Учредиха нов спорт в България, в Асеновград са най-силните играчи

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 22/10/2020 19:00
Учредиха нов спорт в България, в Асеновград са най-силните играчи

Текболът вече е официален спорт у нас. Това стана факт по време на турнира "Габраво Оупън", когато бе учредена Национална федерация по текбол. В нея влизат 8 клуба от цялата страна, включително тези в Пловдив и Асеновград.

 

Момчетата и момичетата от Пловдив и Асеновград пък се представиха отлично на надпреварата в Габрово, в която взеха участие 32 състезатели на сингъл и 40 – на двойки.

 

На сингъл първо място спечели Неделчо Андонов от "Текбол Димитровград", второ - Виктор Анталфи от "Текбол Сизаспорт" – Пловдив и трето - Стойчо Жеков от "Текбол Асеновец" – Асеновград.

 

При двойките най-добри бяха Стойчо Жеков и Диан Георгиев от "Текбол Асеновец", Николай Зочинов и Александър Зайков също от "Текбол Асеновец"и Цветозар Манолов и Милен Георгиев от "Текбол Бургас". Патрон на турнира бе старши треньорът на младежкия национален отбор по футбол Александър Димитров.

 

 

„С учредяването на федерацията вече ще имаме календар и ще провеждаме държавни турнири”, разказа треньорът на асеновградския клуб Николай Зочинов. Федерацията ще работи по изграждането на спортни паралелки по текбол в спортните училища в страната, като ще бъдат предоставени и маси за текбол. Ще се извършва спортно-техническа подготовка на ученици, подготовка за световни първенства, както и частни тренировки.

 

 

Припомняме, че спортът навлиза наскоро у нас, като първи по него се запалиха младежи от Асеновград. Базиран е на основата на футбола. Подходящ е както за професионалисти, така и за аматьори, които имат желание да развиват своите технически умения, концентрация и издръжливост.

 

 

Сред посланиците на играта има световноизвестни имена като Роналдиньо, Неймар, Кристиан Карембьо, Робер Пирес, Луиш Фиго, Джанфранко Дзола.

 

 

Текболът представлява игра с футболна топка върху специална маса. Топката се удря основно с глава, но може да се използва цялото тяло, без ръцете. Може да се играе по двойки, четворки, а също и няколко играча – по правилата на „въртележката” от тениса на маса.

 

 

Играчите имат право да жонглират с топката до три пъти, след което тя трябва да бъде изпратена в противниковата половина. Играе се до два от три сета до 12 точки. Играчът или тимът има право на два сервиса като в тениса на корт. Подаването се сменя след всеки четири точки. Топката не се докосва с една и съща част на тялото два пъти поред.

 

 

Счита се, че текбол е най-чистата форма на футбола, тъй като няма физически контакт между играчите и наранявания вследствие на сблъсък няма как да се получат. Нещо повече – според официалните правила играчите нямат право да докосват масата и това допълнително намалява риска от травми.

 

 

Душата на този спорт е масата. Тя е едно ново и революционно оборудване, което е създадено след двугодишни тестове и проучвания, за да се получи задоволителна форма, отговаряща на изискванията на създателите на текбол. Разделена е не от мрежа, както при тениса на маса, а от твърд материал, така че топката лесно да отскача. Извитата форма пък е с цел победител в играта да бъде този състезател, който има най-добрите умения, като не се разчита на късмета.

 

 

 

 

 

Източник: trafficnews.bg

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари