Виктор Томов: Мечтаем за медал от европейското първенство

Волейбол
Добави в Svejo
    BGvolleyball.com 10/03/2021 14:15
Виктор Томов: Мечтаем за медал от европейското първенство

Националният отбор на България по волейбол за юноши U17 стана шампион на Балканиадата в Сърбия и се класира за европейското първенство 2021 в Албания през юли. При дебютното си участие на международна сцена младите н„лъвчета“ показаха потенциал и реализираха поставените цели. Капитанът на националите U17 Виктор Томов (ВА Стойчев-Казийски) заяви след завръщането у дома за официалния сайт на БФВолейбол, че титлата и класирането на европейското са повод за гордост, а отборът вече мечтае за медали от шампионата на Стария континент.

 

- Честита Балканска титла и класиране на Европейското!

- Благодаря. Този успех породи много и хубави емоции, защото е първа международна изява за нас. Щастие, еуфория - чувствата бяха невероятни. Титлата на Балканиадата е нещо много голямо - първа е, както и постижение, с което се гордеем всички.

 

- Отбелязахте труден старт в квалификацията. Как се вдигнахте след петгеймовата загуба от Турция?

- Този резултат не беше толкова от факта, че не можем да победим, или пък от по-малка техническа и физическа подготовка. По-скоро смятам, че се получи от голямото напрежение. В първия гейм успяхме да се върнем, но разликата, натрупана от съперника бе твърде голяма. След това започнахме да влизаме в ритъм и да показваме възможности, но в крайна сметка турците спечелиха.

 

 

- Какво си казахте преди мача със Сърбия?

- Че няма какво да губим! Да излезем на игрището отпуснато, свободно и да се борим за победа. Нещата се получиха. Влязохме, играхме нашия стил и победихме категорично.

 

- Кое бе основното оръжие на българския тим?

- За мача със Сърбия бе постоянството, което показахме. И много по-малкото лични непредизвикани грешки. А за целия турнир огромното ни желание за игра и себедоказване, както и отборният ни дух.

 

 

- Вярвахте ли в този успех?

- Да, нямаше да го постигнем, ако нямахме вяра. Не отстъпваме по нищо на съперниците. Бяхме по-добри от сърбите и логично спечелихме.

 

- Капитан сте на отбора, как възприемате лентата?

- Капитанската лента освен престиж носи и много отговорности. За мен това е голяма чест и се радвам, че бях избран за тази позиция.

 

- За краткото време, за което носите лентата, наложи ли се да влезете в тази роля?

- Да, като капитан трябва да бъдеш такъв от първата тренировка до края на последния мач или тренировка, зависи с какво се завършва събирането на състава.

 

- Трябва ли капитанът да бъде лидер и притежавате ли това качество?

- Да, трябва. В клубния си отбор аз се изявявам от позицията на лидер и като цяло отговорностите се стоварват върху мен. Смятам, че притежавам тези качества. Откакто играя, винаги съм бил лидер на отбора си.

 

 

- Предстои ви участие в европейско първенство. Какви ще бъдат целите ви?

- Европейска титла!

 

- Примерът, който го имате от по-големите национали, спечелили сребърните отличия на Евроволей, стимулира ли ви за бъдещи успехи?

- Да, естествено. Ще работим да постигнем също такива успехи. Ако може, ще ги подобрим. Имаме възможности и ще се борим за медал.

 

 

- Какво си пожелавате за бъдещето?

- Успешно завършване на клубния сезон, европейска титла и най-вече здраве, ако може без контузии.

 


 

-----

Абонирай се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Стани фен на Viasport във Фейсбук и следи всички новини за подрастващите


Коментари
Betway