Габриела Айшинова: За мен е чест да водя младите националки

Волейбол
Добави в Svejo
    BGvolleyball.com 30/05/2020 12:30
Габриела Айшинова: За мен е чест да водя младите националки

Габриела Айшинова ще води националния отбор по волейбол за девойки под 19 години, след като бе утвърдена на този пост от УС на Българска федерация по волейбол. Айшинова е дъщеря на едно от най-известните имена в женския ни волейбол Таня Гогова, която е европейска шампионка от 1981 година и носител на бронзов медал от Олимпиадата в Москва 1980 година и големия ни треньор по волейбол Васил Айшинов.

 

В настоящата година Габриела Айшинова е треньор на млади волейболистки във ВА Стойчев - Казийски. През сезон 2018/2019 тя водеше женския тим на Раковски ((Димитровград), като същевременно бе и треньор в школата на Марица, като изведе девойките под 20 година на пловдивския клуб до шампионска титла.


Габриела Айшинова даде специално интервю за BGvolleyball.com. 

 

- Избрана бе за треньор на националния тим за девойки до 19 години. Как приемаш този пост и как се чувстваш?

- Чувствам се доста въодушевена и много щастлива. С голяма надежда си подадох документите, исках този пост, но до последно се съмнявах, че ще бъда избрана. Когато научих, бях като зашеметена. Тайничко дълго време си бях мечтала за това и ето сега се случи. Всяко нещо си идва с времето и явно за мен дойде сега моментът.

 

 

Как се прие от околните новия ти пост?

- Всичките ми приятели много се зарадваха. Телефонът ми буквално прегря от обаждания и честитки. Получих много пожелания за успехи и лека работа.

 

- Смяташ ли, че си готова да поемеш национален отбор?

- Да, напълно. Била съм за кратко преди помощник-треньор в щаба на националния. Сега обаче смятам, че имам достатъчно подготовка и опит за старши треньор.

 

- Много по-малко жени застават начело на национални гарнитури, чувстваш ли се удовлетворена и какъв е твоят коментар?

Да, така е. Факт е, че много по-рядко жени поемат национални селекции. За мен е чест да водя младите националки. Удовлетворена съм, че бях избрана. От друга страна жена да е треньор на девойки си има и своите предимства. Някак си по-малка е границата. Треньорът играе роля на по-голяма сестра, майка, състезателките могат да ти се довеят да ти споделят какво изпитват и какво става в душите им. В този смисъл е много по-лесна съвместната работа.

 

 

- Наясно ли си предстоящите изпитания?

- Да, напълно. Но за момента изчакваме решението на европейската конфедерация – ЦЕВ, за да разберем ще има ли квалификации за европейските първенства или не и как ще се случат нещата като състезания. Другият вариант е да се играе директно на финали на европейското първенство, като се участва по ранкинг. Благодарение на предишните успешни изяви на този набор, който спечели бронзов медал от европейското първенство пред 2017 година и завърши четвърти от Евроволей 2018, сега имаме добър ранкинг и ще участваме директно на финалната фаза.

 

С всяка изминала година обаче става все по-трудно на европейското.

- Да, тежка е задачата. С всяка година отборите израстват, силите вече са много изравнени. Много работа ни чака. Но важна е цялостната картина. Отиваме за представяме България и да покажем мотивация за националната фланелка. Затова трябва да положим много труд. Има много силни отбори, вярвам обаче, че ще постигнем нещата.

 

 

Какъв е екипъ, с който ще работиш?

- Със сигурност ще работя с хора, на които вярвам. Засега обаче предпочитам да не оповестявам имена.

 

- Имаш ли визия за подготовка?

- Да. Макар и пандемията да обърка всичко, както и плановете на много държави. Затова бързо и в движение трябва да се сменят задачи, визия и т.н. Аз лично имам идея в главата си и съм обмислила нещата. Да сме живи и здрави, да разберем каки решения ще вземе ЦЕВ и съобразно това ще водим подготовка.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway