Структура и философия на футболен клуб Кьолн (втора част)

Футбол
Добави в Svejo
    Viasport 02/04/2020 15:00
Структура и философия на футболен клуб Кьолн (втора част)

Eкспертът на Viasport.bg Лъчезар Димов, треньор по футбол в Германия, ни е подготвил поредните си много интересни теми.


В две части той ни представя работата във ФК Кьолн - организация и структура в първата част и съдържание във втората. Лъчезар Димов е треньор на отбора на Кьолн U14 (набор 2006) в школата на немския клуб.


Следете поредицата му в рубриката ни Експерти.

 

С напредването на времето представата за футболната игра се променя. Това налага търсенето на постоянен стремеж към развитие. Всеки уважаващ себе си футболен клуб се старае да изгради ясно структурирана и успешно функционираща детско-юношеска школа. За да бъде това възможно, ние разполагаме с изграден план за дългосрочно развитие на таланта. Целта е разпознаването и селектирането на таланти във всички възрастови групи, с които да се работи за максималното развитие на личностния и спортния потенциал. Обучението на млади таланти е изключително комплексно, затова една успешна методика съдържа съвкупност от компоненти, които в крайна сметка функционират като едно цяло.

 

От особено значение за нас е концепцията да бъде стабилна теоретична база за всеки треньор в клуба, независимо от опита и лиценза му. Тя трябва да се познава, прилага и развива от методиста и шефа на школата, защото треньорът има ключова роля при селектирането и изграждането на талантите. Изхождайки от факта, че компетентността и личността на треньора са от решаващо значение, нашият клуб се стреми да развива треньорите си, правейки ги едни от най-добрите. За оптималното направление на тренировъчния процес всяка една тренировка е планирана и документирана. Той е ориентиран спрямо основните обучителни цели и компоненти.

 

Ние си помагаме с взаимно изготвен обучителен план, който наскоро беше обновен и оптимизиран спрямо съвременните изисквания. В продължение на година всички треньори в клуба, с помощта на куп оперативки и срещи помежду ни, успяхме да стигнем до консенсус, с който всички да сме съгласни и да работим в една насока. Когато поемем нов отбор, систематизираното обучение помага да изградим общ език и да не започваме всеки път от нулата.

 

Обучителният план служи и затова, всеки да е наясно в коя възраст на какво се набляга. Подобно е на училищния принцип, там също има обучителен план, като в първи клас - не се преподава материал за пети клас например. Как треньорът ще предаде информацията, тоест с какви упражнения и методи, е негово решене, важен е резултатът накрая, а именно развитието на състезателя. Всеки треньор е различен и има свой уникален подход. Това е и причината треньорите да се сменят след максимум две години. Така всеки състезател може да вземе различни неща от всеки треньор. Постига се ефект, с който състезатели, които например не са се разбирали с предишния си треньор или не са се чувствали комфортно, могат да започнат на ,,чисто‘‘ с нов импулс.

 

Тренировъчен процес

 

Отборните тренировки в нашия клуб са максимум 4 в седмицата, един делничен ден е почивен. От U8 до U11 тренировките са 3 пъти в седмицата. От U12 нагоре има поне веднъж в седмицата индивидуални или групови тренировки с най-талантливите състезатели. Тренировките се провеждат сутрин на базата или в училището на състезателите. Преди началото на сезона имаме лагер, а по време на сезона още два едноседмични кампа в домашни условия.

 

Ние треньорите подготвяме микроцикли  или седмични тренировъчни планове, което за момента е напълно достатъчно. Разбира се, според възрастта има неща, върху които трябва да наблягаме повече от други. Най-често се концентрираме върху една тема, но се случва да имаме и две теми през седмицата. При U17 и U19 нещата са малко по-комплексни и зависят от много неща, защото ежедневието им е почти като на професионален футболист. Всички принципи, както основи и указания, са заложени в обучителния план, като един вид помагало, но не са някакъв закон, който да следваме, по скоро нещо като речник, за да може да се разбираме по-добре и да използваме един език пред състезателите. Като треньор в определена група трябва да съм наясно с различните изисквания за възрастта. Това ми помага най-вече в търсенето на изисквания и качествено изпълнение в дадена тренировъчна форма, а не просто да я прилагам, защото изглежда добре и ми харесва.

 

Ние залагаме главно на реалистични, спрямо играта, игрови форми и рондо. Почти всичко стартира с този тип разигравания, независимо от темата. Работим с форми за изграждането на футболен интелект, взимането на правилни решения под всякакъв натиск и техническа съвършеност. Стараем се да изградим бързо мислещи и креативни състезатели, които умеят, с помощта на опорни точки, да четат играта във всеки един момент. Лично аз почти никога на тренировка не използвам бегови упражнения за загрявка, всички те са с топка и съответно беговите аспекти ги адаптирам в упражненията с топка. Според мен всичко на терена трябва да е, доколкото е възможно, с топка. 

 

Биологична vs. Календарна възраст

 

От кондиционна гледна точка може би най-интересното е начинът на работа за сила U13-U15 – фаза на растеж/пубертет . В този период трите набора тренират заедно. Разделят се в три групи по биологична възраст, а не по календарна. Причината затова е, че всяко дете расте различно. Имаме напреднали физически за възрастта си деца, както и изостанали. Например едни отбор получава за задача да направи 10 лицеви опори, за едни това е много лесно, за други много трудно, но пък ако се намали бройката не стимулираме тези, които могат да направят повече лицеви опори и съответно подлагаме на високо натоварване тези, чиято мускулатура не е развита и като цяло не е готова да изпълни толкова често качествено съответното движение.

 

Групата се разделя с помощта на специална формула, чрез която се измерва биологичната възраст, и така групите се смесват и се сформират нови 3 групи. Така всеки тренира според възможностите си, намалява се и рискът от контузии и се поставят условия за оптимално развитие на основната мускулатура и двигателен апарат, тоест тялото е подготвено за бъдещи натоварвания. Всеки месец се провеждат нови измервания и се получават евентуални размествания в групите, според растежа и развитието на състезателите.

 

Видеоанализи

 

Видеоанализите се превърнаха в ежедневие за футболистите. При нас те имат най-различно приложение. Разработваме индивидуални анализи за състезателите след всеки мач, защото така най-добре успяваме да стигнем до състезателите, а и най-аргументирано да покажем моментното им състояние и върху какво трябва да наблегнат. Индивидуалните анализи са от голямо значение за нас. Провеждат се отборни оперативки преди и след всеки мач. Работим и с групи - например само защитници и т.н. Всеки анализ, според изискванията в обучителния план, е различен и напаснат на възрастовата група. Помагаме си с видео и по време на тренировка, като заснемаме някои от тях. Те ни служат и за показване на изискванията ни към едно упражнение, особено ако е от тактическо естество и трябва да пресъздаде реална ситуация.

 

Вратари

 

Вратарите работят по собствено изготвена отделна концепция във формата на годишен план. Този план е разделен на четири макроцикли. Те от своя страна са разделени на три мезоцикли, които пък се подразделят на 4 микроцикли. По този начин се периодизират специфичните за позицията изисквания за различните възрастови групи. Отделно се оформят индивидуални профили на всеки един вратар и според изискванията към съответния профил, се провеждат тренировки с индивидуални цели.

 

Игрови план

 

Основен компонент за развитието на състезателите са мачовете. За да дадем достатъчно игрово време, ние се стараем да играем много мачове - официални, приятелски, турнири и блиц турнири. Важно за нас е да играем мачове на високо ниво и с различни противници, за да може да се развиваме във всякакви условия. Затова пътуваме изключително много, както в страната, така и в чужбина. Играем мачове и турнири в Холандия, Белгия, Италия, Франция, Испания, Англия и още. Тук говорим само за мачове с най-добрите академии. Благодарение на това, успяваме да се доберем и до интернационално ниво и сравняваме развитието си с тези на чуждестранните отбори от най-високо ниво.

 

В мачовете си залагаме на притежанието на топката. Такъв е стилът, който иска да изповядва нашата академия и аз напълно се идентифицирам с него. Опитваме се постепенно да изграждаме атаките си, винаги изнасяме топката контролирани подавания при всякакъв вид преса. Като помощен ориентир разделяме терена на три вертикални и пет хоризонтални зони. Друг помощен инструмент за състезателите са така наречените ,,когато-тогава‘‘ принципи, които допълнително улесняват нашите състезатели и им помагат да имат по-добър прочит върху играта. Имаме различни видове на подаване, които номерираме от едно до три, както и разделяме на хоризонтални и диагонални пасове.

 

Друг основен компонент е и играта без топка, правилното позициониране зад гърба на противника, тайминг на излизане от сянка на противник, както и самата ориентация - движение на главата и позициониране на тялото. Динамиката на изпълнение е друг решаващ фактор, умението да изпълняваш движение с нужната скорост и интензитет, това е разликата между областна група и Бундеслигата. Всичко това може да се наблюдава, както при най-малките, така и при най-големите.

 

Селектиране

 

Този игрови план изисква и определен тип играчи. Именно поради тази причина нашите скаути търсят и точно такъв тип състезатели, които да развиваме в нашата академия. Изключително интересен, но и труден процес е да откриеш подобен талант в състезател, защото те не се набиват директно на очи и затова се изискват определени умения и разбиране за играта. Разбира се, има и много случаи, когато имаме нужда от различен вид състезател, например физически здрав или много бърз и т.н., за да може отборът да придобие хетерогенен характер. Като цяло не залагаме на краткосрочния успех, а се фокусираме върху дългосрочното развитие на състезателите.

 

В днешно време и на такова ниво изключително важни компоненти са бързината и динамиката, те са от решаващо значение в много от случаите. Когато привличаме футболисти не разчитаме на това те да са физически напреднали, а се стараем възможно най-добре да преценим техния потенциал, за да не ги отпращаме след година или две и така да бъде погубвана психиката им. В момента в първия отбор на ФК Кьолн има девет юноши на клуба на различна възраст, които са основни състезатели. Накрая на деня това, да станеш професионален футболист, е целта на детско-юношеския футбол!

 

Поздрави

Лъчезар Димов


АРХИВ


Първата част от тема I, ВИЖТЕ ТУК

 

Втората част, ТУК

 

Третата тема, ТУК

 

Четвъртата, ТУК

 

Петата, ТУК

 

Шестата, ТУК

 

Седмата, ТУК

 

Осмата, ТУК


Девета, ТУК

 

Десета, ТУК

 

11-а, Структура и философия на футболен клуб Кьолн (първа част), ЧЕТЕТЕ ТУК


Още за Кьолн U14 (набор 2006), ЧЕТЕТЕ ТУК

 

Кой е Лъчезар Димов, ЧЕТЕТЕ ТУК


За работата на треньора за националните отбори на Германия, ТУК.

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари