Димитър Карамфилов: Галя мисли за атлетика по 24 часа на ден

Лека атлетика
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 13/07/2011 20:40
Димитър Карамфилов: Галя мисли за атлетика по 24 часа на ден
Този сезон младата ни атлетка Галина Николова направи истински фурор. Стана най-бързата европейка на световното за девойки младша възраст в Лил, като три пъти от началото на лятото счупи националния рекорд на 200 м. Последната поправка бе точно в най-важния й старт - на финала на дисциплината във френския град - нещо, което не се отдава лесно и на най-големите звезди в този спорт.  

 

17-годишното момиче не обича да застава пред камери, пестеливо е на изявления пред журналисти. Viasport.bg обаче се обърна към човека, който най-добре я познава и има най-голяма заслуга за израстването й като спортист – нейният треньор Димитър Карамфилов.


- Г-н Карамфилов, доволен ли сте от представянето на вашата възпитаничка през сезона до тук?

- Няма как да не съм доволен. Тя надмина себе си през тази година. Тренира много усърдно. Стремеше се към медалите от световното първенство за нейната възраст в Лил и остана на крачка от тях. Тези нации – Ямайка, САЩ, Канада, чиито спринтьорки изпреварите Галя и спечелиха отличията обаче имат много голям потенциал и сигурно разполагат с по 10 такива състезателки като нея. На световното наистина се събраха най-добрите атлетки и аз съм щастлив, че Галя успя да се пребори с тях и то с два национални рекорда на 200 м. За жалост 2 стотни я лишиха от бронза – това са 2-3 сантиметра, но късмет!


Галя рамо до рамо с черните перли в Лил.

Тя беше много разстроена от тези 4-и места и не беше никак доволна от представянето си. А това е нещо страхотно за момиче на нейната възраст – да направи 6 бягания на толкова високо ниво за 3 дни и да стигне и в двете дисциплини до 4-о място! Но просто тя е мъжко момиче и не й повлия, че застава на старт с всички тези тъмнокожи спринтьорки, които имат много по-добри условия за подготовка от нейната.

- Съсредоточавате се вече в спринтовите дисциплини. Съвсем ли ще пренебрегнете скока на височина, от който Галя има 4-о място от младежката олимпиада в Сингапур?


Николова в полет над летвата в Сингапур.

- Тя по принцип не харесва много скока на височина, но вземането на квоти за Сингапур ставаше по-лесно в тази дисциплини и затова решихме да се пробва и на нея. По принцип всички деца, които тренират при мен, се готвят и в скока на височина. Просто залата ни е малка и това е една от дисциплините, в която можем да се подготвяме през зимата. На квалификацията в Москва в скока се даваха 8 квоти, а в спринта – 4. Галя стана пета в бягането и 8-а в скока. И в Москва, и в Сингапур тя си правеше лично, като на олимпиадата отново остана 4-а, само с 1 фаул повече от третата.Малката българска делегация на световното в Лил.

- Отразяват ли се на психиката й тези четвърти места?
- Да, беше много разстроена след Лил. Казах й, че постиженията й са уникални за българската лека атлетика, но тя все повтаряше - „Да, ама пак съм четвърта!”. А това, че подобри на 3 пъти от началото на лятото рекорда на 200 м, който е от преди 17 години, наистина е уникално!

- На какво отдавате този голям неин прогрес?

- От 22 години съм треньор, но състезател като Галя не съм имал. Синът ми Росен Карамфилов също тренираше упорито и проби в голямата атлетика, но тя е уникален талант и е много трудолюбива. Галя мисли за атлетика по 24 часа на ден и е всеотдайна към спорта. Има труден живот и може би затова иска да постигне нещо по-добро за себе си и за майка си. Мечтае да достигне до най-високото ниво на спорта – до световни и олимпийски игри при жените.
- Вие от кога работите с нея?
- От едва 3 години тренира при мен. Преди това е имала една година занимания в училището. Като я видях обаче, веднага си пролича, че има качества за атлетиката.

- В какви условия тренирате в Харманли?

- Тренираме в някогашния салон по борба, който е едва 25 метра дълъг. Правеха му ремонт и аз исках да сложим тартан, за да може поне скок на височина да готвим нормално. Кметът обаче реши да вземе една настилка, която също не е евтина, но се ползва за волейбол, баскетбол, спортна гимнастика. През зимата можем да правим само стартове и совалки. При спринтове се тръгва от външната врата на салона и ускорението е 20 м, за да може в последните 5 м да се спира. Сложил съм дюшеци, за да не се удрят децата в стената. Шпайкове слагаме чак на състезанията, в нашата зала носим само маратонки. Като има хубаво време, гледаме да сме на вън. И при минусови температури сме тренирали на стадиона, който е със сгурия.
- Колко деца тренират при вас?
- Около 20. Имам от втори клас до 19-годишни.

- Как им действат успехите на Галя?

- Още Росен като започна с добрите си изяви, всички се надъхваха покрай него. Сега при Галя е същото – всички се вълнуват и преживяват с нея. Имам и още едно момче, което е доста обещаващо – Добромир Георгиев. Той стана първи на 100 м и на дълъг скок при юношите до 16 г. и също беше на крачка от нов рекорд.

- А как се справя с тренировките в скока на дължина през зимата?

- Ами, слагам дюшеци на пода и скача върху тях. Опитвам се да измислям неща, така че да върви работата въпреки времето и условията.


Въпреки че са съпернички на пистата, Галя и Карин са много добри приятелки

- Сега обаче при тези страхотни постижения на Николова, ще се изисква и по-добра подготовка, за да може да върви напред. Как ще го постигнете?

- Благодарение на шефа на федерацията Добри Карамаринов през зимата ще имаме по около месец лагер в зала „Фестивална”. Един плюс е да не тренираш постоянно на тартан, но пък е абсолютно недопустимо да отидеш на състезание без нито една тренировка на тартан. Най-близката писта тук ни е тази в Одрин, на 50 км е от нас. Другите места, където от време на време ходим, са в Стара Загора и в Сливен. Но го правим само за по един ден за контролни тестове. Все пак трябват и пари, за да пътуваме.

- Сега на Галя й предстои участие на европейското при старшата възраст. Какви са шансовете й при по-големите?
- Надявам се да има по-голям късмет и да вземе поне един медал. Това, че съперничките й ще са с 2 години по-големи от нея, не я притеснява особено. Снощи тя стартира и на турнира в Ретимно с жените, така че знае какво е.- Коя дисциплина всъщност й и по-силната?
- Засега е по-добра на 200 м, но не трябва да се отписва и късия спринт. На 100 м тя има най-бързата реакция в света, но допуска съществена грешка – не може да направи добре стартовото ускорение, което е изключително важно за късия спринт.

- Веднага след добрите й резултати се появиха информации, че може да я дадете на друг треньор. Имате ли такива намерения?
- Това бяха пълни спекулации. Засега не сме въобще мислили да правим такава стъпка. Галя остава да тренира при мен.


Коментари