Валентин Андреев: Гоня медал от световното първенство

Лека атлетика
Добави в Svejo
    BGathletic.com 29/12/2019 13:30
Валентин Андреев: Гоня медал от световното първенство

Валентин Андреев е един от подрастващите атлети на България, който трупа рекорди на своя сметка и медали на раменете си от големи първенства. Това лято балчиклията спечели златото в хвърлянето на чук от Европейския младежки форум, а в края на годината прави равносметката си за 2019 г. и заявява целите си за 2020 г.

 

- Вальо, каква година изпращаш?
- Доволен съм от годината, радвам се за всичко. Не съжалявам за нито едно състезание. Има много неща, които трябва да подобрявам все още. Фактът, че сбъднах една своя мечта - не само да спечеля международно състезание, а и да чуя химна в своя чест и всички да са горди с мен - цяла България, семейството и приятелите ми да са горди с мен.

 

- А какви са целите за 2020 г.?
- През следващата година искам да се представя добре на световното първенство за юноши под 20 години в Кения. Това е основната ми и най-висока цел - искам да гоня медал. След това може би при мъжете - там нямам никакви очаквания, тъй като ще участвам за първа година и не знам какво ще се случи.

 

- Беше избран за Изгряваща звезда на Балканите и на България. Очакваше ли тези признания?
- Честно да кажа, не очаквах тези награди. Когато вървях да я получа наградата за Изгряваща звезда на Балканите, за първи път започнах да усещам, че съм специален в спорта, тъй като до сега съм с успехи при малките, но хората започват да ме забелязват на Балканите. Това ме мотивира още повече да вървя напред и някой ден да се срещам с тези хора и на големи първенства.

 

- Ще участваш ли в тласкането на гюле тази зима?

- С моя баща и треньор решихме, че вече няма смисъл от състезанията по тласкането на гюле в зала, защото преди го правехме за трупане на опит и да контролирам предстартовата треска. Сега се концентрираме основно върху хвърлянето на чук, участието при мъжете и при юношите. Не знам какво да очаквам от състезанията с мъжкия чук - не познавам и много хора от тази категория. Единственото, което искам за първа година, е плавно да навляза в тази възраст. В следващите години ще гоня и резултат там. При мъжете имам притеснения, защото целта ми е да докажа себе си, не ме интерерсува мястото. Трябва да се абстрахирам, че съм с мъжете. А там конкуренцията е много сериозна.

 

- За какво мечтаеш?
- За здраве. Другото ще го постигам с помощта на баща ми, моите приятели, които също ме подкрепят, но най-важното е здраве. Убедил съм се в това, че не си ли здрав, имаш ли контузии, колкото и да искаш нещо, то няма как да стане.

 

- Ставаш все по-популярен на Балканите, но си много известен в родния Балчик. Това првлича ли повече деца към леката атлетика там?
- До някаква степен мога да кажа, че доста деца, дори в детската градина, искат да идват да тренират. Това ме радва. Дали е заради мен, или не, децата имат желание да тренират. Това е важното.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway