочно, ще има успех. Основен приоритет също трябва да бъде селекцията. Искаме да привлечем в нашия клуб тези деца, които сега ни помогнаха от Сливен, както и евентуално други, за да изградим един балансиран отбор и да може след време да бъдем конкурентноспособни на тези отбори, с които сега играем. Ако работим последователно и правилно, мисля, че догодина можем да се представим по-добре.


- Каква би била целта тогава?

- Аз винаги си поставям максимални цели и сега имах малка мечта да се преборим за финалния турнир. Оказа се, че не сме толкова далеч, но не сме и толкова близо. Вижда се, че отстъпваме в много показатели, които макар и да изглеждат малки на вид, не са толкова малки. Пак казвам, че винаги съм максималист и работя целенасочено. Смятам, че, ако работим така и направим подходяща селекция, следващата година ще се представим по-добре със сигурност. Децата, които идваха да ни помагат, не могат за 3,4 дни да разберат нашите принципи в защита и особено нападение. Ако имаме една хубава селекция и работим дългосрочно, сигурен съм, ще се представим по-силно. Мога да кажа, че като умения превъзхождаме повечето отбори.


- Каква е разликата от мачовете, които играете в България и тези в Европейската лига?

- Разликата е огромна. Първо на база физиката и второ в тактическите приоми. Отборите вече използват няколко видове защити. В една защита дори сменят две, което не е никак лесно. Това означава, че са доста добре обучени. В България на това ниво се играе още почти детски баскетбол. Критерият ми в България никога не е бил актуален. Не ме интересува нивото в България, то е достатъчно ниско. Ако искаме да направим нещо голямо, трябва да се бием с такива отбори. Не на последно място искам да благодаря на нашия клуб Балкан, който ни предоставя тези условия да се срещаме с европейския баскетбол, защото там е развитието. Ако искаме да изградим нещо сериозно, трябва да имаме колкото се може повече мачове с такива европейски отбори. Благодаря и на ръководството на Сливен Баскет, който позволи двама техни играчи да се състезават за нас на Европейската лига.


- Какво предстои на отбора на Балкан до 14 години до края на сезона?

- Имаме още един кръг от Балканската лига, където отборите също са доста сериозни и стават много хубави мачове. След това ни предстоят републикански първенства за 2005 и 2006 година. Освен, че сме фаворит, не мисля, че нещо друго освен първото място може да ни задоволи. Мисля, че с начина, по който работим, наистина трябва да спечелим шампионски титли и в двете възрасти.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway