Йоана Константинова: Искам постоянно да развивам играта си

Тенис
Добави в Svejo
    Tennis24.bg 01/01/2021 11:20
Йоана Константинова: Искам постоянно да развивам играта си

Йоана Константинова (ТК Плевен-ПСК, гр.Плевен) e най-високо класираната 13-годишна тенисистка в ранглистата на Тенис Европа до 14 г. Тя е на седмо място в ранглистата до 14 г., а пред нея са само по-големи с една година състезателки.
 
Преди месец Константинова спечели първата си титла от турнир на ITF за девойки до 18-годишна възраст. Талантливата българка триумфира на турнира от пета категория на кортовете ТК Барокко в София. През този сезон състезателката спечели и титлата на сингъл на турнира от втора категория на Тенис Европа в Чачак (Сърбия). На двойки пък триумфира на турнира до 16 г. от втора категория „Дема къп". Йоана има още четири втори места на сингъл и две втори по двойки от турнири на Тенис Европа. Заедно с Росица Денчева спечелиха и всички възможни титли на сингъл и по двойки на турнира от Източно-Европейското първенство до 14 г. в Анталия (Турция). Йоана Константинова даде специалното интервю за сайта на БФ Тенис.

- Завършваш годината като най-високо класираната 13-годишна тенисистка в ранглистата на Тенис Европа до 14 г. Каква оценка си поставяш за годината?
- Много съм щастлива от постигнатите резултати през 2020 г., но за мен най-важно остава да продължавам постоянно да подобрявам играта си, най-вече по отношение на поведението на корта. Това е и основният аспект , по който работим най-усилено с екипа ми. Мястото в ранглистата не е от първостепенно значение за мен. Ако играта ми се подобрява, ще постигам и по-добри резултати.


- Спечели и първата си титлата от турнир на ITF за девойки до 18-годишна възраст. Това ли беше най-силното ти представяне?
- Турнирът на ITF, който спечелих през ноември, разбира се, ще остане като най-значимия за мен резултат през тази година. Чувствах се отлично от спечелената титла, но ми беше изключително тежко през цялата седмица, защото не бях напълно излекувана от контузията в стъпалата, която получих предната седмица в Истанбул. Играта ми страдаше от това, че не можех да се движа на познатото за мен ниво, но в крайна сметка, успях да се преборя и това беше най-важното.

- Как ти се отрази пандемията от коронавирус през тази година?

 

- Цялата година премина доста необичайно. Особено трудно стана да се пътува в чужбина. Налага се да правиш тестове преди пътуванията, не се срещаш с никого освен с хората от екипа. Бих казала, че всичко е доста трудно, но се надявам през следващите месеци ситуацията да се подобри и отново да преминем към нормалния си начин на живот.

- Къде смяташ, че подобри най-много играта си?
- Смятам, че играта ми се подобри в множество аспекти. Чувствам ударите си много по-сигурни през последните месеци. Най-вече работим върху менталната подготовка и възстановяването. Натоварванията стават все по-тежки и е много трудно да поддържаш високо ниво през цялото време. Обръщам особено внимание на храненето.

- Върху какво трябва да работиш най-много?
- Искам постоянно да развивам играта си, като трябва да наблегна допълнително на експлозивността в движението по корта. Постоянно ми се повтаря по време на тренировките.

- Какво ще си пожелаеш за следващата година?
- Пожелавам си най-вече здраве, както за мен и моите близки, така и за всички състезатели. Надявам се скоро отново да можем да пътуваме без притеснение и ограничения.

 

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway