Българка поема спорта в Европейската комисия

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 10/09/2019 17:00
Българка поема спорта в Европейската комисия

Българският еврокомисар Мария Габриел ще отговаря за спорта в Европа. Това стана ясно, след като новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи структурата и разпределението на ресорите в институцията.

 

За да бъдат избрани, новите комисари трябва да преминат изслушване и одобрение в Европейския парламент.

 

Очаква се процедурата да приключи до края на октомври, а от 1 ноември новата ЕК да встъпи в длъжност за срок до 2024 г.

 

По неофициална информация Габриел трябваше да поеме ресора "Образование и култура", но в крайна сметка съдържанието му е преформулирано на "Иновации и младеж". Реално ресорът на Габриел ще включва образование, наука/изследвания, култура и спорт.

 

В отговорностите на Габриел ще са няколко образователни, научни и културни програми на ЕС.

 

"Еразъм+" е най-голямото перо с 30 млрд. евро индикативен бюджет за 2021-2027 г. Тези пари обаче до голяма степен са предварително разпределени и еврокомисарят няма особени функции да прави политики. Научната програма "Мария Складовска - Кюри" е с бюджет от 6.2 млрд. евро в сегашния програмен период, като тя подкрепя около 65 000 европейски учени с високи постижения. Предложението е средствата да нараснат на 6.8 млрд. евро.

 

Програмата за европейските културни и творчески сектори "Творческа Европа" е с бюджет 1.46 млрд. евро, които се предлага да се повишат на 1.85 млрд. евро. Европейски корпус за солиарност, който подпомага младите хора да се занимават с доброволчество, може да получи 1.26 млрд. евро бюджет, ако бъде утвърдено окончателно сегашното бюджетно предложение.

 

ПОДРОБНОСТИ ПО ТЕМАТА - ТУК

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари