Проф. Лъчезар Димитров: Мотивите за двете Елитни групи в U17 и U15 са свързани с пътувания и финанси

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 11/06/2020 17:35
Проф. Лъчезар Димитров: Мотивите за двете Елитни групи в U17 и U15 са свързани с пътувания и финанси

На Националната футболна база "Бояна" днес се проведе заседание на новия състав на Комисията на детско-юношески футбол към БФС. След края на срещата техническият директор на БФС проф. Лъчезар Димитров отговори на въпросите на Viasport.bg и коментира обсъжданите теми. 

 

- Проф. Димитров, какво обсъждахте и какви решения бяха взети на заседанието на Комисията за детско-юношески футбол?
- Най-важната точка в дневния ред беше обсъждане структурата на първенствата в условията на тази пандемия. Ръководството на Футболния съюз предложи нова структура, така че при 15 и 17-годишните да има две групи по 12 отбора, Западна и Източна. Мотивите са свързани с пътувания, финанси и други проблеми. Няма изпадащи от старите състави. Във втория етап на първенството ще се разиграят държавните титли и изпадащите. В зависимост от ситуацията през следващата година отново ще се върнем към една Елитна група за 15 и 17. При 19-годишните ще се играе в една група. 

 

Състав и формат на Елитните юношески групи за сезон 2020/2021 г., ВИЖТЕ ТУК 

 

- Кога се очаква да започне новият сезон?

- При отваряне на състезателния сезон и в зависимост от решенията на държавните органи се надяваме около 15 август да стартират шампионатите, първо при 19-годишните.

 

- Ще се доиграе ли Купа БФС в останалите две възрасти?
- За другите купи казахме, че при възможност може да ги изиграем непосредствено преди започване на основния сезон. Там има проблем с възрастта, не може да стане прекалено късно, защото състезателите вече ще преминат в по-горна възраст.

 

- Какви бяха останалите точки от дневния ред?
- Втора точка от дневния ред беше свързана с голям проект на ФИФА, програма за развитие на таланти, т.е. получаване на информация, оценка, диагностика на екип на ФИФА и на една независима белгийска фирма, която паралелно ще направи собствена оценка. Ние сме в началото, но определихме 13 академии, от които три са за момичета/жени и 10 са за ДЮФ. При Локомотив (Пловдив) и Етър са и за момчета, и за момичета. При момичетата е Пирин (Благоевград), там развиват сериозен проект в лицето на Ива Уорън и екипа й. Сигурни сме, че ще представят достойно българския девически и женски футбол. Ще бъдат направени контакти между основните наблюдаващи. Както казах, все още сме в начална фаза на този проект. 

 

Трета точка бе жребият за Купата U18, вече го знаете, Лудогорец срещу Локомотив (Пловдив), Лудогорец е домакин в пърата среща, и Септември - ЦСКА, Септември е домакин в първата среща. Датите са 6 и 13 юли, финалът е на 20 юли. Допълнително ще определим града домакин.

 

- Какъв е съставът на новата комисия за ДЮФ към БФС?
- Това е комисията за детско-юношески футбол, която ще работи в новата спортно-състезателна година. Разбира се, ще довърши и Купа България, така че да излъчим представителя на България за Младежката Шампионска лига. Това е новият състав, тъй като се наложиха промени, някои хора напуснаха, други станаха треньори в професионалния футбол. Емил Костадинов е председател, той е и вицепрезидент на БФС, Йончо Арсов (Левски), Радослав Комитов (Лудогорец), Димитър Младенов (Ботев Пловдив), Димитър Палазов (Локомотив Пловдив), Ангел Славков (Славия), Калоян Дюлгеров (ЦСКА), Божидар Костадинов (Септември София) и Делян Асенов, секретар на комисията.

 

За програмата Развитие на таланти - момчешките академии са Лудогорец, ЦСКА, Левски, Локомотив (Пловдив), Етър, Септември (София), Берое, Черно море и Ботев (Пловдив), в женското направление - Локомотив (Пловдив), Етър и Пирин.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway