Никола Николов: Тежко приех раздялата с Витоша, но научих децата на най-важното - да са трудолюбиви

Футбол
Добави в Svejo
    Ваня Николова 16/10/2020 10:00
Никола Николов: Тежко приех раздялата с Витоша, но научих децата на най-важното - да са трудолюбиви

В началото на тази седмица от Витоша (Бистрица) обявиха, че детско-юношеската школа на клуба има ново ръководство, в което влизат бившите футболисти Венцислав Бонев, Кристиан Узунов и Георги Амзин. В клуба направиха още една промяна в треньорския състав, като Никола Николов, който водеше набор 2002, бе освободен, а неговият пост зае бившият състезател и треньор Николай Христозов. Пред Viasport.bg Никола Николов заяви, че е изнедан от решението на ръководството. Преди две години с набор 2002 Николов игра в Елитната U17, а през тази класира тима в Елитнатa U19. С предишния си клуб Оскар също спечели промоция в Елитна юношеска група, а в началото на треньорската си кариера работи в Левски. 


- Г-н Николов, защо се стигна до раздялата с Витоша (Бистрица)?
- И аз не знам. Чувствам се като в някакъв кошмар. 


- Кога разбрахте, че няма да водите юношите старша възраст?
- Във вторник на обяд. Беше изтъкнато, че няма достатъчно пари за заплати в клуба, но
след това беше назначен друг треньор, така че не това е причината.


- Как го приехте?
- Тежко. Още не мога да го преодолея. Като отидохме в клуба, нямаше нищо. Направих така, че събрахме деца за набор 2002, помагаха ни и от набор 2001. Успяхме да класираме отбори в две елитни възрасти - до 17 и до 19. В 17-годишните преди два сезона се представихме добре, сега също вървим горе-долу добре. Даже онзи ден направихме страхотен мач с ЦСКА. На Панчарево завършихме 3:3. Имахме възможност дори да победим - в последната минута изпуснахме положение сам срещу вратаря.

 

- Колко време работихте в Бистрица?
- 5 години и половина.


- Какво се промени в школата за този период?
- В началото беше много хубаво. Клубът все още не беше в Първа лига. Нямаше пари, всичко беше на приятелски отношения. Беше хубаво да се работи там. След това, когато клубът израстна, нещата се промениха.

 

- Направиха се терени, подобриха се и условията в школата. 

- Това е заслуга на президента и на Коце Ангелов. Те го направиха. Сега трябва да се доразвие.

 

- Кои отбори водихте за този период от 5 години?
- Набор 2002 и 2005. С набор 2005 имаме второ място във ф11. При набор 2002 събирах децата едно по едно, станаха добър отбор, въпреки че повечето бяха отхвърлени от други места. Но с тях направихме колектив. Успях да ги науча на най-важното - да са трудолюбиви. Ние сме без някаква специална селекция, без стипендии. В елитните възрасти само нашият отбор и Царско село събират такси от децата. Не сме били с някакви свръх възможности - да разполааме със селекции и да бъде лесно. С набор 2002 стигнахме за първи път в историята на клуба до 1/4-финал за Купата. Трябва да отбележа, че при набор 2005 имахме и двама играчи с повиквателна за националния отбор -  Владимир Иванов и Викторио Паунов. Това не е малко. 

 

- В началото на сезона доста юноши тренираха с първия отбор преди той да бъде разпуснат. Кои са тези момчета?
- 5-6 човека от набор 2002 тренираха с мъжете, едно момче направи и дебют във Втора лига. Това са Давид Ганчев, Християн Иванов, Иван Дойчев, Чавар Димитров, Християн Димитров. Последният направи дебют във Втора лига на 17 години.

 

- Чавдар Димитров и Християн Димитров бележат повечето голове на тима в Елитната група.

- Да, те вкарват често. 

 

- От клуба не отчетоха ли тези постижения?
- Явно не. Решили са, че по друг начин ще се развият нещата.


- Сега накъде?
- Ще видим. Искам да се събера. Някъде, където да постигам високи цели, не е въпросът само за едната заплата. Искам да се развивам, целият ми живот е минал във футбола. Правил съм го с любов винаги.

 

- Какво искате да кажете на ръководството на клуба?
- Аз съм доволен от клуба. Няма да кажа лоша дума за клуба. Нищо не се знае. Ако някой ден отчетат като грешка моето освобождаване, бих работил с удоволствие за Витоша. Президентът е уникален човек, винаги е помагал, изгради терените. Няма как да кажа лошо нещо.

 

- Как се отрази на школата решението първият отбор да бъде разпуснат?
- Децата бяха в шок, постоянно коментираха - не се знаеше какво става. Но го преодоляхме бързо. Както казах, последният ни мач с ЦСКА беше страхотен. Много трудно някой отбор ще вкара три гола на Панчарево, а ние губехме с 1:3.  

 

- Как се разделихте с децата?
- Още не съм се разделил. Ще отида и ще се разплача. Те са ми като деца. Аз съм им казал, че ги обичам. Всичко, което сме постигнали, сме го направили заедно - клуб, деца, треньор. Животът продължава, може отново да работим заедно. Аз искам да се развивам. Аз работих за кратко време в Левски по времето на Станимир Стоилов и Наско Сираков, в Оскар работих с Митко Джоров, а след това - с Коце Ангелов. Учил съм се от тях, "крал" съм каквото мога. Благодарен съм им и мисля, че няма да ги изложа. Сега, разбира се, че ми е мъчно - 5 години и половина не е малко време. Радвам, се, че съм бил част от клуба. Всеки един ден съм работил съвестно. Затова сме постигали тези резултати. Във Витоша с останалите треньори бяхме братя, не сме били колеги.

 

 

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway