Viasport.bg с апел към спортното министерство

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 01/10/2020 10:05
Viasport.bg с апел към спортното министерство

Хаосът със спорта у нас в последните месеци вследствие на пандемията Covid-19 е тотален.

 

И това с особена сила важи за спортовете в зала.

 

Никой не знае какво се случва, какво да прави, защото заповедите от Министерството на спорта следват една след друга, взаимно отричащи се. Последните положителни проби в баскетболния и волейболни отбори на Монтана е показателен за това.

 

Думите на треньора на мъжкия волейболен отбор Даниел Пеев в интервю за BGvolleyball.com потвърждават хаоса: „Не знаем какво да правим, защото не ни се е случвало досега, но в същото време няма и указания. Днес е при нас, но утре може да стане на друго място. Затова искам да изляза с призив към Спортното министерство да бъдат спуснати указания как да се процедира при наличието на болни в спорта на закрито и при какъв брой състезатели се стига до карантина на целия отбор. Апелирам Национална волейболна лига бързо за излезе с решения - ясни и точни правила, които да регламентират ситуацията. При колко болни не можем да играем мачове. Как и при какви условия можем да отлагаме предстоящите двубои. Колко срещи могат да бъдат отложени и за какъв период от време.“

 

А "на вратата чукат" новите първенства във волейбола, баскетбола, хандбала, ще се довършват състезанията при подрастващите в най-успешния колективен спорт у нас, скоро и Царицата ще влезе в залата, хокея, гимнастика, на тениса предстои най-силният турнир София Оупън и т.н.

 

В началото на лятото една от заповедите от бялата сграда на бул. „Васил Левски“ 75 бе категорична без публика в залите.

 

После пък в следствие на писма от родители на деца от баскетболни отбори, стреснати от началото на протеста и очакванията за предсрочни избори от Спортното министерство разрешиха на баскетболните срещи при подрастващите да има определен брой придружители. Естествено, с много малко изключения това не се спазваше и спекулираше и в залите имаше доста повече хора. Неимоверните усилия на баскетболната федерация да въведе някакви правила не срещнаха подкрепа от домакините на шампионатите и в спортните съорежения имаше доста повече хора и по-голямата част от тях без маски. Така бе и с волейболните мачове на националните отбори.

 

На въпросите към Спортното министерство каква е разликата между публика и придружители (родители) и защо публика не може, а 100 придружители например може, естествено, никой не отговори.

 

Логичен бе и въпросът защо в барове, дискотеки, молове може да има хора, а в залите - не. Абсурд, като този в началото на пандемията – в паркове не може да се сяда и да се разхожда човек, а в тролей, трамвай и автобуси може.

 

Преди десетина дни министър Кралев в поредната си ПР акция обяви, че е провел среща с президентите на федерациите, чийто спортове са предимно на закрито и 1 октомври ще бъде пусната публика. Да, ама онзи ден на мачове от детски баскетболен турнир в столицата залата бе пълна.

 

Затова Viasport.bg използва думите на треньора Даниел Пеев и отправя апел към Спортното министерство, министъра и Районите здравни инспекции най-после да има ясни правила какво ще се прави от сега нататък, защото е ясно, че ние ще живеем още дълго време в епидемиологична обстановка.

 

Вчера Здравното министерство даде малка яснота за капацитета, под който се пускат залите, но има и още въпроси. Като например - Какво се случва при положителни проби? Какъв процент от тях на даден отбор се отлага мач, колко време преди началото на мача може да се отложи, защото ако другия отбор вече е пътувал кой ще поеме разходите му?

 

И още, и още въпроси, на които някой половин година след обявявянето на пандемичната обстановка у нас някой трябва да даде отговор.

 

Животът не трябва да спира, а спортът дава най-много положителни емоции на хората.

 

 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари