България с надежди за медал от ЕП по карате

Карате
Добави в Svejo
    Ивайло Пампулов 02/02/2010 17:16
България с надежди за медал от ЕП по карате

От 3 до 7 февруари в Измир, Турция, каратеки от над 40 страни ще участват на европейското първенство за юноши, младежи, девойки, както и мъже и жени до 21 години. Родната школа на бойното изкуство ще бъде представена от 18 състезатели в стиловете годжу, шотокан, йошинмон, шито рю.

 

Селекционерът на националния отбор Христо Каналиев очаква добро класиране от младата генерация, още повече, че в съставите на юношите старша възраст и на девойките и младежите фигурират четирима балкански шампиони - Джулия Емилова, Георги Симеонов, Адриана Ганева и Тодор Тодоров, още един с такава титла има при мъжете - Верони Маринов. Освен това, от 1995 г. насам България винаги има медалист на европейските първенства по карате във възрастовата група до 18 години, така че тази година няма да бъде изключение, убедени са от федерацията.

 

"Съставът ни не е пълен, но сме преценили, че тези участници са достатъчно подготвени. Надяваме се на призови места. Оптимист съм, имаме фаворити, но няма да издам техните имена от суеверие", заяви Каналиев.

„Проблемът е, че талантливите млади състезатели в повечето случаи не продължават след това спортната си кариера при мъжете и жените - сподели Васил Николов, един от основателите на бойното изкуство у нас и член на УС на БФКарате. - Основната причина е финансова, защото каратето не е комерсиален спорт, а подкрепата от страна на държавата е твърде скромна. Както и на други федерации, спортното министерство е намалило бюджета за 2010 г.  и на БФКарате, но ръководството търси начин да се справи със ситуацията и смята, че ще успее”, допълни той.

Управителният съвет има идея за програма, която да популяризира карате в училище по аналогия на модела в Италия и Германия. Там децата се обучават по карате със специално измислени игри от инструктори и педагози. Установено е, че отличниците, които практикуват карате, са 3 пъти повече отколкото останалите.


Коментари
Още по темата