Александър Николов: Избрах Лонг Бийч, защото са шампиони на САЩ

Волейбол
Добави в Svejo
    BGvolleyball.com 16/11/2020 10:00
Александър Николов: Избрах Лонг Бийч, защото са шампиони на САЩ

Един от най-големите таланти на Левски (София) и българския волейбол – Александър Николов, ще продължи образователната и състезателната си кариера в САЩ. 201-сантиметровият посрещач на "сините" избра да се включи в програмата на известния американски университет Лонг Бийч, където получи пълна спортна стипендия. Алекс, който скоро ще навърши 17 години, ще изкара един последен сезон с екипа на любимия си Левски. През новата спортно-състезателна година той ще играе за две гарнитури – мъже и юноши. Той вече бе представен като ново попълнение на университета, който отбелязва титлите и индивидуалните отличия на Николов.


Той говори за важната крачка в живота си пред клубния сайт на Левски.

 

- Алекс, как се стигна до решението да заминеш за САЩ?
- Идеята се появи преди доста време, може би минаха близо 3 години от тогава. В началото не бях особено очарован, не си представях как ще живея сам, далече от семейството и приятелите. Постепенно, явно и като пораснах още, започнах все повече да се замислям над този вариант. През последните няколко месеца вече сам стигнах до решението да замина.

 

- Имаше ли и други варианти пред теб за университети в САЩ?
- Да, но избрах Лонг Бийч, защото те две години поред са шампиони в колежанското първенство. За мен е важно да се развивам, тъй като мечтата ми е да стана професионален волейболист.

 

 

- Тази мечта би могъл да я постигнеш и ако заиграеш в Европа. Защо реши да минеш през САЩ?
- Защото за мен е много важно и да получа добро образование. А това няма как да стане в Европа. Университетският спорт в САЩ предлага и тренировъчна програма, и образование на високо ниво. Ако не се получат нещата ми с волейбола или, не дай Боже, получа сериозна травма, трябва да имам план "Б".

 

- Кога трябва да се присъединиш към университета в Калифорния?
- Най-вероятно следващата есен след евентуалното участие на световните първенства в Иран и Италия и България. Надявам се да участвам и с двете национални гарнитури (младежи до 19 и младежи до 21 г. – б.а.).

- Познаваш ли се някое от момчетата, които също ще играят за Лонг Бийч?
- Не, но от няколко дни се намерихме с някои от новите ми съотборници в социалните мрежи и си пишем вече.

- Предстои ти последен сезон в Левски (София). За 4 години в клуба имаш три шампионски титли…
- Така е, Левски ще остане завинаги в сърцето ми, този клуб означава страшно много за цялото ми семейство. Надявам се да спечелим отново титлата в шампионата за юноши и да влезем в тройката с мъжкия отбор. Това ще бъде един мечтан завършек за мен.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway