Евгени Иванов: Ако искаме да развиваме волейбола, трябва да започнем от основата, а не от върха

Волейбол
Добави в Svejo
    BGvolleyball.com 27/04/2020 16:00
Евгени Иванов: Ако искаме да развиваме волейбола, трябва да започнем от основата, а не от върха

Евгени Иванов се завръща във волейболната федерация след 3-годишно отсъствие. Преди напускането си той отговаряше за мъжката Суперлига, но сега ще има съвсем различен ангажимент. Бившият национал ще бъде изпълнителен директор на новата структура за детско-юношески волейбол, която ще бъде изградена с помощта на Garitage Park. Инвеститорите на комплекса подписаха 5-годишен договор с новия председател на федерацията Любо Ганев. Общата сума от 600 000 лева ще отиде именно за организацията на работата в това направление. Иванов бе поканен да започне отново работа именно от Любо Ганев.

 
- Как се стигна до решението ви да се завърнете във федерацията, но като директор на Детско-юношеското направление?
- Винаги съм искал да работя за развитието на волейбола в България, правил съм го и винаги ще продължавам да го правя с удоволствие, така че след като се свързаха с мен, и ми предложиха да поема Детско-юношеското направление, ми трябваха само няколко дни, за да изчистя сам за себе си някои детайли. След това реших, че искам да се заема с това предизвикателство. Работих известно време във висшия ешалон в българския волейбол, Суперлигата за мъже, видях много неща, научих много неща, но всъщност си дадох сметка, че ако искаме наистина да развиваме волейбола, трябва да започнем от основата на пирамидата, а не от върха.

 

 

- Какво ви привлече в проекта, който е подкрепен от Garitage Park?
- Може би едно от най важните неща е времето, не няколко месеце, а 5 години. Едва ли хората си дават сметка колко дълъг период са в днешния динамичен свят. Това за мен означава, че Garitage Park подкрепя дългогодишен проект, който искат да доведе до реални резултат и полза за българския волейбол.


- Какви са първите неща, с които смятате да се заемете на новата позиция?
- Искам да се срещна с хората, управляващи клубове и школи в големите градове и в по-малките населени места, от различните региони. Трябва да се запозная с проблемите им, да чуя какви идеи имат, да разбера как функционират и от какво имат нужда.

 

 

- Можете ли да разкриете част от идеите си за генерално развитие на структурата за подрастващи във федерацията?
- Важното е да се изгради структура, която да бъде максимално ефективна и полезна както за федерацията, така и за всички клубове. Да бъде двупосочен мост между тези две звена. Необходимо е привличането на още партньори, с чиято помощ да се обезпечат заложените в програмата на Любо Ганев стимули за треньорите на подрастващите. Също така трябва да се осигурят условия за провеждането на семинари за повишаване на квалификацията им.


- Кои са основните проблеми на клубовете и къде виждате възможности за решаването им?
- Това предполагам, че тепърва ще го разбера. Има нещо, което аз виждам като проблем на този етап. Материално-техническата база, има места, където тя наистина е прекрасна, но за съжаление има и такива, където е в много лошо състояние. Трябва активно да подкрепяме такива клубове, за да могат да получават помощ - институционална, финансова и административна.


- Очертават се няколко месеца поне, в които няма да може да се практикува спорт. Очаквате ли това още да повиши мотивацията на децата да тренират или по-скоро страхът от вируса би ги възпрял?
- Повечето деца искат да тренират и според мен с нетърпение чакат да се върнем към нормалния си начин на живот, за да са в залата, да се събират със съотборниците си. Притеснявам се единствено страхът на родителите да не възпре по някакъв начин децата.


- Бяхте изпълнителен директор на Националната волейболна лига преди да напуснете по собствено желание през 2017 г. Как очаквате да се отрази настоящата криза на професионалния волейбол у нас?
- За съжаление настоящата ситуация ще се отрази негативно във финансово отношение на повечето отбори, и ще изисква много усилия от тяхна страна да намерят консенсус и баланс в отношенията си с партньорите и със своите състезатели. Ако успеят да го направят, не мисля, че нивото на волейболните шампионати в България ще се понижи.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway