Новите торпеда (видео)

Плуване
Добави в Svejo
    BGswim.com 08/02/2021 16:35
Новите торпеда (видео)

Националният рекордьор в гърба с олимпийски норматив „А“ Калоян Левтеров празнува на 8 февруари своя 18-и рожден ден. Честитим на таланта на Славия със съвместния портрет с набора му Йосиф Миладинов, публикуван в актуалния брой на списание „Спринт“.

В сложната 2020 г. избухнаха 17-годишните плувци Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров. Направиха го с олимпийските си нормативи, подплатени с изключително силни постижения.

Първият от триото родни плувци с гарантирано участие в Токио – Антъни Иванов (200 м бътерфлай), е на 21 г. Близо до норматив „А“ е и Любомир Епитропов, чийто национален рекорд на 200 м бруст (2:11,16 мин.) за втора поредна година е най-доброто постижение у нас по точковата таблица FINA. Квоти за Токио ще атакуват още Йордан Янчев, Светлозар Николов, Диана Петкова, Габриела Георгиева.

 

Зверските национални рекорди на Йосиф и Калоян, съответно на 100 м бътерфлай – 51,55 сек. и на 200 м гръб – 1:56,57 мин., бяха постигнати в самотни плувания, без конкуренция у нас. Миладинов го направи във Варна, сякаш малко на майтап. Времето е съизмеримо със световния рекорд и златото от Барселона 2003 и вкарва Йосиф в олимпийския финал в  2016 г. 

 


Авторитетният американски сайт SwimSwam отбелязва, че с времето си на 200 м гръб от Гран при на Бургас (от 7 ноември) Калоян се придвижва към световния рекорд за юноши 1:55,14 мин. на руснака Климент Колесников. Отрежда на плувеца на „Славия“ първа позиция в ранглистата на Европа и №3 в света (за мъже!) за годината. Пети е във вечната ранглиста сред американските плувци на възраст 17-18 г.


Постиженията на Йосиф и Калоян при нормален календар и провели се световни и европейски първенства в старшата възраст при юношите щяха да са съизмерими с титли. Задачата пред младите торпеда се отлага за догодина, а в смесената щафета със Здравко Баблаков на бруста и Дениел Нанков на кроула, по думите на председателя на БФПС Георги Аврамчев и плана на генералния мениджър Кристиян Минковски, имат шанс за европейска титла.  

 


Хипопетичните сравнения в измерим спорт като плуването са възможни, а и много любопитни. Показват истинската стойност на постиженията на Левтеров и Миладинов от местата, които заемат най-добрите им времена на последните 11 големи първенства в декадата 2011-2020. Видно е, че редовно осигуряват не само участие в най-престижните финали, а често и медали в тях. Може да се прогнозира, че дори само повторение на резултатите би трябвало да донесе подобни класирания на най-важните шампионати.


Без да ги противопоставя „Спринт“ прави сравнение между двамата по няколко основни показателя.

 

 

Физика

И осмината състезатели на олимпийска подготовка под ръководството на Кристиян Минковски имат страхотна физика, но Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров наистина впечатляват. Изключително леки са. При това се предполага, че ще растат още и ще трупат мускулна маса. Миладинов е висок 191 см и тежи 80 кг. Изключително здрав - ежедневно отделя по час и 15 мин. на общата физическа подготовка.

 

Това се вижда както в плуването му, така и в старта, за който съобразно съвременната постановка на стартовото блокче е най-мощният и взривен в плувната ни история.

 

Левтеров е висок 184 см и тежи 69 кг. Има къде да качва тегло, мускули и резерви в силата. Най-вече на краката.

 

 

Равномерност на плуване


Калоян плува изключително разумно и равномерно коронната си дисциплина. Разбивките на новия му рекорд на 200 м гръб са съответно: 28,77 - 28,87 - 29,63 - 29,30 секунди на всеки 50 метра.

Йосиф трябва да намери баланса между първия и втория петдесетак на 100 м бътерфлай. Разликата между двата трябва да е по-малко, а тръгването вероятно по-умерено.

 

 

Техника

 

Гърбът на Калоян е еталон по отношение на самото плуване в 200-метровата дистанция - висока позиция на тялото, добра ротация, работа на ръцете и постановката на раменете.

„На късите дистанции Йосиф плува перфектно, но понякога забавя темпото в последните 10 метра. Тогава разширява хвата на ръцете. Трябва му още скоростна издръжливост и повече тренировъчен обем“, споделя личният му треньор Стефан Георгиев.  

 

Резервите

 

„Имах резерви при пипането на финала. Не ми дойде точно. Ще трябва да подобря много в старта, подводното и обръщането“, каза Калоян, а треньорът му Жорж Станкович му го повтаря от години (от 2 г. Кайо води централизирана подготовка с националния отбор под наставничеството на генералиня мениджър Кристиян Минковски – б. а.).

Именно от подводните може още сега да свали секунда и половина, дори две. Занапред ще трябва да ги прави по 14 метра и там е големият му резерв.

 

Стефан Георгиев смята, че на Йосиф му трябва повече равномерност при излизането от подводното“ „Веднъж излиза преди 15-метър, друг път на границата. Трябва да се работи върху този елемент.“

 

Психическа устойчивост

И при двамата се забелязва изключителна психическа устойчивост, и то във важни състезания. За Миладинов треньорът му Георгиев казва, че е „непукист“. И това му помага много на голямата сцена. Дори смята, че Йосиф не осъзнава с каква лекота постига наистина изключтелни времена за родното плуване.

Калоян също е много стабилен психически. Емоционално обран е, зрял и концентриран преди и по време на старта.

 

 

                                                  Статистика

Калоян Левтеров                                                     Йосиф Миладинов                         

Роден на 8 февруари 2003 г                                      Роден на 23 юни 2003 г.
Ръст: 184 см, тегло: 69 кг                                         Ръст: 191 см, тегло: 80 кг
Личен треньор: Жорж Станкович              Личен треньор: Герард Моерланд
Клуб: „Славия“                                                        Клуб: „Младост’91 (Пд), „Устер“

1.56,57 мин. на 200 м гръб                         51,55 сек. на 100 м бътерфлай

№ 1 в Европа за 2020 г.                                           № 4 в Европа за 2020 г.

№ 3 в света за 2020 г.                                              № 11 в света за 2020 г.

 

 

200 м гръб                 Място на най-добрите им времена          100 м бътерфлай

 

5 място                       2011    Световно в Шанхай                          4 място

3 място                       2012    Европейско в Дебрецен                  2 място

6 място                       2012    Олимпийски игри в Лондон            4 място

7 място                       2013    Световно в Барселона                      5 място

2 място                       2014    Европейско в Берлин                       2 място

8 място                       2015    Световно в Казан                              8 място

2 място                       2016    Европейско в Лондон                      3 място

10 място                     2016    Олимпийски игри в Рио                   6 място

8 място                       2017    Световно в Будапеща                       13 място

4 място                       2018    Европейско в Глазгоу                       5 място

6 място                       2019    Световно в Гванджу                         7 място

 

200 м гръб                                        Върховете                             100 м бътерфлай


1.51,92 мин, Пиърсол (САЩ)           Световен рекорд                   49,50 сек, Дресъл (САЩ)

1.53,36 мин, Рилов (Русия)              Европейски рекорд               49,95 сек, Чавич (Сърбия)

1.55,14 мин, Колесников (Русия)    Световен рекорд U18           50,62 сек, Милак(Унгария)

1.55,14 мин, Колесников (Русия)    Европейски рекорд U18       50,62 сек, Милак(Унгария)

 

 

 

 

 


-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари