Причини за неправилна стойка

Общество
Добави в Svejo
    Viasport 17/11/2020 17:15
Причини за неправилна стойка

Един от младите кондиционни треньори в БК Балкан Антонио Костов* продължава своята рубрика в клубния сайт на ботевградчани със съвети за правилна физическа подготовка и здравословна култура при активно спортуващи. Ето и неговата втора статия, в която разглежда причините за неправилна стойка.

 

Има нещо, което тихомълком скъсява и прекратява доста кариери. Болки в кръста, болки в коленете, болки в глезените, болки в гърба, болки в таза, болки във врата, списъкът е дълъг. Те идват сякаш от небето и често не си обясняваме защо се появяват. Просто се молим да не идват пак и сме готови на всичко, за да ги избегнем.

 

Днес ще говорим за неправилната стойка като един от основните източници на контузии от спортен и общ характер.

 

В устройството на везните, часовниците, колите и други има изграден механичен баланс. Ако той се наруши, механизмът започва да отчита грешно и дава отклонения. Досещаме се, че с тялото е същото.

 

То има някои “оси”, които не трябва да се разместват. Най-общо казано, това са съотношенията между положението (равнините) на раменния пояс, таза и гръбнака. 

 

 

Санийонджи М. ,Източен специален масаж, Хелиопол (1999).  

 

Промяната на ъглите между тези три равнини, предизвиква различни изкривявания. Оттук може да кажем, че произлизат редица контузии и болестни състояния, които пречат на нашата спортна и житейска дейност. 

 

 

  Брег Пол , Брег Патриша, Дишане за неизчерпаема енергия, Скорпио (2003).

 

Причина или следствие на изкривяванията на костно-ставния апарат са и мускулните дисбаланси и/или нарушения в мускулните и сухожилните функции. Заедно “скачените”  мускули, кости и свързващите ги тъкани, сформират опорно-двигателния апарат, който е ноебходим за придвижване в пространството. Ето и някои от най разпространените причини, които предизвикват посочените нежелани ефекти (няма да засягаме генетичните причини): 

 

Движение, стоене и седене с наведена глава (гледайки телефон или не), в изгърбено положение, наклонени наляво, надясно или в неестествено положение; 
 
НЕправене на достатъчно динамично и/или статично разтягане (стречинг);
 
Носене на чанта само на едно рамо;
 
Носене на прекалено тежка чанта.

 

 Брег Пол , Брег Патриша, Дишане за неизчерпаема енергия, Скорпио (2003).

 

Постоянно носене на токове;
 
Постоянно кръстосване на краката;
 
Голям превес на тренировъчните или работните натоварвания над разтегателните упражнения.
 
Поради сложността на човешкото тяло и бит съм сигурен, че изпускам и други фактори (един от главните безспорно е обездвижването)
 

Как можем да се справим със ситуацията?

  1. Да посетим рехабилитатор/кинезитерапевт
  2. Да посетим мануален терапевт

Тези специалисти могат да ни отговорят на въпроса имаме ли проблеми със стойката и къде са те. Също да ни дадат конкретни, специфични за нас съвети. Трябва да се знае, че дори дисбалансът да не е задълбочен и да не пречи на тренировките и делника ни, е важно да му се обърне внимание навреме.

 

 

 

Друг важен съвет е да избягваме навиците и положенията описани по-горе, които предизвикват дисхармония в телата ни. Част от тях са досадни паразитни навици, с които лесно можем да се справим. Гимнастическите, разтегателните движения,постоянното следене за правилната стойка, както и редовните мануални и изправителни терапии са сигурен начин за предпазване от тонове контузии.

 

*Антонио Косто е роден на 21.01.1991 г. в Плевен. В ранна детска възраст започва да тренира във футболната школа на Белите орли (Плевен), а след това и в Спартак (Плевен), където се развива близо 15 години. Постъпва в спортното училище в Плевен - СУ “Георги Бенковски”, но завършва в гимназия с усилено преподаване на биология и химия. Бакалавърската си степен получава от биологическия факултет към СУ “Климент Охридски” отново с биологическа специалност.

 

- В “Софийския университет” защитава четири години цветовете на представителния отбор на университета

-Завършва курс към Българска федерация по фитнес и културизъм, получавайки сертификат за "Фитнес инструктор"

- Магистър по “Спорт, фитнес, здраве” в НСА "Васил Левски"

 

-Работи като кондиционен треньор в БК Спартак (Плевен) и ОФК Спартак (Плевен);

 

- Персонален и инструктор, онлайн треньор, консултант в сферата на здравословния начин на живот;

 

- Водещ на групови занятия по гимнастика и стречинг, обща и специфична физическа подготовка;


balkan-basket.com

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Още по темата