За гафовете и юношите

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 16/05/2020 10:30
За гафовете и юношите

През последната седмица футболната общественост следеше фарса с акциите на Левски и някакси между капките мина един сериозен гаф на Футболния съюз. Вчера на пресконфернция в "Бояна" на въпрос на Viasport.bg обсъждан ли е въпросът за юношеските първенства, как ще завърши сезонът при подрастващите и кога се очаква разрешение юношите да тренират, вицепрезидентът Атанас Фурнаджиев и членът на Изпълкома Кирил Домусчиев заявиха, че този въпрос не е обсъждан и решения няма (ВИЖТЕ ТУК и ТУК).

 

Малко по-късно на сайта на БФС бяха публикувани решенията на Изпълкома, сред които изненадващо имаше и такова за юношите - Елитните групи се прекратяват (ВИЖТЕ ТУК).


А още малко по-късно текстът беше допълнен и към решението за юношите бяха добавени отборите, които влизат в Елитните U17 и U15. По какъв начин са определени новите членове, не се споменава. 

 

Първоначално беше написано, че в турнира за Купата ще играе само старшата възраст, за да излъчи победител до 20 юли, а по-късно в текста беше добавено, че турнирите за Купата в останалите две възрасти - младша и деца, "също подлежат на евентуално доиграване на по-късен етап, позволяващ техния завършек". Да не говорим, че възрастите за Купата не бяха коректни, тъй като там играят U18, U16 и U14, a в сайта на БФС пише U19, U17 и U15. Но, това не е толкова важно.

 

По-важните въпроси са как Изпълкомът взима решение за нещо, което не е обсъждано. Разбираме, че темата за юношите се подценява и за тях се говори само на Конгреси, но не е нормално хората от Изпълкома да не са подговени.

 

Деца, юноши, родители, треньори стоят в неведение два месеца и би било редно да бъдат информирани. Към момента решение има само за Елитните групи, но за останалите - зонални и областни първенства, такова няма или поне не е обявено официално. Турнирът за Купата на БФС трябва да се доиграе, но все още не се знае кога ще бъдат позволени тренировките за юноши. Как тези мачове ще се играят, ако преди това те нямат време за подготовка.

 

И тук е моментът да спомена колко голямо недоволство предизвика заповедта на министъра на здравеопазването, според която са преустановени тренировките за деца и юноши. Логично изниква въпросът защо Моловете и фитнеси могат да работят, а децата не могат да тренират. Ясно че, първенствата не могат да се доиграят в този момент, но е време да се мисли в посока как, кога и при какви условия ще бъдат разрешени тренировките в колективните спортове. 


Но да се върнем на темата за Изпълкома. При предишното заседание отново имаше недоразумения, свързани с решенията за юношите. Проблемните казуси в професионалния футбол също не са един или два. И после от централата да не се чудят защо доверието към Футболния съюз не е голямо и хората искат промяна.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway