Структура и философия на футболен клуб Кьолн (първа част)

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 03/03/2020 16:30
Структура и философия на футболен клуб Кьолн (първа част)

Експертът на Viasport.bg Лъчезар Димов, треньор по футбол в Германия, ни е подготвил поредните си много интересни теми.


В две части той ще ни представи работата във ФК Кьолн - организация и структура в първата част и съдържание във втората. Лъчезар Димов е треньор на отбора на Кьолн U14 (набор 2006) в школата на немския клуб.


Следете поредицата му в рубриката ни Експерти.


 

Когато разговарям с хора, занимаващи се с футбол в България, често става на въпрос как точно функционира клубът, в който работя, и заедно с това са ме подканвали да го представя тук във Viasport.bg, защото би могло да бъде интересно и за други. Това бе причината в две части да опиша начина на работа във ФК Кьолн и по-конкретно в детско-юношеската школа.

 

Според мен, клубът е един от най-добре работещите в страната, тъй като разполага с отлични специалисти в различните сфери и добре развита култура на взаимоотношения, въпреки индивидуалните цели и стремежи на всеки един треньор. Това е и една от основните причини толкова много треньори да искат да работят в нашия клуб.

 

Водещо звено на клуба не е инфраструктурата, тъй като базата се намира в гората, а в Германия хората много държат зелените площи да останат непокътнати. Поради тази причина ФК Кьолн води от години усилени преговори с общината за разширяване на базата, които ще го изведат до нови измерения. Районът Северна-Вестфалия е най-конкурентният в страната. В радиус от 100 километра за талантите от региона си съперничим с Байер Леверкузен, Борусия Мюнхенгладбах, Фортуна Дюселдорф, Шалке 04, Борусия Дортмунд, както и Дуисбург, Бохум и Есен. Конкуренция за нас са и далечните Арминия Билефелд и Падерборн. За да си успешен сред такава надпревара, е нужна добра подготовка и специалисти.

 

Започвайки от върха на добре структурираната ни пирамида, клубът разполага с шеф на школата, чието занимение е спортно-техническата част, както и шеф, отговарящ за развитието на школата и педагогическата част. Отделно има координатор (шеф) на възрастите от U8 до U14, занимаващ се главно с изготвянето и развитието на концепцията и начин на работа. Тази възрастова група се разделя на две подгрупи U8 до U11 и U12-U14. Във всеки един отдел има шефове, които отговарят за спортно техническата част, оптимизирането на тренировъчния процес и индивидуалното развитие на треньорите. В школата ФК Кьолн разполага с още различни отдели, както например: Кондиционен отдел, Отдел Вратари, Отдел Видеоанализи, Скаутски отдел, Отдел Физиотерапия, Отдел Треньори по техника и Отдел Психология. Всеки един от горе споменатите си има свой шеф, отговарящ за работата, концепцията и организацията и развитието. Общо в школата работят близо над 120 човека.

 

Разяснение по структурата на отделите


Кондиционният отдел се формира от няколко кондиционни треньори, които отговарят за различни възрастови групи. Към тях се приспадат рехабилитаторите, отговорни за възстановяването на състезателите след контузии и за различни функционални тестове. Отделът е отговорен за физическите тестове, главно отнасящи се за бързина, отскок, издръжливост, сила и конгнитивни тестове.

 

Във Видеоанализи от U15 нагоре всеки отбор има свои собствен видеоанализатор. При U15 и U16 той е отговорен главно за анализирането на собствения отбор, за индивидуалните анализи на всеки един състезател. Събраният материал бива обработен и представен на треньорите. От U17 се прибавят и анализите на противника. Разбира се, видеоанализаторът отговаря за заснемането на мачовете със специални уреди/камери. Ние използваме два различни софтуера, които ни помагат по-лесно и бързо да обработваме материалите, съответно да ги сортираме, архивираме и разпространяваме лично на всеки един състезател - чрез имейл или онлайн база данни.

 

При вратарския отдел принципът на структура е подобен на останалите. Няколко човека отговарят за определена възрастова група. Един треньор на вратари работи с два набора. Треньорите заснемат всички тренировки и работя с видеоматериал, който бива разискван по време на теоритични занятия. Вратарите имат отделни тренировки по гимнастика, а от възрастова група U15 и нагоре, специфични за вратаря силови тренировки.

 

Скаутското звено също е добре комплектовано. В школата работят около 40 скаута, които се делят на регионални, национални, интернационални и видеоскаути. За всеки един възрастов блок има отговорен скаут. При най-малките таланти има най-много скаути, така наречените регионални скаути, поради голямата конкуренция в тази възраст. Целта е възможно най-много мачове в региона да имат наш представител скаут.  По-голямата част от момчетата, които достигат до мъжкия футбол, са били в клуба още от ранна възраст (7-11 годишни). Поради тази причина разпознаването на таланти в толкова ранен етап е от голямо значние.

 

Всеки отбор от U14 нагоре има свой физиотерапевт, който е много важен за тренировъчния процес. Освен преглед или помощ при малки болежки, се провежда физиотерапия на контузените състезатели, с решение, кога те да се завърнат в тренировъчния процес и по какъв начин. Това бива съгласувано с рехабилитаторите и лекарите, които са поставили диагнози за контузиите на състезателите. ФК Кьолн кооперира с най-голямата клиника в града. Това ни дава възможност по най-бързия начин да получаваме час за преглед или по-комплексни прегледи, като ядрено магнитен резонанс.

 

Треньорите по техника са трима, един е отговорен за техническата подготовка на U8 до U14, а други двама - на U15 до U19. В по-малките възрастови групи тренировките по техника могат да бъдат с целия отбор, на групи или индивидуално. При по-големите тренировките са най-вече групови или индивидуални.

 

Спортните психолози са неизменна част от съвременния футбол. Тяхната работа, индивидуално със състезателите, е поверителна и не достига до треньора. При нас всеки един набор, от най-малките до най-големите, има свой собствен спортен психолог. Той провежда през сезона отборни и индивидуални сесии, присъства на тренировки и мачове.

 

Всеки набор има поне двама основни треньора - старши и помощник. Повечето набори са с по двама помощника или общо трима треньора. Прибавяйки и индивидуалните треньори (кондиционен, вратари, техника, физиотерапевт, психолог, домакин), групата  нараства от 7 до 9 човека. Много е важна комуникацията между всички отдели, също и ежеседмичните оперативки, които провеждаме, не само в треньорски екип, но и между различните възрастови групи.

 

Осъществяват се например оперативки заедно със скаутския отдел, по време на които се коментират представянето на състезателите - дали се представят добре, или много добре; кои изпитват проблеми; с кои ще е добре да се разделим, тъй като са стигнали границата на развитието си; от какви нови попълнения имаме нужда и какви предложения имат скаутите; какви състезатели предстои да дойдат на проби; кои от тях са от региона; кои евентуално ще влязат на пансион и т.н. Имаме и ежеседмични оперативки, които са като вид обмяна на опит/знания, като на тях биват обсъждани различни актуални футболноспецифични теми от технико-тактическо естество.

 

Клубът организира веднъж в годината обучение за треньорите в чужбина - например в Англия или други държави от топ 5 първенствата. Посещават различни клубове в рамките на седмица и се организират вътрешни обучения, на които биват поканени  различни външни специалисти.

 

Комуникацията и културата на взаимотношенията е най-важната при нас. Изисква се  да умеем да приемаме конструктивна критика, да изглаждаме недоразумения и да говорим за тях един с друг. В клуба се държи на постоянство и стабилност. Търсят се специалисти в различните възрасти и затова е много трудно и се изисква време да просперираш. Съвкупността от  много търпение, постоянство, усилена работа и късмет в точния момент – като цяло изключително комплексен процес, е от голямо значение.    

 

Във втората част ще ви представя по-конкретно работата в клуба, с „любов“ към детайла. Оставяме на заден план структурата и организацията и обръщаме внимание на съдържанието.

 

Автор: Лъчезар Димов

 

АРХИВ


Първата част от тема I, ВИЖТЕ ТУК

 

Втората част, ТУК

 

Третата тема, ТУК

 

Четвъртата, ТУК

 

Петата, ТУК

 

Шестата, ТУК

 

Седмата, ТУК

 

Осмата, ТУК


Девета, ТУК

 

Десета, ТУК

 

Кой е Лъчезар Димов, ЧЕТЕТЕ ТУК


За работата на треньора за националните отбори на Германия, ТУК.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари